Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Το 8ο Ετήσιο Συνέδριο της International Society for MacIntyrean Enquiry (ISME), με θέμα «Tradition, Modernity and Beyond» (9-12.7.2014)

Ο Τομέας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Τομέας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργανώνουν το 8ο Ετήσιο Συνέδριο της International Society for MacIntyrean Enquiry (ISME) με θέμα «Tradition, Modernity and Beyond» που θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 12 Ιουλίου 2014 στην Αθήνα στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Αμφιθέατρο «Άλκη Αργυριάδη», Πανεπιστημίου 30). 

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει την Τετάρτη 9 Ιουλίου στις 19.00 στην Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). 

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος εξήντα έλληνες και ξένοι ομιλητές με ανακοινώσεις κυρίως σχετικές με το έργο του αμερικανού φιλοσόφου σκωτικής καταγωγής Alasdair MacIntyre, αλλά και με άλλα θέματα σχετικά με την πολιτική και ηθική φιλοσοφία (δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα, αρετές) και φιλοσοφικές ηθικές πολιτικές θεωρίες, όπως δεοντολογία, ωφελιμισμός, ηθική της αρετής, μαρξισμός, φιλελευθερισμός, κοινοτισμός, αστικός ρεπουμπλικανισμός. Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική. Η παρακολούθηση των εργασιών του συνεδρίου είναι ελεύθερη στο κοινό.

Η International Society for MacIntyrean Enquiry (ISME) ασχολείται με τη μελέτη της φιλοσοφικής θεωρίας του Alasdair MacIntyre και αυτήν της αριστοτελικής και νεοαριστοτελικής θεωρίας εν γένει, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας «αριστοτελικής φιλοσοφικής κοινότητας». Ο Alasdair MacIntyre (1929–), κυρίως στο βιβλίο του After Virtue (1981), αλλά και στα μεταγενέστερα από αυτό Whose Justice? Which Rationality? (1989), Three Rival Versions of Moral Enquiry (1990) και Dependent Rational Arguments (1999), έχει διατυπώσει μία νεοαριστοτελική ηθική και πολιτική θεωρία που στηρίζεται σε μια αντίληψη του ανθρώπινου αγαθού, η οποία υποστηρίζει πώς η ηθική μπορεί να εξηγηθεί υπό όρους ιδιόμορφων γνωρισμάτων του χαρακτήρα, που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση αυτού του αγαθού. Οι αρετές καταλαμβάνουν κυρίαρχη θέση στην ηθική και πολιτική φιλοσοφία του MacIntyre και κυρίως η νεοαριστοτελική αρετολογική θεωρία διαδραματίζει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κριτικής της νεωτερικότητας που εκείνος ασκεί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο Αριστοτέλης είναι «ο πρωταγωνιστής απέναντι στον οποίο έχω αναμετρήσει τις φωνές της φιλελεύθερης νεωτερικότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.