© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ηλιοπαθής Αθήνα

Φωτογραφίες: π. Παναγιώτης Καποδίστριας 








Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Με Δ. Σολωμό ο Γ. Κεντρωτής κέρδισε το 1ο βραβείο του Α΄ Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης "Γιώργος Σεφέρης" του Πανεπιστημίου του Palermo


[Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει το ποίημα "Παρατηρήσεις και σχολιασμοί του Διονυσίου Σολωμού εκεί που μετέφραζε το Τεμάχιο του Μεταστασίου" του Γιώργου Κεντρωτή, Καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κέρδισε το πρώτο βραβείο του Α΄ Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης "Γιώργος Σεφέρης", που είχε προκηρυχθεί από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμου. Η τελετή απονομής του βραβείου πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο, το Σάββατο, 20 Μαΐου 2017. Έχουμε την  εξαιρετική χαρά να δημοσιεύουμε, ευθύς κατωτέρω, το βραβευμένο ποίημα:] 


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΝΤΡΩΤΗΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ
ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΡΑΖΕ
ΤΟ «ΤΕΜΑΧΙΟ» ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΤΑΣΙΟΥ

            Στην Πολυξένη

Με ανάπαιστο αρχινάει, με ίαμβο τελειώνει
ο στίχος ο οπερατικός το πρωτοτύπου
Un mar crudele: θάλασσα είναι που θυμώνει,
γιατί τη σκίζει το άρμενό μου με αρμονία ίππου
ατίθασου, και δοκιμάζεται στο αμόνι
της άριας το σφυρί τριπλού επιμόνου χτύπου.
Κρατώ τους αναπαίστους· βγάζω τους ιάμβους·
και μες στους ζόφους διεκδικώ πηγές του θάμβους.

Il ciel simbruna… ναι…: του αιθέρος η γλαυκότη
μαυρίζει. Αυτό ακριβώς αισθάνομαι σημαίνει:
πιο μελανό απ’ το μαύρο. Κι αν με πουν προδότη
του ιταλικού κειμένου, απλώς τί το συσταίνει
(καθώς το νιώθω) εδώ εξηγώ. Τα δικά της σκότη
η κάθε γλώσσα απηχεί , και αυτά καταλαβαίνει.
Σκληρό, σκληρότατο το πέλαγο τού λόγου –
μα το δαμάζει η ορμή του λυρικού μου αλόγου.

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Για "Τα φωτεινά χορταράκια της ουτοπίας" του Ανδρέα Λίτου

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Έλαβα προ καιρού (τώρα όμως κατόρθωσα να εντρυφήσω σε αυτό), το νέο ποιητικό βιβλίο του αγαπητού Θεσσαλονικιού γιατρού και ποιητή Ανδρέα Λίτου. Τιτλοφορείται "Τα φωτεινά χορταράκια της ουτοπίας" (εκδ. Φωτεινός, 2017) κι έρχεται να προστεθεί στα δέκα προηγούμενά του, τα οποία όλα αφορούν στο Φως, με πάσα έννοια εκφραζόμενο. 

Ό,τι γράφει ο κ. Λίτος φωτοφορεί και φωτογιορτάζει. Που σημαίνει ότι -ως καλόγνωμος δημιουργός- τα βλέπει όλα υπό το πρίσμα της αθωότητας της ψυχής του. Ή, τουλάχιστον, πασχίζει να συνταυτίσει τον περιρρέοντα κόσμο του -τον συχνά πυκνά όζοντα- με την αγαθοσύνη του δικού του έσω ανθρώπου. Γραφή ήρεμη, πειστική, ποτιστική! Εύγε!

Ως δείγμα γραφής ακολουθεί το πρώτο ποίημα τού ανά χείρας βιβλίου: 

ΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΧΟΡΤΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ

Εσύ και εγώ μιλάμε και ψιθυρίζουμε.
Είναι τόσα πολλά αυτά που μας χωρίζουν
κι όσα δεν φαίνονται που μας ενώνουν.
Το άριστον ήθος, απαύγασμα εμπειριών
και ξεχείλισμα καλοσύνης.
Δραπέτευση από την φυλακή της ηθικής
και νιώσιμο της αλλότριας έλξης
του Άλλου, αυτού που σε φωτίζει
να πράξεις πέρα από τον νόμο,
στα κράσπεδα της θυσίας. 
Όχι μεγάλα λόγια, πράξη μικρή,
αρχοντιά και το ήθος της αγάπης.
Βλέπω τα μάτια μου είδωλα 
μες στον ψυχρό καθρέπτη
και να, είναι ζεστά κι αγαπημένα,
μέσα στα δικά σου μάτια.
Φαινόμαστε παλιωμένοι 
με ανοιξιάτικη διάθεση όμως,
με λόγια καθαρά, καλοκτενισμένα 
να περιίπτανται στα φωτεινά
χορταράκια της ουτοπίας.
Τα λόγια θα ξεχαστούν στη γέννα των δακρύων,
καθώς θα μας χαρίζεται –στους ανάξιους--
ο μόσχος ο σιτευτός 
στο Ποτήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Σχόλιο στην "Ευγενία" του Αντώνη Δ. Σκιαθά

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Ο εκ Πατρών φίλος ποιητής Αντώνης Δ. Σκιαθάς είχε την ευγένεια να με πλουτίσει αυτές τις μέρες με την αποστολή της νέας ποιητικής κατάκτησής του, δηλαδή του νέου βιβλίου του, υπό τον τίτλο "Ευγενία", από τις εκδόσεις Πικραμένος (Ιούνιος 2016), με 120 σελίδες. Σημειωτέον, η υπαινικτική ζωγραφιά του εξωφύλλου είναι της κόρης του ποιητή Ευγενίας-Μιχαέλας Α. Σκιαθά.

Κράτησα με πολλή λαχτάρα την ποιητική πλημμυρίδα του φίλου αποστολέα και την προσέλαβα απνευστί!!! Ήταν η λυτρωτική αποφόρτισή μου από τα δύσκολα βάρη ενός βίου αβίωτου, τα οποία δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν! Η "Ευγενία", λοιπόν, ενώπιόν μου: Στίχοι αγαπητικοί, λόγος καλοβαλμένος, νοούμενα και υπονοούμενα καρδιακά, έδαφος γεωργημένο επιδέξια, με γνώση και επίγνωση! 

Ο κάθε γνήσιος ποιητής (και εδώ ο Σκιαθάς), αν και προέρχεται από το ίδιο νταμάρι της ά-γονης, α-μέτοχης, αν-έραστης, ά-φιλης και ά-φυλης (βάλτε όσα άλφα στερητικά νομίζετε) κοινωνίας μας, δεν αντέχει τον αδιέξοδο εγκλωβισμό, δεν αποδέχεται να κρύβει λόγια... Καταγράφει τους αρχαιόθεν καημούς ενός εκάστου και όλων μαζί, μέχρι και τους σημερινούς. Αγανακτεί κι επανίσταται δημιουργικά. Τουλάχιστον εκφράζει την Α-λήθεια της προσωπικής θέασής του, ούτως ώστε, εν ημέρα κρίσεως, να δυνηθεί να ισχυρισθεί: Δεν σιώπησα, τα είπα έξω από τα δόντια και ανάσανα!...

Θεωρώ τον Αντώνη Σκιαθά ως έναν από τους πιο εύστροφους -πολύ θυμωμένους ωστόσο- σχολιαστές του Χορού της Τραγωδίας (ή και... Κωμωδίας), που εκτυλίσσεται ανέκαθεν και ολοένα στα ενθάδε, αποζητώντας επιτέλους μια κάποια κάθαρση. 

Προσωπικά εμπιστεύομαι πολύ τον λόγο της Ζωής Σαμαρά (Ομότιμης Καθηγήτριας ΑΠΘ κι έγκριτης ποιήτριας), η οποία έχει δεόντως εκφρασθεί για τον Σκιαθά, όσον αφορά στην "Ευγενία" του. Την αντιγράφω: "Η σιωπή των οκτώ ετών από την τελευταία συλλογή του ποιητή, του έδωσε τη δύναμη να εντρυφήσει στην τρομακτική σιγή που επικρατεί πριν από τη δημιουργία, τη στιγμή που μεταβάλλεται σε επικοινωνία με άτομα που πλέον σιωπούν, σε συμβάντα που έχουν καταδικαστεί στη λήθη. Πρόκειται για αναπαράσταση της Ταφής πριν από την Ανάσταση. Η σιωπή γίνεται κραυγή, η κραυγή λέξη και τότε η ποίηση και ο πολιτισμός γεννιούνται. Οι έννοιες “χρόνος” και “γλώσσα” συναντιούνται, ερωτοτροπούν, αναδημιουργούνται, με νέες δηλώσεις και νέες συνδηλώσεις. Η λέξη σημαίνει αλλιώς κάθε φορά που επαναλαμβάνεται ή ξεκινά ένα νέο ταξίδι να συναντήσει το συνώνυμο ή το αντώνυμό της."


Δυο δείγματα γραφής ακολουθούν. Ιδού τα: 


Δραπέτης Χρόνος

Είχε προχωρήσει για τα καλά ο αιώνας.

Σ’ ένα µεγάλο µπόγο
όλα τα ασηµικά της φάρας του Γιαννούλη Χαλεπά,
µε µια αλλαξιά εσώρουχα του στρατηγού της επανάστασης,
Ιωάννη Ρούκη εξ Ευβοίας
και
τις επτά ταριχεύσεις του Εγώ,
διπλοραµµένες σε µια φόδρα του ταγέρ
της Μαντούς Μαυρογένους.

Έτσι φορτωµένοι, περάσαµε τη Γέφυρα του Ευρίπου,

µε χιλιάδες κλουβιά ωδικών
να γεµίζουν
πούπουλα µε χρώµατα τις όχθες του µοιραίου
τραβήξαµε κατά την άβυσσο των σιωπηλών λιµένων
της πόλεως του Ανακρέοντος.

Τις µέρες των πανηγυρισµών

του πολιούχου Πέδρο Ανδρέα Βαγέχο.
Πραµατευτάδες των εµφυλίων της ψυχής,

µε λέξεις, στίχους και σκέψεις,

ανοίξαµε τις εκκλησιές
και σώσαµε στα µανουάλια φως,

για τις µεγάλες νύχτες

και αυτού του θέρους,

για τις µεγάλες νύχτες

και αυτού του αφανισμού.

Των προγόνων.

Των γεννητόρων.
Των συγγενών.
Των επιγόνων.



Οι ασθένειες του Κόµητος

                               Στην Α.Χ.

Την πρώτη φορά έµαθε
για τους τρεις θανάτους
του κόµητα Ιωάννη Καποδίστρια.

Τα αµέσως επόµενα χρόνια
έµαθε
για τα ενέχυρα
του ήρωα της αντίστασης
κόµητα Ιωάννη Καποδίστρια.

Αρκετά µετά έµαθε
για τις παθήσεις του νοός
του κόµητα Ιωάννη Καποδίστρια.
Σήµερα έµαθε επακριβώς
για την απόσταση βολής
των δολοφόνων
του κόµητα Ιωάννη Καποδίστρια.

Στο µέλλον ίσως µάθει
και για τον κόµητα 
Ιωάννη Καποδίστρια.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

190 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Νικόλαο Ούγκο Φόσκολο

Μπορεί να πέρασαν 190 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Νικόλαο Ούγκο Φόσκολο, η Zάκυνθος, όμως, το νησί που έζησε και «άντρεψε», δεν τον ξέχασε. Παραμένει περήφανη που είναι η γενέτειρα γη τριών σπουδαίων ποιητών με αίγλη και ακτινοβολία, οι οποίοι που ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας. Πλάι στους μεγάλους ποιητές Διονύσιο Σολωμό και Ανδρέα Κάλβο, ο Νικόλαος Ούγκο Φόσκολο χάνει την αίγλη του στην Ελλάδα, κερδίζοντάς της, όμως, επάξια στην Ευρώπη.

Ο Φόσκολο γεννήθηκε στη Ζάκυνθο από Ελληνίδα μητέρα και Βενετσιάνο πατέρα το 1778 και έζησε στο νησί έως το 1792, οπότε έφυγε για σπουδές στη Βενετία και έκτοτε ακολούθησε μία περιπετειώδη ζωή, κατά τη διάρκεια της οποίας έγραψε υπέροχα έργα και διακρίθηκε για την ένταξή του στα επαναστατικά κινήματα της εποχής. Ήταν η εποχή που η Γαλλική Επανάσταση είχε δημιουργήσει μία νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη και πολλοί ενθουσιώδεις νέοι είχαν συστρατευτεί και είχαν υποστηρίξει τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην προσπάθεια ανατροπής των παραδοσιακών αυτοκρατοριών της Ευρώπης.

Ο Ούγκο Φόσκολο ήταν ένας από αυτούς που πολέμησε στο πλευρό των Γάλλων Δημοκρατικών και εργάστηκε μαζί με πολλούς άλλους για τη δημιουργία του σύγχρονου ιταλικού κράτους. Επρόκειτο, όμως, να απογοητευτεί από τη διάψευση των ελπίδων και των προσδοκιών που γέννησε η Γαλλική Επανάσταση και απογοητευμένος κατέφυγε στο Λονδίνο όπου πέθανε το 1827, σε ηλικία μόλις 49 ετών.

Αν και όλα τα έργα του τα έγραψε στην κυρίαρχη, εκείνη την εποχή, ιταλική γλώσσα, ποτέ δεν ξέχασε την ελληνική καταγωγή του και ύμνησε με πάθος της ιδιαίτερη πατρίδα του. Όνειρο του, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες επιστολές προς συγγενικά του πρόσωπα στη Ζάκυνθο, ήταν να επιστρέψει και να ζήσει στο νησί που γεννήθηκε. Αυτό το όνειρο δεν κατάφερε να το πραγματοποιήσει και ο θάνατος του, στο προάστιο Τέρνχαμ Γκριν του Λονδίνου στις 10 Σεπτεμβρίου του 1827, προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη. Στο άκουσμα του θανάτου του Φόσκολο, στη Ζάκυνθο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου και τον επικήδειο λόγο εκφώνησε τότε ο νεαρός ποιητής Διονύσιος Σολωμός στην ιταλική γλώσσα.

Έκτοτε, οι Ζακυνθινοί δραστηριοποιήθηκαν πολλές φορές, αλλά δίχως επιτυχία, για να μεταφέρουν τα οστά του ποιητή στη γενέτειρα γη. Αυτό, όμως, που δεν πέτυχαν οι συγγενείς και οι φίλοι του στη Ζάκυνθο, πέτυχε η ιταλική κυβέρνηση το 1870, η οποία έλαβε την άδεια από το Αγγλικό Κράτος και μετέφερε τα οστά του στο «Πάνθεον των Ιταλών ποιητών», στην εκκλησία της Σάντα Κρότσε στη Φλωρεντία.

Ωστόσο, οι Ζακυνθινοί, αν και απογοητεύτηκαν από την ολιγωρία των ελληνικών Αρχών της εποχής να πετύχουν τη μεταφορά των οστών του Ούγκο Φόσκολο στη Ζάκυνθο, το 1885 προχώρησαν, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στην εξαγορά της οικίας που γεννήθηκε και στη μετατροπή της, λίγα χρόνια αργότερα, σε δημοτική βιβλιοθήκη με το όνομα «Φωσκολιανή Βιβλιοθήκη». Αυτό το σπίτι είναι το μοναδικό μνημείο αναφοράς στον μεγάλο ποιητή της Ζακύνθου και ακολούθησε μία περιπετειώδη διαδρομή έως τις μέρες μας. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βομβαρδίστηκε και επισκευάστηκε πρόχειρα από τους Ιταλούς κατακτητές. Όμως, το 1953 καταστράφηκε ολοσχερώς από τους σεισμούς και παρέμεινε οικόπεδο για περισσότερο από 60 χρόνια.

Το 2009 ιδρύθηκε από φιλοπρόοδους Ζακυνθινούς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος», αφιερωμένος στην ανάδειξη της μορφής και του έργου του ποιητή. Με πρωτοβουλία του Συλλόγου, σε συνεργασία του οικείου Δήμου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, οικοδομήθηκε το σπίτι του Φόσκολο στην αρχική μορφή του, δηλαδή όπως ήταν από τα μέσα του 18ου αιώνα, στη γειτονιά της Οδηγήτριας στο κέντρο της πόλης. Τα σχέδια εκπόνησε ο καθηγητής του ΕΜΠ Διονύσης Ζήβας, ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος του Συλλόγου την περίοδο 2015-2017.

Ακριβώς δίπλα από το σπίτι του ποιητή, στον πεζόδρομο της οδού Κυριάκου Ξένου, επανατοποθετήθηκε το γλυπτό «Θρηνούν πνεύμα», του σπουδαίου γλύπτη Ιωάννη Βιτσάρη, το οποίο, από το 1970, είχαν τοποθετήσει οι τοπικές Αρχές στο οικόπεδο της προσεισμικής οικίας, πάντα στη μνήμη του ποιητή, ένα γλυπτό που έχει ανακηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού σε μνημείο νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το σπίτι του Ούγκο Φόσκολο, το οποίο ήδη έχει γίνει αντικείμενο διεθνούς προβολής, κυρίως στην Ιταλία, φιλοδοξεί να στεγάσει σύντομα μια συλλογή εκθεμάτων από το έργο και τη ζωή του ποιητή. Γι' αυτόν τον σκοπό εκπονείται μία ειδική μελέτη εσωτερικού χώρου και ο Σύλλογος συνεργάζεται με πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες του εξωτερικού για την αποτύπωση και μεταφορά του εκθεσιακού υλικού.

Φέτος, συμπληρώνονται 190 χρόνια από τον θάνατο του Ούγκο Φόσκολο και στην Ιταλία, τη Γαλλία και άλλες χώρες έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις και συνέδρια στη μνήμη του. Μία τέτοια εκδήλωση θα γίνει το προσεχές Σαββατοκύριακο και στη Ζάκυνθο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου, όπου θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν ο καθηγητής Ιταλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου Paolo Borsa, με θέμα «Μεταξύ Ιταλίας, Αγγλίας και Ελλάδας: Ούγκο Φόσκολο, πολιτικός ποιητής», η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Φανή Καζαντζή, με θέμα «Ο Φόσκολο και η νεολαία», και ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευριπίδης Γαραντούδης, με θέμα «Επτανήσιοι μεταφραστές του Φόσκολο μεταξύ Ζακύνθου, Κέρκυρας και Αθήνας».

Η εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, ιστορικός και υπεύθυνος εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, θα λάβει χώρα στην αίθουσα Η' Επτανησιακής Τέχνης του Μουσείου Μεταβυζαντινής Τέχνης Ζακύνθου και θα αρχίσει στις 19:00.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις προσπάθειες ανάδειξης του έργου και της μορφής του Ούγκο Φόσκολο, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Φίλιππος Συνετός, σχολίασε: «Υπάρχει καταγεγραμμένο στην ιστορία ένα "χρέος" της τοπικής κοινωνίας να τιμήσει ένα από τα πιο φωτισμένα παιδιά της, που ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί στην ευρύτερο ελληνικό χώρο. Ο Νικόλαος Ούγκο Φόσκολο, αν και έζησε και έγραψε στην ιταλική γλώσσα και τιμάται ως εθνικός ποιητής της Ιταλίας, υπήρξε γνήσιος Έλληνας και στους πόθους και τους οραματισμούς του βρισκόταν πάντα η σκλαβωμένη -τότε- Ελλάδα. Μεγάλωσε και πολέμησε στην Ευρώπη για τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και διατύπωσε οράματα που επηρεάζουν ακόμα και στις μέρες μας το οικουμενικό πνεύμα της σύγχρονης Ευρώπης. Αυτό το χρέος προσπαθούμε να εκπληρώσουμε, εδώ, στη Ζάκυνθο, και είμαστε ευγνώμονες προς την πολιτεία και την αυτοδιοίκηση που αναγνωρίζει τις προσπάθειές μας. Άμεσος στόχος μας είναι η "Οικία Ούγκο Φόσκολο", που μόλις επανοικοδομήθηκε, να καταστεί επισκέψιμος ιστορικός χώρος και κέντρο ευρωπαϊκών αναφορών για τον μεγάλο Ζακύνθιο ποιητή, που πρώτοι τίμησαν και αναγνώρισαν ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ανδρέας Κάλβος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Ταΐζοντας τα περιστέρια του Ευαγγελισμού

Φωτογραφίες: π. Παναγιώτης Καποδίστριας, 24 Μαΐου 2017 




















Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Έγινε η Τελετή Απονομής των Βραβείων Βιβλίου Public


Την Τρίτη 23 Μαΐου 2017, σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Θέατρο Παλλάς, πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχή χρονιά η Τελετή Απονομής των Βραβείων Βιβλίου PublicΣε μία λαμπερή γιορτή που αποτέλεσε σημείο συνάντησης για συγγραφείς, εκπροσώπους του εκδοτικού κλάδου, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και αναγνώστες, τα Public, τα μεγαλύτερα ελληνικά βιβλιοπωλεία, βράβευσαν τα βιβλία που αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό και τίμησαν τους δημιουργούς τους.

Η Τελετή Απονομής είχε τη μορφή παράστασης, μας ταξίδεψε στο χώρο και το χρόνο του βιβλίου. Σε ρόλο παρουσιαστή και αφηγητή, ο πολυτάλαντος Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος συντόνισε την υπέροχη αυτή βραδιά, ενώ η μαγευτική Μαρίζα Ρίζουμάς συνεπήρε με τις μουσικές επιλογές της. Το υπέροχο θέαμα συμπλήρωσε το Λύκειο Ελληνίδων με μία μοναδική χορευτική παράσταση. Την Τελετή Απονομής τίμησαν με την παρουσία τους αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες και καταξιωμένοι επαγγελματίες, οι οποίοι απένειμαν τα Βραβεία στους φετινούς νικητές. Ρόλο απονεμητή μεταξύ άλλων είχαν οι: Ελένη Τσαλδάρη, Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων, Θοδωρής Παπαλουκάς, Γιάννης Ξανθούλης, Σοφία Παπαϊώαννου, Monica Zecca - Διευθύντρια Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, Γιώργης Χριστοδούλου, Γιάννης Τροχόπουλος - Επικεφαλής Διοργάνωσης «Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018», Ευγενία Δημητροπούλου, Στάθης Λιβαθινός, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φένια Ρουγκούνη - Γενική Διευθύντρια Ελληνικού Φεστιβάλ και Μάκης Προβατάς.

Στα Βραβεία Βιβλίου Public 2017 συμμετείχαν 1.300 συγγραφείς160 εκδοτικοί οίκοι και 2.200 υποψήφια βιβλία, ενώ περισσότεροι από 140.000 αναγνώστες αγκάλιασαν το θεσμό με πάνω από 250.000 ψήφους στα αγαπημένα τους βιβλία. Οι νικητές των βραβείων κοινού είναι:

1.     Ελληνικό μυθιστόρημα:  ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑ, Ευτυχία Γιαννάκη, Εκδόσεις Ίκαρος
2.     Ελληνικό διήγημα: ΚΑΤΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ, Ηλίας Φουντούλης, Εκδόσεις Χρονικό
3.     Μεταφρασμένο μυθιστόρημα/διήγημα της χρονιάς (στην ελληνική γλώσσα): ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ, Τζότζο Μόις, Εκδόσεις Ψυχογιός
4.     Ελληνικό non-Fiction ΠΟΣΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Gutenberg
5.     Ελληνική σύγχρονη ποίηση: ΆΝΩ ΤΕΛΕΙΑ, Κική Δημουλά, Εκδόσεις Ίκαρος
6.     Ελληνική παιδική λογοτεχνία: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΝΙΑ, Ξένια Καλογεροπούλου, Μάρτης
7.     Ελληνική εφηβική λογοτεχνία: Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΓΚΡΕΪΝΟΡΘ, Αντώνης Μυλωνάκης, Μικρή Άρκτος
8.     Ήρωας/ Ηρωίδα - Έμπνευση: ΟΥΡΑΝΟΕΣΣΑ, Κώστας Κρομμύδας, Εκδόσεις Διόπτρα
9.     Ευ Ζην : ΤΑΞΙΔΙ ΣΤ' ΑΣΤΕΡΙΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ - CHAMPIONS LEAGUE, Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Εκδόσεις Τόπος - Μοτίβο
10.  Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο της χρονιάς: BOOK & ART, Μυτιλήνη

Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public – ειδικά Βραβεία που προκύπτουν από ψηφοφορία των βιβλιοπωλών των Public
o    Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Μυθιστόρημα/ Διήγημα/ Non-Ficition/ Ποίηση: ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ, Ευγενία Φακίνου, Εκδόσεις Καστανιώτη
o    Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο: ΟΧ ΧΤΑΠΟΔΙ ΛΑΘΟΣ ΠΟΔΙ, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος



Ειδικά βραβεία, για τα οποία ψήφισαν κριτικές επιτροπές από επαγγελματίες του κλάδου
o    Καλύτερη Εικονογράφηση σε παιδικό βιβλίο: KAΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΧΑΟΣ, Κατερίνα Κρις
o    Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα: Εκδόσεις Gutenberg
o    Τιμώμενη χώρα (Ιταλία): H KTHNΩΔΙΑ, Νίκολα Λατζόια, Εκδόσεις Καστανιώτη

Το βραβείο για το εκδοτικό αποτύπωμα απονεμήθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Public, κο Χρήστο Καλογεράκη στις εκδόσεις Gutenbergο οποίος δήλωσε ότι στο θεσμό αυτό όλο και μεγαλώνει η συμμετοχή, και τόνισε πώς μέσα στις δύσκολες εποχές που βιώνει το ελληνικό βιβλίο είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώσουμε τη «φωνή» της Κοινωνίας των Αναγνωστών που δημιουργούμε μέσα από τα Βραβεία Βιβλίου, προκειμένου, τόσο να στηρίξουμε την αγορά του βιβλίου, όσο και να δημιουργήσουμε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Υπαινιγμοί {3}

Φωτογραφίες: π. Παναγιώτης Καποδίστριας












Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών






Την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας) επισκέφθηκε το απόγευμα της 21ης Μαΐου 2017, εκτός επισήμου προγράμματος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς είχε παρευρεθεί αυτή την ημέρα στην Κέρκυρα για την επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου. Τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Περικλής Παγκράτης, και μέλη του Δ.Σ. (Δημήτρης Κονιδάρης, Λουκιανός Ζαμίτ, Κώστας Λιντοβόης, Νικολαΐς Πέννα).

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος προσφωνήθηκε από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, απηύθυνε χαιρετισμό, ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου, και δέχτηκε, ως ελάχιστη προσφορά για την ύψιστη τιμή που επιφύλαξε στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, τους δύο πρώτους τόμους των Πρακτικών του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου, καθώς και το σχετικό μετάλλιο, που είχε κατασκευαστεί το 2014 για την επέτειο των 100 ετών από την έναρξη των Πανιονίων Συνεδρίων. Εκτός αυτών, ο πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών δήλωσε ότι η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών θα αποστείλει στην προεδρία τους εννέα ογκώδεις τόμους του Αρχείου Καποδίστρια.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε και στο Βιβλίο Επισκεπτών: «Στην Ιερή Μνήμη του Εθνικού μας Ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, για να μας εμπνέει και να μας διδάσκει το Εθνικό Χρέος στους χαλεπούς σημερινούς καιρούς για τον Τόπο μας και τον Λαό μας. 21-5-2017. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος». 

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Διάλεξη για "το δημοσιονομικό σύστημα και τα κοινά κατά την τουρκοκρατία"


Τετάρτη 24 Μαΐου 2017-ώρα 20.00

Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια
έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στη διάλεξη του
κ. Γιώργου Κοντογιώργη,
Ομότιμου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου,

με θέμα:
"Το δημοσιονομικό σύστημα και τα κοινά κατά την τουρκοκρατία"

για τον κύκλο διαλέξεων "Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους"
Συντονίζει ο κ. Ανδρέας Κούκος, Νομικός, Ιστορικός Ερευνητής, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΜΕΙΚ
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α- Σύνταγμα)

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Βραδιάζοντας εν Αθήναις

Φωτογραφίες: π. Παναγιώτης Καποδίστριας, 19.5.2017 








Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Φωτογραφικός διαγωνισμός, για δεύτερη συνεχή χρονιά, από τα Public

Τα Public, το μεγαλύτερο πολυκατάστημα τεχνολογίας και ψυχαγωγίας στην Ελλάδα, συνεχίζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά το φωτογραφικό διαγωνισμό για επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, Public Moments Awards.

Ο θεσμός των Public Moments Awards 2017, ανανεώνεται και προσκαλεί τους λάτρεις της φωτογραφίας να καταθέσουν τις καλύτερες φωτογραφίες τους και να διεκδικήσουν σημαντικά φωτογραφικά δώρα.
  • Εάν είσαι επαγγελματίας, μπορείς να ανεβάσεις portfolio φωτογραφιών τις οποίες έχεις τραβήξει, χρησιμοποιώντας τη δική σου φωτογραφική μηχανή, συμμετέχοντας έτσι σε 6 θεματικές κατηγορίες (3 εκ των οποίων θα ανακοινωθούν στη πορεία του διαγωνισμού)
  • Αν είσαι καθημερινός χρήστης, μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφίες τις οποίες έχεις τραβήξει χρησιμοποιώντας το αγαπημένο σου smartphone.

Oι επαγγελματίες φωτογράφοι θα παρουσιάσουν το έργο τους στη φετινή κριτική επιτροπή, την οποία απαρτίζουν οι επαγγελματίες φωτογράφοι Γιάννης Μπεχράκης (Πρόεδρος), Θανάσης Σταυράκης και Θοδωρής Μάρκου, ενώ οι καλύτερες φωτογραφίες των ερασιτεχνών φωτογράφων με το κινητό θα αναδειχτούν από το κοινό.

Ο Γιάννης Μπεχράκης δήλωσε σχετικά με το διαγωνισμό «Τα Public έδωσαν μία νέα πνοή στη φωτογραφική κοινότητα της Ελλάδας, ξεκινώντας τον θεσμό Public Moments Awards που ενώνει επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους. Η περσινή διοργάνωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του φωτογραφικού κοινού της χώρας, αναδεικνύοντας μοναδικά ταλέντα. Το 2017, ο διαγωνισμός έρχεται με πολλές αλλαγές και καινοτομίες, και έχει ήδη καθιερωθεί ως ένας θεσμός που ενώνει όλους τους Έλληνες φωτογράφους και αναδεικνύει τις καθημερινές στιγμές που αξίζουν να αποτυπωθούν από τον καθένα μας.»

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία για πρώτη φορά το 2016, όπου περισσότεροι από 50.000 φωτογράφοι αποτύπωσαν τη δική τους Κυριακή, και μας ταξίδεψαν όλους με τις υπέροχες φωτογραφίες τους, που απεικόνιζαν αστικά και φυσικά τοπία καθώς και εμπνευσμένα πορτρέτα. Ο περσινός διαγωνισμός συγκέντρωσε περισσότερες από 65.000 φωτογραφίες και βίντεο, οι οποίες κρίθηκαν από το κοινό και την επιτροπή.


Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο, τον τρόπο συμμετοχής και τις ημερομηνίες του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σύντομα στο www.Publicmoments.gr και στο Public Blog. Μείνετε συντονισμένοι!

Οι φετινοί κριτές

Γιάννης Μπεχράκης
Πρόεδρος κριτικής επιτροπής
Ο πολυβραβευμένος Φωτογράφος του Reuters!

O βραβευμένος με Pulitzer και ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως Έλληνας φωτορεπόρτερ εργάστηκε ως Chief Photographer στο πρακτορείο Reuters για σχεδόν 30 χρόνια και έχει καλύψει μερικά από τα πλέον σημαντικά γεγονότα παγκοσμίως, ενώ είναι “Πρέσβης” του φωτογραφικού τμήματος του REUTERS διεθνώς. Από το 2017 κατέχει τη θέση του Senior Editor, Special Projects, από τους πλέον ηγετικούς ρόλους στο πρακτορείο. Κάνει συχνά διαλέξεις και workshops σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις του, συγκαταλέγονται ο τίτλος του Ευρωπαίου Φωτορεπόρτερ της Χρονιάς από τη Fujifilm (τρεις φορές), από τοWorld Press Photo, POYi του Missouri University (δυο φορές) China International Photo Awards (πέντε φορές), Overseas Press Club of America, Normandy Bayeux Awards για πολεμικούς ανταποκριτές (τρεις φορές) και ήταν ο πρώτος νικητής του Days in Japan to 2015-16. Ανακηρύχτηκε φωτορεπόρτερ της χρονιάς (2015) από τον Guardian και το REUTERS.

Θανάσης Σταυράκης
Φωτογράφος

Ο Θανάσης Σταυράκης είναι φωτορεπόρτερ, προϊστάμενος των φωτογραφικών τμημάτων για την Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Σκόπια του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων ASSOCIATED PRESS.  Στην εικοσιπεντάχρονη καριέρα του εργάστηκε σε ελληνικά έντυπα και πρακτορεία. Έχει καλύψει μεγάλα αθλητικά γεγονότα (Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, Ολυμπιακούς Αγώνες, Φόρμουλα 1) αλλά και κοινωνικές αναταραχές σε πολυάριθμες διεθνείς αποστολές του. Έχει εκδώσει τρία λευκώματα.


Θοδωρής Μάρκου
Φωτογράφος

Ο Θοδωρής ασχολείται με τη φωτογραφία από το 2006. Έχει καλύψει φωτογραφικά εκατοντάδες συναυλίες, φεστιβάλ και events, ενώ τα πορτραίτα που αρέσκεται να κάνει έχουν εμφανιστεί σε διάφορα lifestyle περιοδικά και sites. Η αγάπη του για το ελληνικό ανεξερεύνητο τοπίο τον έχει οδηγήσει σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας, και σε δυο ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας με σχετική θεματολογία. Παρ’ όλο που ζει στην ψηφιακή εποχή, έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην αναλογική φωτογραφία. Από το 2014 έχει μπει στο χώρο της διαφήμισης και της κινούμενης εικόνας. Αρθρογραφεί στο περιοδικό Φωτογράφος εδώ και μια πενταετία, και διδάσκει σεμινάρια φωτογραφίας που διοργανώνονται από τα Public.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails