






Την πρώτη μας αναφορά στο ίδιο θέμα, δείτε εδώ.
Σήμερα εγκαταβιούν εκεί περί τις 40 μοναχές. Ηγουμένη είναι η Μοναχή Ιακώβη (βλ. δίπλα φωτό, δανεισμένη από το διαδίκτυο).
Στο βίντεο, που παρουσιάζουμε σήμερα, αποδίδονται οι στροφές 139-141 από το μακροσκελές ποίημα του Διονυσίου Σολωμού "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" (ολόκληρο διαβάστε το στα "παραθέματα λόγου", εδώ), μελοποιημένες πρόσφατα από τον Ζακυνθινό Μουσικό Αντώνη Κλάδη και τιτλοφορείται "Η καρδιά συχνοσπαράζει" (από τον α΄ στίχο των μελοποιημένων).
Πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2009 στη σχολική εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου κι επαναλήφθηκε στην Grenoble της Γαλλίας, λίγες ημέρες μετά (27.3.2009). Τραγουδούν αισθαντικά οι μαθήτριες Άννα Αδαμίδου και Μαρκέλα Μανταλά και συνοδεύει η Χορωδία του Σχολείου.
Για διευκόλυνση των αναγνωστών μας, παραθέτουμε παρακάτω τους σολωμικούς στίχους:
Η καρδιά συχνοσπαράζει.
Πλην τι βλέπω; Σοβαρά
να σωπάσω με προστάζει
με το δάκτυλο η θεά.
Κοιτάει γύρω εις την Ευρώπη
τρεις φορές μ' ανησυχιά,
προσηλώνεται κατόπι
στην Ελλάδα, και αρχινά:
Παλληκάρια μου, οι πολέμοι
για σάς όλοι είναι χαρά,
και το γόνα σας δεν τρέμει
στους κινδύνους εμπροστά.
Ο Α΄ Τόμος επιγράφεται "Η Μουσική κληρονομιά των Ιονίων Νήσων".
Ο Β΄ Τόμος φέρει τον γενικό τίτλο "Ανθολογία Ιονίου Λογοτεχνίας".
Ο Γ΄ Τόμος λέγεται "Το θέατρο μέσα από το έργο των καλλιτεχνών και την ιστορική μνήμη".
Ο Δ΄ Τόμος επιγράφεται "Οι εικαστικές τέχνες στο Ιόνιο".
Πολύ ενδιαφέροντα ακούγονται όλα τα παραπάνω. Λέω, να "πεταχτούμε" ως εκεί, ώστε ν' απολαύσουμε τους άξιους ομιλητές και τα... εδέσματα που θα προσφέρουν! Αγαπητή μας Διονυσία, παρακαλούμε, κράτα ορισμένες θέσεις για τους αναγνώστες των ιστοτόπων μας!!! Ερχόμαστε!!!
Ανανέωση 26ης Αυγούστου 2009:
* * * Αυτά και περισσότερα ποιήματα από την ίδια συλλογή μπορείτε να διαβάσετε στα "παραΘέματα λόγου", κάνοντας κλικ εδώ.
Τον καλαίσθητο τρίγλωσσο Κατάλογο της Έκθεσης προλογίζει ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος μ' ένα πυκνό κείμενό του. Εκεί, μεταξύ άλλων, γράφει: "Αυτός που βλέπει τη Σπείρα του Διονύση Παπαδάτου αντιλαμβάνεται πόσο η ζωγραφική απαιτεί τη σύνολη δράση του δημιουργού, τη δράση του μυαλού, των χεριών, της καρδιάς του. Και ταυτόχρονα νιώθει όχι μόνο μιαν οπτική απόλαυση αλλά και μιαν άμεση επαφή με τη γήινη συνεχώς μεταβαλλόμενη, πραγματικότητα".