Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Τσαντίρι Τζάντε

Βολτάρει και φωτογραφίζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας








12 σχόλια:

  1. ΠΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρόλα τα "τίποτε", νομίζω ότι έτσι ακριβώς θέλουν να ζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστίνα Συνοδινού15 Νοεμβρίου 2014 στις 3:08 μ.μ.

    ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΕΚΛΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ, ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΜΑΤΙΑ.... ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΠΙΡΜΠΙΤΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ.... ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΦΩΣ ΝΕΡΟ ΚΛΠ... ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΡΩΜΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΙΔΕΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΤΣΑΝΤΗΡΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προτιμησεις ή ανθρώπινες ανισότητες; Φαύλος κύκλος, ίσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν τους αρέσει να ζουν έτσι δεκτό καί σεβαστόαλλα υπάρχουν καί δύο θέματα που μας αφορούν 1ο πλήρωνουν φόρους, βγάζουν δίπλωμα έχουν ασφαλεια υγείας η εμείς τα καλύπτουμε όλα; 2ο οι συνθήκες υγιεινής που θέλουν να ζουν μήπως ειναι επικίνδυνες καί για εμάς; Μήπως λοιπόν για να ζεις σε μια κοινωνία να πρεπει να να πρεπει να ζεις με συνθήκες που αρμόζουν καί σε εσένα καί στους άλλους;; Καί ίσως τελικά να πρεπει να σταματήσουμε να μοιρολογαμε τους καημένους τους"άπορους" γενικά, καί να μπούμε σε σύγχρονη κοινωνία με αυτοπεποίθηση καί μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το 1981 - στα πλαίσια εργαστηρίου της σχολής Κοινωνικών λειτουργών-φοιτήτριες πήγαμε στις τύπου "εργατικές κατοικίες" στον Κορυδαλλό, που είχαν δοθεί σε Ρομά, για να καταγράψουμε το "μετά" σ ότι αφορούσε στις συνθήκες της ζωής τους αφ ότου ένα χρόνο πριν τους είχαν παραδοθεί νεόκτιστα σπίτια. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων τα σπίτια εξακολουθούσαν να είναι καινούρια και πεντακάθαρα! Μα τα έδειχναν με καμάρι...αφού ήταν ...αχρησιμοποίητα! Το τσαντίρι είχε στηθεί ακριβώς απέξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το 2005 στα πλαίσια πρωτοβουλίας του Αυτοτελούς Τμήματος Πρόνοιας του πάλαι ποτέ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας Ιονίων Νήσων-και μετά: Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων(που καταργήθηκε το 2008 και ουδεμία αντίδραση για ότι αποψιλώνεται συνεχώς από τα Ιόνια Νησιά...), είχαμε πάει δύο κοινωνικοί λειτουργοί με άδεια της υπηρεσίας μας και μπήκαμε σε κάθε τσαντίρι, του καταυλισμού του Άη Γιάννη-Λιβάδι Ρόπα Κέρκυρας- μιλήσαμε μαζί τους, προτείναμε συγκεκριμένα πράγματα που ήταν δουλειά προσωπική για αρκετούς , πήραμε ποιοτικά στοιχεία και όχι μόνο ποσοτικά,με σταθμισμένο ερωτηματολόγιο. Κινητοποιήσαμε όλους τους θεσμικούς και τους φέραμε εκεί, ενοχλήσαμε εγγράφως, και θελήσαμε να εφαρμόσουμε δράσεις, που έβαζαν στο παιχνίδι και σχεδόν όλους τους τοπικούς φορείς, αλλά που βρήκαν αντίσταση από πολλές πλευρές, αλλά και από τους ίδιους τους Ρομά. Μπορούσα να σας γράψω εδώ "τους Αθλίους" του Ουγκώ! Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι 25 χρόνια μετά, ελάχιστα άλλαξαν όχι μόνον σ εκείνους, αλλά και σ εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρέπει ακόμη να σας πω ότι τους Ρομά τους εκτιμώ ιδιαίτερα για τον εξής λόγο: Η Κοινωνική Υπηρεσία Γενικού Νοσοκομείου σε όλη την Ελλάδα, ασχολείται με τις εγκαταλείψεις ηλικιωμένων στα νοσοκομεία. Κάποτε και με τα βρέφη. Εγκαταλείπονται από τις οικογένειές τους. Ασχέτως το τι και το πως για κάθε περίπτωση. Οι τσιγγάνοι δεν εγκαταλείπουν ποτέ το δικό τους άνθρωπο εκεί ή αλλού, αλλά τον φροντίζουν. Ούτε τα βρέφη τους εγκαταλείπουν ποτέ στην παιδιατρική κλινική ή τη μαιευτική. Έχουν αποσπάσει λοιπόν το σεβασμό μου έστω και μόνο γιαυτό. Την κλεψιά και το ψέμα που τους καταλογίζουμε ότι επιδίδονται επιτυχώς, είναι επειδή τους τα μάθαμε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.