Επιμέλεια παρουσίασης: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Ο Νίκος Αρβανιτάκης γεννήθηκε το 1951 στη Ζάκυνθο. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η εξειδίκευσή του επεκτάθηκε περαιτέρω στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου ειδικεύτηκε στη Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στις Επιστήμες της Αγωγής.
Εργάστηκε με αυταπάρνηση στον χώρο της εκπαίδευσης και έφθασε στην επίζηλη θέση του περιφερειακού σχολικού συμβούλου Ιονίων Νήσων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εκπαιδευτική πολιτική και την εξέλιξη της διδακτικής διαδικασίας.
Ο Νίκος Αρβανιτάκης έχει γράψει σημαντικά έργα που καλύπτουν τόσο την εκπαίδευση όσο και τη λογοτεχνία.
Εκπαιδευτικά έργα:
- Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (εκδόσεις Κορφή)
- Ο Αδαμάντιος Κοραής και η ελληνική παιδεία
Τα παραπάνω έργα αποτυπώνουν την εξειδίκευσή του στην εκπαιδευτική τεχνολογία και την ιστορία της ελληνικής παιδείας.
Λογοτεχνικά έργα:
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ένας μεγάλος έρωτας ανατρέπει τη ζωή του, ενώ τα ιστορικά γεγονότα που ζει τον σημαδεύουν βαθιά. Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία, που ισορροπεί ανάμεσα στο προσωπικό και το ιστορικό, παρουσιάζοντας τα γεγονότα χωρίς φανατισμό ή μεροληψία. Όλα τα γεγονότα που περιγράφονται είναι αληθινά, με μόνη αλλαγή ορισμένων ονομάτων για ευνόητους λόγους.
Το μυθιστόρημα σκιαγραφεί χαρακτήρες έντονους και πολυδιάστατους, όπως η Ελένη, η οποία λάμπει σαν οπτασία κάτω από το φως του φεγγαριού, και ο Ιβάν, που κουβαλάει το δικό του φορτίο ζωής και συναντά τη μοίρα του μέσα από μια συγκινητική αλληλεπίδραση με τον Κρις.
Οι θεματικές του έργου περιστρέφονται γύρω από τη μοίρα, την καταγωγή, την κοινωνική αποδοχή και τον αγώνα για αυτοπραγμάτωση. Είναι μια αφήγηση που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε ένα συναισθηματικό και ιστορικό τοπίο, από το σκοτάδι της αβεβαιότητας στο φως της αλήθειας.
* * *
Ο Νίκος Αρβανιτάκης δεν είναι απλώς ένας συγγραφέας που υπήρξε και εκπαιδευτικός, αλλά ένας στοχαστής του αιώνος τούτου του απατεώνος, ο οποίος καταγράφει τις ανησυχίες και τις ιστορικές εμπειρίες της κοινωνίας μέσα από τα βιβλία του.
- Στο "Η ζωή, πώς θνήσκεις;", αφηγείται με ειλικρίνεια και συγκίνηση την ανύψωση διά της αγάπης και την καταβαράθρωση που επιφέρει η απώλεια.
- Στο "Ο λευκός φασίστας", για "μια ζωή, που μοιάζει με μυθιστόρημα", καταπιάνεται με την νεότερη Ιστορία και τον ρόλο του ατόμου μέσα σε αυτήν,μες από αθέατες ή δυσδιάκριτες πτυχές της.
- Με το "Ο Νόθος", επιμένοντας στη μυθιστορηματική αφήγηση, αναδεικνύει τις υπαρξιακές και κοινωνικές αναζητήσεις των χαρακτήρων του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.