© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Γνωριμία με τον Μαθιό Γιαμαλάκη-Μαρτζώκη / Matheo Yamalakis


Μια αξιοπρόσεκτη εκδήλωση προτείνουμε σήμερα στους φίλους αναγνώστες μας: Το ερχόμενο Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011, στις 7.30 το βράδυ, στον Κινηματογράφο "Φώσκολος", η Κινηματογραφική Λέσχη Ζακύνθου μάς καλεί σε μια βραδιά γνωριμίας με τον ζακυνθινής καταγωγής (από τη μητέρα του) σκηνοθέτη και ζωγράφο Μαθιό Γιαμαλάκη -Μαρτζώκη, ο οποίος ζει και δημιουργεί μόνιμα στη Στοκχόλμη.

Θα παρεβρεθεί ο ίδιος ο Καλλιτέχνης και θα προβληθούν δύο μικρού μήκους ταινίες του. Στην ίδια εκδήλωση ο Φιλόλογος-Λογοτέχνης Διονύσης Σέρρας θα μιλήσει με θέμα «Για τους Μαρτζώκηδες- Χθες και Σήμερα» , η δε Αρχαιολόγος Κατερίνα Δεμέτη θα αναπτύξει το θέμα: «Η ζωγραφική του Μαθιού Γιαμαλάκη Μαρτζώκη». Η είσοδος είναι ελεύθερη. 




  Who is Μαθιός Γιαμαλάκης-Μαρτζώκης 

Ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Μαθιός Γιαμαλάκης – Μαρτζώκης, γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας του Γιώργης Γιαμαλάκης καταγόταν από την Κρήτη, ενώ η μητέρα του Μαρία, το γένος Μαρτζώκη, καταγόταν από τη Ζάκυνθο. Ξεκίνησε την εργασιακή του δραστηριότητα στην αθηναϊκή εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, με παράλληλα σεμινάρια δημοσιογραφίας και εργαζόταν και στην ηλεκτρική εταιρεία ΗΕΑΠ.

Από μικρό παιδί τον απασχολούσε το σχέδιο και η Τέχνη της Ζωγραφικής. Ένα ταξίδι του στη Δυτική Γερμανία τον οδήγησε να θέλει να σπουδάσει εκεί. Με τους πίνακες και τα σκίτσα που κουβαλούσε μαζί του, ξεπερνώντας το προκαταρκτικό, μπήκε αμέσως στα εργαστήρια της Werkkunstschule στο Offenbach/M. Παράλληλα δούλευσε στην εφημερίδα Abend Post. Οι σπουδές του στη Γερμανία συνεχίστηκαν με κρατική υποτροφία για άλλα τρία χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο άρχισε να εργάζεται και σαν Studioman στον Hessischer Rundfunk στην Frankfurt/Μ, γιατί τον γοήτευε ο κινηματογράφος.

Στη Σουηδία πήγε για πρώτη φορά, το 1964, προσκεκλημένος σε γάμο συμμαθήτριάς του και σχεδόν αμέσως προσελήφθη σαν γραφίστας στη Σουηδική Τηλεόραση. Το 1967 ήρθε ανάμεσα στους 10 πρώτους σε διαγωνισμό της Σουηδικής Τηλεόρασης, στον οποίο έλαβαν μέρος 2000 υποψήφιοι. Υπέγραψε την παραίτησή του ως γραφίστας και μπήκε ξανά στην Σουηδική Τηλεόραση ως παραγωγός.

Με μόνιμη κατοικία του τη Στοχόλμη, στη διάρκεια πέντε δεκαετιών παρήγαγε πλούσιο, φιλμογραφικό και ζωγραφικό έργο. Μέσα από τη Σουηδική Τηλεόραση, ως ελεύθερος συνεργάτης, ταξίδεψε σ’ όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική...) και γύρισε πάνω από 65 ταινίες και ντοκιμαντέρ από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Έχει κάνει πάνω από 20 εκθέσεις ζωγραφικής, στη Σουηδία, την Ελλάδα, και τη Γερμανία.

Οι σκέψεις του είναι αποτυπωμένες στην προσωπική του ιστοσελίδα http://www.matheo.se/ (e-mail: matheo@spray.se)

Το Φιλμ «Η Βενετία που χάνεται», που θα προβληθεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στον Κινηματογράφο «Φώσκολος», έχει βραβευτεί από το Σουηδικό Φιλμιστιτούτο, το 1981.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails