Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020
Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020
Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020
Τρίτη 28 Ιουλίου 2020
Μια απεικόνιση της κατοικίας του Λουδοβίκου Στράνη (1811)
Εξερευνά και παρουσιάζει η ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗ-ΚΟΝΤΟΝΗ
Το 2012 είχε δημοσιευτεί στoν ιστότοπο Παμπάλαια (28.6.2012), μαζί με άλλες, μια γκραβούρα του Williams Gell, έργο 1811, που ευρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο και απεικόνιζε την ευρύτερη περιοχή του Κάστρου Ζακύνθου.
Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020
Κυριακή 26 Ιουλίου 2020
Σάββατο 25 Ιουλίου 2020
Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020
Τούρκοι-Οθωμανοί και Οθωμανοί Τούρκοι τι θέλουν από τον ελληνικό κόσμο;
Οι κινήσεις του Τουρκισμού για πολιτική κυριαρχία και ηγεμονία επί των λαών της ευρύτερης περιοχής
Η φύση μερικών ειδήσεων είναι τόσο σκληρή που ξεπερνά την καθημερινή περιγραφή και παίρνει διαστάσεις δυνατής έκρηξης. Έκρηξη ήταν και η είδηση της τζαμιοποίησης της Αγιάς Σοφιάς που, εκτός από τη Χριστιανοσύνη, αναπαριστούσε τη συνέχεια της ελληνικής κοσμοπολιτειακής οικουμένης και διακυβέρνησης. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να διαφωτίσω κάπως τη σημασία του θέματος αυτού ως αφετηρία για τις νεότερες κινήσεις του Τουρκισμού για πολιτική κυριαρχία και ηγεμονία επί των λαών της ευρύτερης περιοχής.
Της δρ. Χίβα Παναχί*
Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020
Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020
Τρίτη 21 Ιουλίου 2020
Έργα του καλλιτέχνη Sanyu πωλούνται σε αστρονομικές τιμές
Σε πρόσφατη δημοπρασία του Sotheby's, στο Χονγκ Κονγκ το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο έργο καλλιτέχνη, που δεν αναγνωρίστηκε ευρέως όσο ζούσε, τον Sanyu, Γαλλο-Κινέζο ζωγράφο, που πέθανε φτωχός το 1966.
Ο πίνακας ζωγραφικής «Four Nudes» του Sanyu του 1950 που απεικονίζει τέσσερις γυμνές γυναίκες διεκδικήθηκε από τέσσερις συλλέκτες και πουλήθηκε τελικά 33 εκατομμύρια δολάρια.
Φαίνεται πως αν και έζησε στο Παρίσι τα έργα του ταξιδεύουν πίσω στην ανατολή.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το έργο «Nu», που απεικονίζει μια μοναχική γυναίκα ξαπλωμένη πουλήθηκε 25 εκατομμύρια δολάρια σε μήνα του Sotheby's. Ένα μήνα αργότερα, το «Five Nudes» που πουλήθηκε από τον οίκο Christie's περίπου 39 εκατομμύρια δολάρια καταγράφοντας ένα νέο ρεκόρ για έργο τέχνης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κυριακή 19 Ιουλίου 2020
Digital Concert | Οι "Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος" στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων [video]
Το δεύτερο ψηφιακό μουσικό αφιέρωμα πραγματοποίησαν απόψε, 19.7.2020, οι “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος” με τη συνδιοργάνωση του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, του ΙΟΝΙΑΝ TV και της ηλεκτρονικής έκδοσης imerazante.gr, από τον ιδιαίτερο χώρο του Μουσείου, στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, πλάι στα Χειρόγραφα του Διονυσίου Σολωμού.
Σάββατο 18 Ιουλίου 2020
Ο μεγάλος ζωγράφος της Αναγέννησης Ραφαήλ μπορεί να πέθανε από μια "ασθένεια τύπου κορονοϊού"
Ένας εμπύρετος Ραφαήλ που υπέφερε από μια "ασθένεια τύπου κορονοϊού" πέθανε αφού παρέλειψε να πει στους γιατρούς του ότι επισκεπτόταν μυστικά τις κατακτήσεις του νύκτες με τσουχτερό κρύο, κάτι που τους οδήγησε λανθασμένα να κάνουν αφαιμάξεις, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αφιερωμένη στον μεγάλο καλλιτέχνη της Αναγέννησης.
Σύμφωνα με έναν λαϊκό μύθο, ο ζωγράφος, που φέτος συμπληρώνονται 500 χρόνια από τον θάνατό του, πέθανε το 1520, σε ηλικία μόλις 37 ετών, από σύφιλη έπειτα από τις ερωτοτροπίες του με μία κυρία. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο θάνατός του οφείλεται σε μόλυνση.
Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020
Τρίτη 14 Ιουλίου 2020
Τι κρύβει η πρόκληση Ερντογάν με την Αγία Σοφία
«Είμαι κομμάτι μιας μισοχαμένης γενιάς» δηλώνει η Χιλιανή συγγραφέας Νόνα Φερνάντες
Η Νόνα Φερνάντες (Nona Fernάndez Silanes) είναι μια από τις διασημότερες προσωπικότητες της Χιλής τόσο ως συγγραφέας όσο και ως πολιτικό πρόσωπο. Το μυθιστόρημά της «Space Invaders», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά, σε μετάφραση Κώστα Αθανασίου, από τις εκδόσεις Gutenberg, εκτυλίσσεται στη Χιλή της δεκαετίας του 1980, όπου η δεκάχρονη Εστρέγια Γκονσάλες εμφανίζεται ξαφνικά σε ένα σχολείο του Σαντιάγο, συνοδευόμενη από τον πατέρα της, που είναι στέλεχος της δικτατορικής κυβέρνησης Πινοτσέτ, για να εξαφανιστεί μυστηριωδώς λίγο αργότερα. Εικοσιπέντε χρόνια μετά, όνειρα και αναμνήσεις στοιχειώνουν τους συμμαθητές της και ζωντανεύουν όχι μόνο τη δική της ιστορία, αλλά και τη ιστορία μιας ολόκληρης γενιάς που μεγάλωσε βυθισμένη στον τρόμο.
Η Φερνάντες μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γι' αυτή τη γενιά, όπως και για το βάρος της μνήμης που φέρει μέχρι και τις ημέρες μας.
Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020
Αναθεώρηση της απόφασης για την Αγία Σοφία ζητούν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ
Αγία Σοφία. Οι προσδοκίες της Ελλάδας από το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ
Κυριακή 12 Ιουλίου 2020
Σάββατο 11 Ιουλίου 2020
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020
Ο Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί
Με την υπογραφή του σε μία απόφαση λίγων γραμμών, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε πράξη το προαναγγελθέν σχέδιο του για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Χωρίς να χάσει καθόλου χρόνου, αγνοώντας τις διεθνείς, πολιτικές και θρησκευτικές αντιδράσεις, ο Ερντογάν πήρε στα χέρια του την ετυμηγορία της τουρκικής δικαιοσύνης και προχώρησε ένα ακόμη βήμα στο ξήλωμα του κεμαλικού κράτους. Εδώ και ώρα έξω από την Αγία Σοφία συγκεντρώνονται Τούρκοι που πανηγυρίζουν για την απόφαση.
Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020
Μια θεολογική προσέγγιση του π. Παν. Καποδίστρια στην ταινία "Η Θυσία" του Ταρκόφσκι
Γράφει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος | Ιδιωτική Οδός
Κυκλοφορήθηκε σε ανάτυπο αυτές τις μέρες του Ιουλίου 2020, η ευσύνοπτη μελέτη του π. Παναγιώτη Καποδίστρια "Θεολογία και κινηματογραφική αφήγηση στον Ταρκόφσκι. Ελευθερία, αγάπη και το νόημα της ύπαρξης στην ταινία Η Θυσία", προερχόμενη από τον τιμητικό επιμνημόσυνο Τόμο "Αγάπης Αντίδωρον. Μνήμη Μητροπολίτου κυρού Γερασίμου Φωκά", εκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, 2019.
Κυκλοφορήθηκε σε ανάτυπο αυτές τις μέρες του Ιουλίου 2020, η ευσύνοπτη μελέτη του π. Παναγιώτη Καποδίστρια "Θεολογία και κινηματογραφική αφήγηση στον Ταρκόφσκι. Ελευθερία, αγάπη και το νόημα της ύπαρξης στην ταινία Η Θυσία", προερχόμενη από τον τιμητικό επιμνημόσυνο Τόμο "Αγάπης Αντίδωρον. Μνήμη Μητροπολίτου κυρού Γερασίμου Φωκά", εκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, 2019.
Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020
Περιπατητές στην διάσημη παραλία του Τελ Αβίβ {1ο μέρος}
Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Το Τελ Αβίβ (εβραϊκά: תֵּל אָבִיב, [tel aˈviv], αραβικά: تل أَبيب) είναι παραθαλάσσια πόλη του Ισραήλ και η πρώτη πρωτεύουσά του, όταν ιδρύθηκε το κράτος το 1948. Η επίσημη ονομασία της είναι Τελ Αβίβ-Γιάφα (αρχαία Ιόππη). Βρίσκεται στα παράλια της Μεσογείου, στα νότια των εκβολών του ποταμού Γιαρκόν και περίπου 53 χλμ. βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ. Είναι κτισμένη στη κοιλάδα Σαρών και υδρεύεται από δύο μικρούς ποταμούς που παλαιότερα ξεραίνονταν το καλοκαίρι. Παρά τη θέση της αυτή και την ακαταλληλότητα του λιμένα της, η πόλη αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα από το 1909 που ιδρύθηκε. Η ίδια η πόλη το 1952 αριθμούσε 350.000, ενώ σήμερα έχει 405.400 κατοίκους και η μητροπολιτική περιοχή έχει 3.850.000 κατοίκους. Οι περισσότερες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, διατηρούν στο Τελ Αβίβ τις πρεσβείες τους, καθώς δεν αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, έως ότου ξεκαθαριστεί το καθεστώς της, καθώς διεκδικείται από τους Παλαιστινίους.
Τρίτη 7 Ιουλίου 2020
«Η Ποίηση ως "Ημέρα της Λαμπρής"». Διαδικτυακή ομιλία π. Π. Καποδίστρια στο ΒΔ Λονδίνο [video]
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ, ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ:
Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020
Κυριακή 5 Ιουλίου 2020
Ξανά για το "Λευκότερος καίγεσαι" στα "Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας"
Στην έγκριτη εβδομαδιαία εφημερίδα των Γρεβενών "Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας" (3.7.2020, φ. 877, σ. 18), δημοσιεύτηκε αξιοπρόσεκτη παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής "Λευκότερος καίγεσαι" του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, γραμμένη από τον Δρ Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Λέκκα (που ζει, υπηρετεί και ποιητεύει μόνιμα στις Βρυξέλλες), με τίτλο "Η Ιεροτελεστία των Λέξεων".
Οφείλουμε χάριτες τόσο στον γράψαντα, όσο και στον Αντώνη Παπαβασιλείου των "Χρονικών", για την καλότητα της γραφής και της προβολής αντίστοιχα!