Το βράδυ της Κυριακής Δ΄ των Νηστειών, 30 Μαρτίου 2025, στην αίθουσα της Ενοριακής Βιβλιοθήκης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Αληθώς", στο Βανάτο Ζακύνθου, έλαβε χώραν επιτυχώς το 2ο μάθημα παρασκευής Πρόσφορου. Εκπαιδευτής ήταν και πάλιν ο π. Ιωάννης Ρένεσης, Εφημέριος Φαγιά και Δράκα, ενώ παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.
Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025
2η παρουσίαση στο Σεμινάριο Αγιολογίας του "Αληθώς": Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης
Κυριακή 30 Μαρτίου 2025
Κωνσταντινούπολη: Το 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας για την Κική Δημουλά [video-photos]
Το 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας, αφιερωμένο στην ποιήτρια Κική Δημουλά, πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου στο Ζωγράφειο Λύκειο, στην Πόλη, το οποίο ανήκει στην Μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου. Το Συνέδριο διοργανώνεται ετησίως σε συνεργασία του Ζωγραφείου Λυκείου με τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη. Φέτος, στο Συνέδριο συμμετείχαν 31 σχολεία από την Ελλάδα, το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και τη Νέα Υόρκη.
Σάββατο 29 Μαρτίου 2025
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025
Στα χνάρια της μορφής του Ανδρέα Κάλβου
Σε πρόσφατο φύλλο της κυριακάτικης Καθημερινής (16.03.2025, ένθετο: «τέχνες & γράμματα», σ. 4), δημοσιεύτηκε εκτενές άρθρο του υπογραφομένου, όπου ανακοινώθηκε η ύπαρξη ανυπόγραφου πορτρέτου νεαρού «ανθρώπου των γραμμάτων» (πλάτους 48,5 cm και ύψους 60 cm), φιλοτεχνημένου, κατά πάσα πιθανότητα, στη Φλωρεντία, τη δεύτερη δεκαετία του 19ου αιώνα, και αγορασμένου από συλλέκτη των Αθηνών το 2008 στην ίδια πόλη, το οποίο στο πίσω μέρος του φέρει την επιγραφή στα ιταλικά: effigie del Sig. And. Calvo (εικόνα του κ. Ανδ[ρέα] Κάλβου). Εκεί, καταδείχθηκε η ομοιότητα του απεικονιζόμενου προσώπου προς τις περιγραφές του ποιητή, οι οποίες μας έχουν παραδοθεί από όσους τον γνώρισαν ή ήρθαν σε επαφή μαζί του – πρωτίστως μετά τα τριάντα του χρόνια ή και στην ωριμότητά του. Επομένως, όσα ακολουθούν βασίζονται σε όσα αναπτύχθηκαν στο προαναφερθέν άρθρο και σκοπό έχουν απλώς να ενισχύσουν, με παράθεση επιπλέον τεκμηριωτικού-φωτογραφικού υλικού, τη συναφή επιχειρηματολογία.
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025
"Μες στη μουσική μου" από το "Πολύτροπον" [video-photos]
Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025
Κέντρο Λόγου «Αληθώς»: Δυο νέες συναντήσεις των Σεμιναρίων Αγιολογίας και παρασκευής Πρόσφορου
Στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Αληθώς», της Ενορίας
Βανάτου Ζακύνθου, λειτουργούν, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2024-5, Σεμινάρια
Ορθόδοξης Πνευματικότητας διαφόρων ενδιαφερόντων.
Έτσι, την ερχόμενη Κυριακή Δ΄ των Νηστειών, 30ή Μαρτίου 2025, από ώρα 7.30 έως 9 το βράδυ (νέα ώρα), στην Αίθουσα της Ενοριακής Βιβλιοθήκης (έδρα του «Αληθώς»), θα γίνουν οι εξής δύο παρουσιάσεις:
Με παραχάραξη της ιστορίας κανένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν έχει νόημα
Λευκωσία, 23 Μαρτίου 2025
Με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του πλήρως ανακαινισμένου Βυζαντινού Μουσείου Λευκωσίας του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, ο Διευθυντής του, δρ Ιωάννης Ηλιάδης, παραχώρησε συνέντευξη στο Πρακτορείο Reuters και στη δημοσιογράφο Michele Kampas.
Τρίτη 25 Μαρτίου 2025
Ελληνική επανάσταση και Κύπρος. Κύπριοι εθελοντές στην επανάσταση
Είναι δύσκολο να αναφερθεί με ακρίβεια ο αριθμός των Κυπρίων εθελοντών που πολέμησαν τότε στην Ελλάδα. Ο Λοΐζος Φιλίππου, στο σύγγραμμά του Κύπριοι Ἀγωνισταί (Λευκωσία, 1953), κατονομάζει 56 απ’ αυτούς, με βάση αρχειακό υλικό που είχε συγκεντρώσει. Οπωσδήποτε όμως ήταν πολύ περισσότεροι και θα πρέπει ν’ αριθμούσαν μερικές εκατοντάδες. Δεν πήγαν όλοι στην Ελλάδα από την αρχή του αγώνα, αλλά σταδιακά.
Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025
Κυριακή 23 Μαρτίου 2025
Κύπριοι Αγωνιστές στην Ελληνική Επανάσταση
Κωστής Κοκκινόφτας
Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου
Kύπριοι Φιλικοί και Iερολοχίτες
Τα τελευταία χρόνια η μελέτη της συμβολής των Kυπρίων στον Aγώνα του 1821 συστηματοποιήθηκε με την έκδοση πολύτιμου αρχειακού υλικού, που αφορά, ανάμεσα σε άλλα, και στη συμμετοχή τους στις μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις της εποχής. Από διάφορες πηγές είναι γνωστό ότι από την περίοδο της προετοιμασίας της Eπανάστασης δραστηριοποιήθηκαν στη Φιλική Eταιρεία πολλοί Kύπριοι, οι οποίοι διέμεναν σε πόλεις της Eυρώπης και στις παροικίες των Παραδουνάβιων Hγεμονιών. Για παράδειγμα, ο στενός συγγενής, γιος πρώτου ξαδέλφου, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου (1810-1821) Κυπριανού, Nικόλαος Θησέας, μετέτρεψε το εμπορικό γραφείο, που διατηρούσε στη Mασσαλία, σε κέντρο συλλογής εφοδίων και στράτευσης Φιλελλήνων, πριν να κατέλθει και ο ίδιος στην Πελοπόννησο, διαθέτοντας την τεράστια περιουσία του στον Aγώνα.
Σάββατο 22 Μαρτίου 2025
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025
Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες
Στις 21 Φεβρουάριου 1821, τέσσερις περίπου μήνες ύστερα από την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού «Γενικού σχεδίου» της Φιλικής Εταιρείας, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792-1828), αξιωματικός του στρατού του Τσάρου της Ρωσίας, γιος του πρώην ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Κωνσταντίνου Α. Υψηλάντη, και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, εγκατέλειψε το Κισνόβι, της ρωσικής Βεσσαραβίας, μια πόλη με έντονη ελληνική παρουσία και πολλούς δεσμούς με τις μονές του Αγίου Όρους, κατευθυνόμενος προς τα δυτικά. Την επόμενη ημέρα, 22 Φεβρουάριου, διέβη τον Προύθο, περνώντας στη Μολδαβία, και έφτασε στο Ιάσιο, σηματοδοτώντας την έναρξη του κινήματος, εκδίδοντας επαναστατικές προκηρύξεις και «κηρύττων εαυτόν ελευθερωτήν των Γραικών από την οθωμανικήν εξουσίαν». Συμπαραστάτης του εκδηλώθηκε ο από καιρό συναγωνιστής του Υψηλάντη στη Φιλική Εταιρεία, ο ηγεμόνας της περιοχής, Μιχαήλ Σούτσος (1784-1864), από παλιά φαναριώτικη οικογένεια. Την ίδια ώρα, οι Φιλικοί στην Πελοπόννησο, κυρίως ο αρχιμανδρίτης Δικαίος (Παπαφλέσσας), που μεταλαμπάδευσε και άναψε εκεί τη φλόγα της εξέγερσης, τον ανέμεναν εναγωνίως στον Μοριά, μέσω Τεργέστης, για να κηρύξει εκεί την επανάσταση, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιαμός.
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
Τρίτη 18 Μαρτίου 2025
Νίκος Αρβανιτάκης: Στοχαστής και τεχνίτης του λόγου με τολμηρή πορεία από το σκοτάδι στο φως
Επιμέλεια παρουσίασης: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Ο Νίκος Αρβανιτάκης γεννήθηκε το 1951 στη Ζάκυνθο. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η εξειδίκευσή του επεκτάθηκε περαιτέρω στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου ειδικεύτηκε στη Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στις Επιστήμες της Αγωγής.
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025
π. Παναγιώτης Καποδίστριας: ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΩΣ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΥΤΗ
Κυριακή 16 Μαρτίου 2025
Σάββατο 15 Μαρτίου 2025
Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025
"Εξήντα χρόνων Κυριακές Κάλυμνο καλεί...". Ο φιλέλληνας παππούς από το Soleto Lecce
Του π. Παναγιώτη Καποδίστρια
Μέσα Ιουλίου του 2004, κατακαλόκαιρο, στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας, στην Κάτω Ιταλία. Διαμένουμε στο Soleto και από εκεί εξακτινωνόμαστε στη γύρω περιοχή της λεγόμενης Grecia Salentina. Συναντήσεις, εκδηλώσεις, βόλτες!
Όμως πάντα δίπλα ή πίσω μας ένας συμπαθητικός γερούλης, ο οποίος κάνει διαρκώς επίδειξη γνώσεων των σπαστών ελληνικών του, σε συνδυασμό με τα Γκρεκάνικα, που επιβιώνουν σ' εκείνα τα μέρη.
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025
Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025
Τρίτη 11 Μαρτίου 2025
Αναγόρευση Μαρίας Τελαλιάν σε επίτιμη διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ
Σε επίτιμη διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναγορεύτηκε η διευθύντρια του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μαρία Τελαλιάν, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, μελών της κυβέρνησης και πρώην υπουργών, στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025
Πτυχές του έργου και της ζωής του Μανόλη Αναγνωστάκη σε τιμητική εκδήλωση στο ΑΠΘ
Πτυχές του έργου και της ζωής μιας από τις πιο σύνθετες και πολύμορφες προσωπικότητες των μεταπολεμικών μας Γραμμάτων, του ποιητή και κριτικού λογοτεχνίας, Μανόλη Αναγνωστάκη αναδείχθηκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, στο κτίριο που γίνονταν τα μαθήματα, όταν σπούδαζε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην αίθουσα που τιμήθηκε ως επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας, στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Κυριακή 9 Μαρτίου 2025
Σάββατο 8 Μαρτίου 2025
Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025
Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025
Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025
Τρίτη 4 Μαρτίου 2025
Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025
ΑΠ' ΤΗΝ ΠΥΘΙΑΣ ΣΤΗ ΦΑΕΘΟΝΤΟΣ. Ποιητικό αντίο στην ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ
Κυριακή 2 Μαρτίου 2025
Σάββατο 1 Μαρτίου 2025
Ο λαοφιλής Άγιος Παΐσιος παρουσιάσθηκε στο Σεμινάριο Αγιολογίας του "Αληθώς"
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2025, η έναρξη του Σεμιναρίου Αγιολογίας που διοργανώνει το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης Βανάτου «Αληθώς». Το σεμινάριο, με γενικό τίτλο «Γνωριμία με τους νέους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας», στοχεύει στη γνωριμία του κοινού με τις σύγχρονες πνευματικές φυσιογνωμίες που πρόσφατα αγιοκατατάχθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Την έναρξη της σειράς των παρουσιάσεων πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ’, ο οποίος παρουσίασε τη ζωή και τις διδαχές του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου (1924-1994). Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα της Ενοριακής Βιβλιοθήκης στο Βανάτο, ενώ οι προσελθόντες -παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες- αποζημιώθηκαν με το παραπάνω, κοινωνώντας του βίου και της πολιτείας του ηγιασμένου Αγιορείτου Μοναχού.