© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ο ποιητής Στέφανος Μαρτζώκης δια χειρός του δισεγγονού του Μαθιού Γιαμαλάκη-Μαρτζώκη

Παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Όπως σε παλαιότερες δημοσιεύσεις μας έχουμε ανακοινώσει, εσχάτως γνωρίσαμε έναν απόγονο της Οικογένειας Μαρτζώκη, τον σκηνοθέτη και ζωγράφο Μαθιό Γιαμαλάκη-Μαρτζώκη, ο οποίος ζει μόνιμα στη Σουηδία. Είναι γιος της Μαρίας Μαρτζώκη (1910-1966), εγγονής του ποιητή Στέφανου Μαρτζώκη (1855-1913). Για τους Μαρτζώκηδες χθες και σήμερα, δείτε σχετικό άρθρο του Διονύση Σέρρα, εδώ.

Ο Μαθιός, άμα τη γνωριμία του με τους σύγχρονους πνευματικούς ανθρώπους της Ζακύνθου, διαπίστωσε αμέσως την έλλειψη προσωπογραφίας του σπουδαίου μπισνόνου του, μάλιστα δε από το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, όπου θησαυρίζονται τα απεικάσματα των μορφών όσων έχουν με την πνευματική αρματωσιά και προσφορά τους έχουν τιμήσει το νησί μας! Αναχωρώντας για Σουηδία λοιπόν, μετά την πρώτη γνωριμία με τη μητρική γη και τους ανθρώπους της, φιλοτέχνησε το πορτρέτο του προγόνου του, ώστε να λάβει την αρμόδια θέση μεταξύ των Επιφανών Ζακυνθίων!


Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να το πρωτοπαρουσιάσουμε εδώ, με μια πρώτη προσωπική προσέγγιση τού έργου! 

Ο κοσμοπολίτης Καλλιτέχνης κατόρθωσε πράγματι, δια του προσωπικού του ύφους -μες από το οποίο έχουν αφομοιωθεί όλες οι σχέσεις του με την διαχρονία της ευρωπαϊκής Τέχνης- και με οδηγό ανά πάσα πινελιά την αγάπη προς τον μεγάλο Πρόγονό του, να εξορύξει σημεία και στοιχεία από την εσώτατη ψυχή του Ανθρώπου και Ποιητή Μαρτζώκη. Σαφώς, δεν ήταν εύκολο όλο αυτό. Όμως, από την πρώτη θέαση τού περί ού ο λόγος καλλιτεχνήματος, εισπράττουμε εκπεφρασμένη δύναμη, αμφίδρομη μεταξύ παλαιότερου και νεότερου Μαρτζώκη! Η συγγένεια του αίματος μάλλον συντελεί, ώστε ο κατά Μαθιόν Στέφανος να μιλάει κατευθείαν στην καρδιά μας, αφήνοντας μάλιστα ένα και δύο δάκρυα να ρεύσουν ενώπιόν μας, δημιουργώντας έτσι μια σχέση αγαπητική μεταξύ εκείνου του Ζακυνθίου των αρχών του Εικοστού αιώνα, μ' ετούτους εδώ τους παράδοξους νεοΖακυνθίους του Εικοστού Πρώτου!

Ο ίδιος ο Μαθιός μάς γράφει: "Ένας πίνακας που βάζει σ' ενέργεια  φαντασία, αλλά και συναισθηματικές στιγμές. Δύσκολο είναι να πεις πολλά και καταληπτά σ' ένα πορτρέτο, για την μεγαλωσύνη του ποιητή, του ταλαιπωρημένου απ' την ζωη και τους ανθρώπους, Στέφανου".


Who is Who Στέφανος Μαρτζώκης

Ο Στέφανος Μαρτζώκης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο, γιος του ιταλικής καταγωγής Λουδοβίκου Μαρτζώκη και αδερφός τού επίσης λογοτέχνη Ανδρέα Μαρτζώκη. Πήρε ελληνική και ιταλική μόρφωση. Σημαντικό ρόλο στις καλλιτεχνικές ανησυχίες του διαδραμάτισαν τα πνευματικά ερεθίσματα που δέχτηκε από το οικογενειακό του περιβάλλον. Το 1863 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα και πραγματοποίησε ανώτερες σπουδές στη Γαλλία και την Ιταλία. Εργάστηκε ως δάσκαλος ιταλικών στο Γυμνάσιο του Αργοστολίου (1883-1885). Μετά την κατάργηση του μαθήματος ο Μαρτζώκης βρέθηκε σε δυσχερή οικονομική θέση. Άτυχος στάθηκε και ο γάμος του (1882-1889), από τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, με τα οποία εγκαταστάθηκε το 1897 στην Αθήνα. Στην Αθήνα έζησε παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιταλικών και δημοσιεύοντας ποιήματα και μεταφράσεις σε εφημερίδες και περιοδικά. Για μικρό χρονικό διάστημα συναναστράφηκε τους παλαμικούς κύκλους, σύντομα όμως αποτραβήχτηκε και έζησε απομονωμένος την υπόλοιπη ζωή του. Πέθανε στην Αθήνα. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε επίσημα το 1878 με την έκδοση –σε μορφή φυλλαδίων- της ιταλόφωνης ποιητικής συλλογής Poesie – Ore di tormento, ενώ η πρώτη ελληνόφωνη συλλογή του κυκλοφόρησε το 1889 με τον τίτλο Ballades. Το 1900 με πρωτοβουλία των φοιτητών και των καθηγητών Legrand και Pernaud του τμήματος Ανατολικών Γλωσσών και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού εκδόθηκε σε περιορισμένα αντίτυπα η ποιητική συλλογή του Μαρτζώκη Σονέττα. Το 1906 κυκλοφόρησε η σημαντικότερη κατά την κριτική ποιητική συλλογή του, με τίτλο Βάρβαροι Στίχοι και Νέα Ποιήματα. Το 1911 δημοσίευσε μια εκτενή μελέτη για το έργο του Σολωμού στο περιοδικό Grecia του Παρισιού. Η ποίηση του Στέφανου Μαρτζώκη τοποθετείται στα όρια ανάμεσα στην Επτανησιακή Σχολή και τον ρομαντισμό της Α΄ Αθηναϊκής Σχολής. Επιδράσεις δέχτηκε κυρίως από Ιταλούς ποιητές όπως οι Λεοπάρντι, Καρντούτσι και Στεκέτι, αλλά και ο Διονύσιος Σολωμός, ο Ανδρέας Κάλβος και ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε το 1910 με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού των Ιπποτών. Τα Άπαντά του εκδόθηκαν το 1925 από τον γιο του Καίσαρα Μαρτζώκη και με πρόλογο του Μαρίνου Σιγούρου.

Πηγή βιογραφικού: Ε.ΚΕ.ΒΙ.

1 σχόλιο:

Μαρία Σ είπε...

Πολύ ωραία ιδέα για πρωσοπογραφία.

Συγχαρητήρια στον ποιητή!!!

Καλά λέω οτι αυτή την χρονική στιγμή κάτι καλό γενήθηκε και ανδρώνεται στην Ζακυνθο!!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails