© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ένας άγνωστος Μαρτζώκης στη μητρική γη του, ο Μαθιός Γιαμαλάκης-Μαρτζώκης

 Απόψε στη Ζάκυνθο
 Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας


Με τη συρροή αρκετών φίλων της Ποιότητας και του όντως Πολιτισμού έγινε απόψε η επίσημη υποδοχή στη μητρική του γη ενός σημαντικού τέκνου της Ζακύνθου: Του καλού σκηνοθέτη κι ευαίσθητου ζωγράφου Μαθιού Γιαμαλάκη-Μαρτζώκη, ο οποίος κατάγεται από τη γνωστή λογοτεχνική Οικογένεια των Μαρτζώκηδων του νησιού μας, που όμως ο ίδιος ζει μόνιμα στο εξωτερικό και δη στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.


Από προηγούμενες αναφορές μας έχετε ήδη πληροφορηθεί για την εκδήλωση, που οργάνωσε η Κινηματογραφική Λέσχη Ζακύνθου στον Κινηματογράφο "Φώσκολος".


Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.30 απόψε, με σύντομη -αλλά θερμή- προσλαλιά από τον Διονύση Παπαδάτο, εκ μέρους της Κινηματογραφικής Λέσχης Ζακύνθου.


Η πρώτη εμπεριστατωμένη ομιλία ήταν του φιλολόγου και λογοτέχνη Διονύση Σέρρα, με θέμα «Για τους Μαρτζώκηδες- Χθες και Σήμερα».


Ακολούθησε η Αρχαιολόγος Κατερίνα Δεμέτη, με το ευσύνοπτο θέμα: «Η ζωγραφική του Μαθιού Γιαμαλάκη Μαρτζώκη».


Με πολύ ενδιαφέρον και με παρατεταμένα χειροκροτήματα οι θεατές παρακολούθησαν στη συνέχεια δύο ταινίες μικρού μήκους του Γιαμαλάκη-Μαρτζώκη, στο τέλος των οποίων, καταφάνερα συγκινημένος ο Σκηνοθέτης ευχαρίστησε το ζακυνθινό κοινό, που τον αγκάλιασε με τόση θέρμη, στην πατρίδα της μητέρας του, ποιήτριας Μαρίας Μαρτζώκη, και δικής του εντέλει πατρίδας! Εκείνο, που σε όλους έκαμε εντύπωση, ήταν η ποιητικότητα και συνάμα η καταγγελτικότητα της κινηματογραφικής του ματιάς!

Από πλευράς μας, να Σάς πληροφορήσουμε ότι χάρηκε ιδιαίτερα, όταν έμαθε για τη σημερινή προβολή από το πολυπεριοδικό μας τριών ταινιών του (δείτε σχετικά προηγούμενες δημοσιεύσεις μας) και πρότεινε ακόμη μία -από τις πρώτες του- που θα επιθυμούσε να δείτε. Πρόκειται για την ταινία Free (του 1967, με σουηδικό τίτλο Fri και διάρκεια 13΄), την οποία σπεύδουμε να προβάλουμε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails