ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!
-
Κίεβο: Κυριακή Θωμά 2025 στην Καθέδρα της εν Ουκρανία Εκκλησίας [video-photos] - Την δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα και ημέρα μνήμης του Αγίου Αποστόλου Θωμά, 27 Απριλίου 2025, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επ...Πριν από 20 ώρες
-
Γεωργίου Λέκκα: ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ (νέo ποίημα) - Δύο χρόνια από την κρίσιμη επέμβαση θυμήθηκα τον γιατρό ένδακρυ να λέει: «Δυστυχώς μάς νίκησε η ασθένεια». Τότε ήμουν ακόμα ανυποψίαστος πως ο θάνατος απασ...Πριν από 5 ημέρες
-
Patriarchal Encyclical for Holy Pascha 2025 - + B A R T H O L O M E W By God’s Mercy Archbishop of Constantinople-New Rome and Ecumenical Patriarch To the Plenitude of the Church: May the Grace, Pe...Πριν από 2 εβδομάδες
-
Βαρθολομαίος: “Η κλιματική αλλαγή, ή μάλλον η κλιματική κρίσις, δεν είναι «μελλοντικό σενάριο», αλλά απτή και επώδυνος πραγματικότης” - Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, το απόγευμα επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Στρασβούργου...Πριν από 3 μήνες
-
Έτερος Εγώ (2016) - «Έτερος Εγώ». Το ελληνικό θρίλερ του Σωτήρη Τσαφούλια που απέσπασε πολύ καλές κριτικές και εντυπωσίασε το κοινό, είχε αποσυρθεί από τις κινηματογραφικές...Πριν από 5 χρόνια
-
Τρεις συνεικόνες για τον Ανδρέα Κάλβο - [Πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό *Επτανησιακά Φύλλα* 29 (2009) 418, 420 και 422,συνοδευόμενα από ποιήματα και αναφερόμενα στον Ποιητή των* Ωδών*.] *Τώρ...Πριν από 15 χρόνια
Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021
"Ναοί στο σχήμα του ουρανού". Ιερές στέγες στη Μύκονο
Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021
Βρέθηκαν οι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη
Οι δύο πίνακες που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη και συγκεκριμένα ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν, βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας .
Κυριακή 27 Ιουνίου 2021
Πνοές Ιουνίου στη Μικρή Βενετία της Μυκόνου
Σάββατο 26 Ιουνίου 2021
Γοητεία Κάτω Μύλων της Μυκόνου
Takis: Κόσμος σε Κίνηση, η ενέργεια είναι μέσα μας
Ο γλύπτης που εξερεύνησε την δυναμική ενέργεια, την αιολική, την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια του σύμπαντος για να δώσει κάθε μορφής κίνηση, ήχο, ακόμα και τον «ήχο του σύμπαντος» και φως στα αέρινα σιδερένια γλυπτά του, ήδη από την δεκαετία του '60 και καθιερώθηκε στην διεθνή πρωτοπορία. Αυτές τις μέρες η υπαίθρια έκθεση Takis: Κόσμος σε Κίνηση, με 46 εμβληματικά έργα του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος είναι αφορμή για μια επίσκεψη απολαυστική για όσους γνωρίζουν και αποκαλυπτική για όσους δεν γνωρίζουν το έργο του. Στο κανάλι του ΚΠΙΣΝ, στον μεσογειακό κήπο, τον Θόλο, ορθώνονται σαν τοτεμικές φιγούρες που συνομιλούν με το σύμπαν και τις κοσμικές δυνάμεις τα Αιολικά, τα Φωτοβολταϊκά Σινιάλα, τα Μαγνητικά Λουλούδια, η Βίδα του Αρχιμήδη, Σφαίρες, τα Ηλεκτρικά Βαρέλια. Η μεγάλη έκθεση στο ΚΠΙΣΝ είναι μια σύγχρονη προσέγγιση στο σύμπαν του Takis από την δεκαετία του '50 έως και το 2012, με κύριο άξονα έννοιες όπως η «βιώσιμη ανάπτυξη», η «οικολογία» και η «πράσινη ενέργεια».
Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021
Βιβλίο για την Επανάσταση του 1821 στα σερβικά
Ένα βιβλίο για τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και την Επανάσταση του 1821 μόλις κυκλοφόρησε στα σερβικά με τίτλο «Ελλάδα: Πόλεμος για ανεξαρτησία, συγκρότηση του κράτους και παλιγγενεσία του έθνους». Στις σελίδες της μελέτης του, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Ελλάδα Ντούσαν Σπασόγιεβιτς ρίχνει φως σε μια σειρά ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στην ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου βαλκανικού κράτους στα νεότερα χρόνια. Συλλέγοντας στοιχεία από ιστοριογραφικές πηγές, απομνημονεύματα και πρωτογενές υλικό, ο συγγραφέας εντάσσει τον αγώνα για την απελευθέρωση των Ελλήνων στο ευρύτερο πλαίσιο των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Υπό το πρίσμα αυτό, το βιβλίο αναφέρεται στις συνθήκες του οθωμανικού ζυγού υπό τις οποίες αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε το εθνικό κίνημα, μέσα από τις διαφορετικές αντιλήψεις, τα σχέδια και τα συμφέροντα των πρωτεργατών του, αλλά και των ευρωπαίων ιδεολόγων και πολιτικών.
Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021
Εικόνες Μυκόνου μες από λεωφορείο του ΚΤΕΛ
Η λέξη «Σολωμός» το φετινό σύνθημα του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων
Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων, το δεύτερο παλαιότερο μετά της Επιδαύρου φεστιβάλ στη χώρα μας, τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και αφιερώνει το φετινό πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του στον εθνικό μας ποιητή, τον Διονύσιο Σολωμό.
Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα σηκώσει αυλαία στις 3 Ιουλίου, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, με την παράσταση «Ιππείς» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο και θα ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, με μια συναυλία από την Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τραγούδια του μεγάλου σύνθετη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη και Μανόλη Αναγνωστάκη.
Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας {Γ΄ ενότητα: Νεκρόπολη}
Τρίτη 22 Ιουνίου 2021
«Ενθύμιον Κιουτάχειας» στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης
Κεραμικά Κιουτάχειας με ελληνικές επιγραφές, φέρνει η έκθεση «Eνθύμιον Κιουτάχειας» στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, από τις 17/6.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την κατάληψη της Κιουτάχειας, τον Ιούλιο του 1921, από τον ελληνικό στρατό -η ελληνική κατοχή διήρκησε 13 μήνες- η έκθεση προσεγγίζει με ιστορικά τεκμήρια μια άγνωστη και αφανή πτυχή της μικρασιατικής εκστρατείας, δίνοντας το κλίμα της εποχής.
Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας {Β΄ ενότητα: Δημόσιος Βίος, 2}
Σάββατο 19 Ιουνίου 2021
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας {Β΄ ενότητα: Δημόσιος Βίος, 1}
Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας {Α΄ ενότητα: Ιδιωτικός Βίος, 2}
Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας {Α΄ ενότητα: Ιδιωτικός Βίος, 1}
Τρίτη 15 Ιουνίου 2021
Τσατσουλής, ο θεός του Τυριού στην Παναγίτσα Αρκαδίας [665η-666η φωτογραφίες ταυτότητας]
Τεμαχίζοντας γουρνόπουλο στην πλατεία Λεβιδίου Αρκαδίας [663η-664η φωτογραφίες ταυτότητας]
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021
Εικονογραφημένο πανόραμα της Επανάστασης του 1821
Ο Solup (κατά κόσμον Αντώνης Νικολόπουλος), πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς, έχοντας στο ενεργητικό του πολλά άλμπουμ με γελοιογραφίες και κόμικς, συν μια σχετική θεωρητική μελέτη, έγινε πολύ γνωστός με το πρώτο του graphic novel, που ήταν το «Αϊβαλί» (εκδόσεις Κέδρος, 2014), ένα αφήγημα για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λοζάνης με παραπομπές, μεταξύ άλλων, στον Φώτη Κόντογλου και τον Ηλία Βενέζη. Η μάχη της πλατείας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ίκαρος, είναι ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα για την Επανάσταση του 1821 με κέντρο το πρόσωπο του Κολοκοτρώνη και πεδίο αναφοράς όλα τα σημαντικά γεγονότα (στρατιωτικά και πολιτικά) του Αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.
Τα 12α γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης
Την Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021, το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει τα 12 χρόνια λειτουργίας του, έχοντας διανύσει την πιο δύσκολη χρονιά του, αφού παρέμεινε κλειστό για περισσότερους από έξι μήνες λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19.
Σήμερα το μουσείο συνεχίζει τη λειτουργία του ανανεωμένο και την ημέρα των γενεθλίων του θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με μειωμένη γενική είσοδο (5 ευρώ). Παράλληλα, θα εγκαινιάσει μία νέα θεματική παρουσίαση με τίτλο «Μαραθώνας - Σαλαμίνα. Στα ίχνη του μύθου και της ιστορίας».
Εγκαίνια της Έκθεσης "ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ" του εικαστικού Χρήστου Μπάρλου στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς"
Κυριακή 13 Ιουνίου 2021
Επιστροφή στου Ζέζα (ή Ανθούσα), χωρίον της Μεσσηνίας {2}
Σάββατο 12 Ιουνίου 2021
Επιστροφή στου Ζέζα (ή Ανθούσα), χωρίον της Μεσσηνίας {1}
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021
Βουβός και ο σιδηροδρομικός σταθμός Καλό Νερό Τριφυλίας
Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021
Θαλασσεύοντας στο Καλό Νερό Τριφυλίας
Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021
Έγκριση της πρότασης "Επτανησιακός Πολιτισμός: Το χθες μέσα στο σήμερα" του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων
Την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έλαβε η πρόταση που κατέθεσε το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, τον Φεβρουάριο 2021, με τίτλο "Επτανησιακός Πολιτισμός: Το χθες μέσα στο σήμερα", στο πλαίσιο της "Πρόσκλησης 13 - Εκδήλωση ενδιαφέροντος για επιχορήγηση ή/και αιγίδα δράσεων Μουσείων, Πινακοθηκών και Συλλογών” έτους 2021, για φορείς που είναι εγγεγραμμένοι στο "Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων" του ΥΠ.ΠΟ, με τελικό ποσό έγκρισης 20,000€. Η πρόταση, είναι μία από τις 39 που εγκρίθηκαν πανελλαδικά και αξιολογήθηκε πάνω σε συγκεκριμένους άξονες της πρόσκλησης.
Τρίτη 8 Ιουνίου 2021
Κυριακή 6 Ιουνίου 2021
Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021
Πρωινός στην Αλεξάνδρεια [662η φωτογραφία ταυτότητας]
Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021
Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας
Άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Το μουσείο βρίσκεται στον α΄όροφο του Golden Hall, στο Μαρούσι και σε άμεση σύνδεση με το ΟΑΚΑ.
Η μόνιμη έκθεσή του αναδεικνύει μέσα από μία χρονολογική αφήγηση, τους τρεις μεγάλους σταθμούς του Ολυμπιακού Ιδεώδους και τον ρόλο της Ελλάδας στην διαμόρφωσή του: η Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), η Αναβίωση (Αθήνα 1896) και η Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα (Αθήνα 2004).
"ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ". Έκθεση του εικαστικού Χρήστου Μπάρλου στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς"
Το Μορφωτικό
Κέντρο Λόγου «Αληθώς», διευρύνοντας το φάσμα των δράσεών του και σε
εικαστικό επίπεδο ήδη από το προηγούμενα δύο έτη, σας προσκαλεί στην:
Έκθεση Εικαστικών του Χρήστου Μπάρλου "Συνομιλίες".
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Βιβλιοθήκη της Ενορίας Μπανάτου, αρχίζοντας από το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021, στις 20.30 και με διάρκεια έως τις 11 Ιουλίου.
Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021
Το όνειρο της «παλιάς Ζακύνθου»
Γράφει ο Διονύσης Βίτσος*
Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά με τίτλο «Η άλλη εικόνα του Ζάντε», στις 26.5.2021, του συνεργάτη σας κ. Μάκη Δραγώνα, στη συνέντευξή μου στην ΕΡΤ 2, καθώς επίσης και για όλα τα θετικά, που με επιείκεια μού επιδαψιλεύθηκαν σε αυτήν. Μου δίνει αφορμή για αυτά που γράφω πιο κάτω, τα οποία, εννοείται, πως κατ’ ουδένα τρόπο δεν αντανακλούν στο πρόσωπο του συντάκτη, τον οποίο άλλωστε δεν γνωρίζω προσωπικά, αλλά μόνο σε κάποιες από τις κοινές πεποιθήσεις της σημερινής Ζακύνθου, στις οποίες αναφέρεται.
Τρίτη 1 Ιουνίου 2021
Δρ Νικολάου Κ. Κουρκουμέλη: "Ο Ιωάννης Α.-Μ. κόμης Καποδίστριας ως διπλωμάτης (1809-1827)"
Κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τα Πρακτικά της Επιστημονικής Ημερίδας του 2019, με θέμα: "Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831), ο διπλωμάτης, ο πολιτικός, ο πρώτος Κυβερνήτης του Ελληνικού Κράτους" , Αθήνα 2021, με την επιμέλεια του Ομοτ. Καθ. κ. Γεώργιου Ν. Λεοντσίνη.
Σε αυτά περιλαμβάνεται η ανακοίνωση του Δρ Νικολάου Κ. Κουρκουμέλη: "Ο Ιωάννης Α.-Μ. κόμης Καποδίστριας ως διπλωμάτης (1809-1827)", σ. 61-79.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: