© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ο Νεωκόρος που έγινε Επίσκοπος


Όσοι από τους φίλους του ΙΣΚΙΟΥ μας διαβάζουν και το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ θα έχουν ήδη καταλάβει ότι την προηγούμενη εβδομάδα βρεθήκαμε στην Αίγυπτο, όχι τόσο για αναψυχή, αλλά επειδή την περασμένη Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010,  χειροτονήθηκε Επίσκοπος Μοζαμβίκης ένας πολύτιμος φίλος και καλός συντοπίτης μας, ο π. Ιωάννης Τσαφταρίδης, Εφημέριος μέχρι πρότινος στο Τζέρμιστον του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική.


Η χειροτονία τελέσθηκε κατά τάξιν, με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, στον περικαλλή και ιστορικό ναό του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στα Παλαιά Πατριαρχεία, στη Μεγάλη Πόλη της Αλεξάνδρειας, πολύ κοντά στο σπίτι του Καβάφη.


Προεστός της κατανυκτικής Θείας Μυσταγωγίας και της Χειροτονίας ήταν ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ο οποίος μάς "σκλάβωσε" με την αγάπη, την απλότητα, τη μειλιχιότητα και την καταδεκτικότητά του.


Ο παπα-Γιάννης, πνεύμα ανήσυχο και αγωνιστής από μικρός, ήταν τώρα ιδιαίτερα συγκινημένος, συναισθανόμενος το ύψος της επισκοπικής αξίας, την οποία εκαλείτο να περιβληθεί για έναν λαό πτωχό, ο οποίος ελάχιστα ή τίποτε γνωρίζει για τον Θεό, που ευαγγελίζεται η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη... Χρέος βαρύ, έργο όχι εύκολο!... Ο νέος Επίσκοπος όμως γνωρίζει από κακουχίες. Καθ' όλη την 17ετή διακονία του ως ιερωμένου στην Αφρική, αλλά και πριν ακόμη, εργάστηκε με φιλοπονία, αφιλοκερδία, ανιδιοτέλεια! Όπως ο ίδιος τόνισε, κατά τον Χειροτονητήριο Λόγο του, ποτέ δεν λησμόνησε ότι προήλθε στην ιεροσύνη από την τάξη των Νεωκόρων κι έτσι πάντα αισθάνεται και θα αισθάνεται.

Αξίζει εδώ ν' αντιγράψουμε το σχετικό απόσπασμα από τον Λόγο του, όπου οι πάντες δάκρυσαν ακούγοντάς τον:

«[...] Ξέρετε, Μακαριώτατε, παίζοντας μικρό παιδί τον Ιερέα και μάλιστα τον Επίσκοπο, στο χωριό μου, τον Αγκερυκό της Ζακύνθου, είχα κάποτε ρωτήσει τη μακαριστή μητέρα μου: "Τι πρέπει να κάνω, για να γίνω Δεσπότης;". Κι εκείνη, με την αθώα της σοφία, μού απάντησε: "Θα γένεις Δεσπότης, εάν κάνεις τα θελήματα της γειτονιάς"!!!... Πέρασαν τα χρόνια, ήρθαν οι θύελλες της ζωής κι εν τω μεταξύ αξιώθηκα να γίνω Νεωκόρος (Νόντσολος, κατά την ζακυνθινή διάλεκτο), αφενός μεν στον Μητροπολιτικό Ναό της Ζακύνθου, αφετέρου δε στην περιώνυμη Μονή Πεντέλης, υπό την στοργή και την αγαπητική θαλπωρή τού τότε Ηγουμένου και σημερινού Ποιμενάρχου της "φιλτάτης πατρίδος" [Κάλβος, Ο φιλόπατρις] και γενέτειράς μου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄. Έκτοτε, όπου και αν βρέθηκα, ό,τι και αν είχα εμπρός μου προς διεκπεραίωσιν, αυτός ο ρόλος μού φαινόταν ο πλέον ταιριαστός και ειλικρινής: Ο ρόλος του Νόντσολου, τουτέστιν του Νεωκόρου!… Μάλιστα δε πολλοί εκ των πολυσεβάστων Πατέρων και Αδελφών, χαριτολογώντας, ακόμη με ονομάζουν "Νόντσολο"! Εε, λοιπόν, αυτό πρεσβεύω και υπόσχομαι για τον ευλογημένο λαό της Μοζαμβίκης: Επιθυμώ να αναδειχθώ ο Νόντσολος των μελών του Κυριακού Σώματος, που παροικεί στη χώρα αυτή. Εκείνος, ο οποίος θα ανάβει τα καντήλια της Πίστεώς τους, θα θερμαίνει το ζέον της Ελπίδας τους, θα ευπρεπίζει δώρα και αντίδωρα της Εσταυρωμένης Αγάπης (ουράνιας και ανθρώπινης), θα γυαλίζει τα τιμαλφή των καρδιών τους, θα καθαρίζει το ιερό Βήμα των ψυχών τους, θα σημαίνει την καμπάνα για τις Ευχαριστιακές Συνάξεις μας. Εκείνος, εξάλλου, ο οποίος θα "κάνει τα θελήματα των γειτόνων" του Θεού – αναφορά στον Θρόνο της μεγαλωσύνης Του, αλλά και θα εκλαϊκεύει το Θείο Θέλημα προς εκείνους».






Στις όλες ιερές Τελετές συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομος, Ζάμπιας και Μαλάουϊ Ιωακείμ, οι Επίσκοποι Μαρεώτιδος Γαβριήλ (Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας) και Φωτικής Διονύσιος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας (Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Ζακύνθου). 

Παρέστησαν ευγενώς πλείστοι όσοι άλλοι φίλοι του χειροτονουμένου, όπως π.χ. τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της "Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας", μεταξύ των οποίων ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, οι Βουλευτές Αναστάσιος Νεράντζης, Συμεών Κεδίκογλου και Δημήτριος Βαρβαρίγος, ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κόσσοβο Δημήτριος Μοσχόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Ιωάννης Διακοφωτάκης, εκπρόσωποι ελληνικών φορέων και συλλόγους της Μεγάλης Πόλεως, Μεταπτυχιακοί Φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ομάδες προσκυνητών από τη γενέτειρα του Επισκόπου Ιωάννου Ζάκυνθο, αλλά και τη Νότιο Αφρική, όπου επί χρόνια εφημέρευσε.

Όλα τα δημοσιεύματα, που αφορούν αναλυτικά στον νέο Επίσκοπο Μοζαμβίκης, μπορείτε να τα βρείτε στο ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ, κάνοντας κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails