© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Πανδαισία Ποίησης και Μουσικής η θεομητορική Δ8 σύναξη του «Αληθώς» [φωτογραφίες + πλήρες video]


Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας 




































































Μιαν εξαιρετική ευκαιρία είχαν οι πολυπληθείς φίλοι του Μορφωτικού Κέντρου «Αληθώς», το βράδυ της Κυριακής Ε΄ των Νηστειών, 29ης Μαρτίου 2015, στον ασφυκτικά γεμάτο Ναό της Παναγούλας Μπανάτου Ζακύνθου. Παρακολούθησαν ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Παναγία, στο πλαίσιο των εκκλησιαστικών αναφορών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ευαγγελισμό και τον Ακάθιστο Ύμνο.

Παρέστησαν πολλοί ιερωμένοι, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ και τον Καθηγούμενο της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Λιβέρη, πλήθος ανθρώπων των τοπικών Γραμμάτων και της Τέχνης, αρκετοί εκπαιδευτικοί και λοιποί επιστήμονες, πάμπολλοι μαθητές και απλός λαός, οι οποίοι όλοι συνέρευσαν για να τιμήσουν το πανεύφημο πρόσωπο της Θεομήτορος. Σημειωτέον ότι παρέστη και ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Πανταζής, Διευθυντής του Τεχνικού Τμήματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ομιλήτρια ήταν η τακτική συνεργάτις του «Αληθώς» και καλή Φιλόλογος Δήμητρα Σταμίρη, η οποία ανέπτυξε συνοπτικά το πολύ εκτενές θέμα: «“Με το καΐκι και με τα πανιά της Παναγίας”. Στιγμές της θεομητορικής παρουσίας στην Ελληνική Ποίηση». Η έμπειρη ομιλήτρια και εκπαιδευτικός ανέφερε εισαγωγικά, μεταξύ άλλων: «Η Παρθένος Παναγία, η Αμίαντος,  η Νύμφη η Ανύμφευτος, η Παντάνασσα Θεοτόκος, η Πανάγαθος και Ελεήμων, το Ρόδον το Αμάραντον με τα χιλιάδες άλλα προσωνύμια και  επιθετικούς χαρακτηρισμούς που σχετίζονται με παραδόσεις και θρύλους, ακόμα ζωντανούς στην ψυχή του ελληνικού λαού, αποτελεί πάντα την ανθρώπινη καταφυγή. Δεν αντιμετωπίζεται μόνον ως μία  πανίερη  λατρευτική μορφή, αλλά αποτελεί το δοχείο των ανομολόγητων, κρυφών και φανερών εξομολογήσεων του κάθε Χριστιανού. Στην Παναγία, ως αρχέτυπη μορφή, αποδίδονται χαρακτηριστικά που προκύπτουν ως βίωση της μητρότητας, της χαράς, της λύπης, του καθημερινού αγώνα, της στέρησης, της λύτρωσης, του αποχωρισμού και της ελπίδας. Είναι αυτό που είπαμε και πιο πάνω: η ταύτιση του ανθρώπου με το θεϊκό ιδανικό του. Έτσι, η Παρθένος Μαρία εμπνέει την ποιητική φαντασία. Γίνεται λόγος και προσευχή, αίνος και εγκώμιο, συντροφεύει σε θάλασσες και σε στεριές, σε ανθισμένους κάμπους και σε ερημικές βραχοσπηλιές τους ταξιδευτές της ζωής». Για να καταλήξει, μετά από καλά επιλεγμένες αναφορές σε ποιήματα διακεκριμένων ποιητών: «[…] η ελληνική ποιητική παραγωγή, σε επίπεδο βυζαντινής υμνογραφίας, λαϊκής μούσας και δόκιμης, ατομικής παραγωγής, συμπεριέλαβε στις καλλιτεχνικές αναζητήσεις  και διαδρομές της, διαχρονικά, το ιερό πρόσωπο της Παναγίας Παρθένου, σαν σύμβολο καταφυγής σε στιγμές προσωπικού ή εθνικού πόνου, σαν σύμβολο του κάλλους και της αληθινής μητρότητας. […]»

Κατά την διάρκεια της διάλεξης Σταμίρη υπήρξε α) αισθαντική απαγγελία σχετικών με την Θεοτόκο ποιημάτων από την Αναστασία Γιακουμέλου και την Ανδριανή Παπαδάτου-Μπάτικα και β) το Φωνητικό Σύνολο «Ωδές», μαζί με είκοσι μέλη από τη Μαθητική Χορωδία Ζακύνθου, υπό τον άξιο Μουσικό και Συνθέτη Αντώνη Κλάδη, απέδωσαν ψάλματα, κλασικά, δημοτικά και ποιοτικά σύγχρονα άσματα, αλλά και νέες συνθέσεις (του κ. Κλάδη), που αφορούν στην Παναγία. Τραγούδησαν η Χαρά Ευαγγελινέλη και η Δήμητρα Σαπνάρα, ενώ στο πιάνο συνόδευσε ο Διονύσης Τουρκάκης.

Στο τέλος, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος, εμφανώς συγκινημένος, αφού ομίλησε περί της βιώσεως μιας πραγματικής πανδαισίας Ποίησης και Μουσικής, συνεχάρη τόσο τους συντελεστές της βραδιάς -μαθητές και ενήλικες- για την άρτια παρουσίασή τους, όσο και τους υπεύθυνους του Κέντρου Λόγου «Αληθώς», οι οποίοι κοπιάζουν διαρκώς, ώστε κατά μήνα να παρουσιάζεται στο ζακυνθινό απαιτητικό κοινό από μία εκδήλωση κύρους, μεστή ουσιαστικού περιεχομένου! 


Ακούγοντας "Τα Παράλογα" του Μάνου Χατζιδάκι αναθαρρεύεις και αντέχεις!


Ακούω την παρηγορητική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι μες από "Τα παράλογά" του, που εσχάτως μάς δίδει ως -όντως- προσφορά αθηναϊκή εφημερίδα! Μελωδία ιερή και σταυροαναστάσιμη! Αντιγράφω από το συνοδευτικό φυλλάδιο τις σκέψεις του ίδιου του συνθέτη: 

"ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ είναι ένας κύκλος λαϊκών τραγουδιών για σιωπηλή και κατ' ιδίαν ακρόαση. 
Το θέμα των τραγουδιών είναι η αθάνατη Ελλάδα σ’ όλη την ένδοξη διαδρομή της και γι’ αυτό απαιτείται απ’ τους ακροατές προσήλωση, θρησκευτικότης και ει δυνατόν νηστεία - χωρίς να σημαίνει αυτό ότι ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ πρέπει να ακούγονται μόνο τη Μεγάλη Σαρακοστή.
ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ αποτείνονται σε μια σιωπηλή κατηγορία ανθρώπων που δύσκολα συναντά κανείς στον Ελλαδικό χώρο. Κι εδώ είναι η τόλμη αυτής της εργασίας.
Περιττό να προσθέσω ότι η συμμετοχή τόσων εθνικών κεφαλαίων στην ερμηνεία του έργου καθιστά το δίσκο γνήσια εθνικόφρονα χωρίς αμφισβήτηση για το ήθος και για τους στόχους του.
Μουσικά, το έργο ανήκει στις νεότερες αντιλήψεις μου περί τραγουδιού και περί μουσικής.
Μάνος Χατζιδάκις"

Εσείς, οι φίλοι αναγνώστες μας, μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το έργο ΕΔΩ:


Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

«Ύμνος άπας ηττάται», στην Οικία Κατακουζηνού, τη Μεγάλη Δευτέρα {6.4.2015}


Την Μεγάλη Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015, και ώρα 9 το βράδυ στην Οικία Κατακουζηνού (Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 4, 5ος όροφος - Σύνταγμα), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο πνεύμα των ημερών της Μ. Εβδομάδος με τον τίτλο: «Ύμνος άπας ηττάται». 

Θα ακουστούν κείμενα και ύμνοι από τις Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος, μαζί με έργα του J. S. Bach. Συγκεκριμένα: αποσπάσματα από τις σουίτες για σόλο τσέλο και δύο άριες από τα Κατά Ματθαίον Πάθη για σοπράνο (Βlute nur και Αus Liebe will mein Heiland sterben). 

Συμμετέχουν: 
Ιουλίτα Ηλιοπούλου, απαγγελία 
Δάφνη Πανουργιά, σοπράνο 
Fabiola Ojeda, τσέλο 
Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ψάλτης 
Πέτρος Μπούρας, πιάνο 

Γενική είσοδος: 10 ευρώ 

Δημιουργία αφίσας: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Εύζωνας φρουρός [153η φωτογραφία ταυτότητας]


Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ο 154ος «Πόρφυρας» με σελίδες για τον Νίκο Καχτίτση


Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Πόρφυρας» (Νο 154, Ιανουάριος - Μάρτιος 2015), που κυκλοφορεί, τον τόνο δίνουν σελίδες για τον συγγραφέα Νίκο Καχτίτση (Γαστούνη Ηλείας, 26 Φεβρουαρίου 1926 – Πάτρα, 25 Μαΐου 1970), με εργασίες που είχαν ακουστεί στο Επιστημονικό Συνέδριο «Φραγκιάς – Καχτίτσης – Βαλτινός: Χώρος – Χρόνος – Μνήμη», που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών στο Μουσείο Σολωμού (Κέρκυρα) την 7η, 8η και 9η Νοεμβρίου 2014.
Ειδικότερα, τα κείμενα για τον Νίκο Καχτίτση υπογράφουν οι: Σοφία Βούλγαρη, Χριστίνα Μαυρίδου, Γεράσιμος Ρομποτής, Ελευθερία Κούκουρα, Ν.Κ. Παπαδημητρίου, Ανδρέας Λούνης, Σωτήρης Τριβιζάς, Δέσποινα Νάσιου και Κατερίνα Δ. Σχοινά.
Στις άλλες σελίδες, δοκίμια με τις υπογραφές του Μιχαήλ Λειβαδιώτη, της Διαμάντης Αναγνωστοπούλου και του Δημήτρη Κόκορη.
Πεζογραφία, του Γιάννη Καβάσιλα, του Δήμου Α. Καρατζόγλου και της Άννας Μαρίας Ορτέζε (1914-1998) σε μετάφραση της Ευαγγελίας Γιάννου.
Ποίηση των: Ραίημοντ Κάρβερ (1939-1988) σε μετάφραση του Βασίλη Καραβίτη, του Μισελάντζελο Μπουοναρρότι σε μετάφραση Γιώργου Κεντρωτή, του Θανάση Παπαθανασόπουλου, της Πόλυς Κ. Γκίνου, του Διονύση Σέρρα και του Απόστολου Θηβαίου.
Τις σελίδες του «περίπλου» (επισημάνσεις, μικρές επιστροφές, κριτική) υπογράφουν οι: Απόστολος Θηβαίος, Πάνος Καπώνης, Δημήτρης Κονιδάρης και Στέλιος Θ. Μαφρέδας.     
Το επαναλαμβανόμενο κόσμημα στις σελίδες του «Πόρφυρα» είναι, όπως πάντα, του Σπύρου Αλαμάνου (1947-2011), ενώ τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, με έργο της Τάκη Μεταλληνού είχε ο Νίκος Βουργίδης – Studio R. Έργα του Τάκη Μεταλληνού έχουν καταχωρηθεί και στις εσωτερικές σελίδες.
Το πεζογράφημα του Γιάννη Καβάσιλα (1927-2012) είναι από τα κατάλοιπά του. Ένα περίπου μήνα πριν από τον θάνατό του και προαισθανόμενος, όπως είπε τηλεφωνικά, το τέλος, έστειλε στον «Πόρφυρα» φάκελο με χειρόγραφα και πληκτρολογημένα κείμενα, αποσπάσματα, σχεδιάσματα, παραλλαγές των κειμένων και σημειώσεις. Οι συντάκτες του περιοδικού επεξεργάστηκαν το υλικό με σεβασμό στη μνήμη του συγγραφέα και δημοσιεύουν σ’ αυτό το τεύχος το πεζογράφημα «Το εγκεφαλικό».
Στο πρωτοσέλιδο σημείωμα της σύνταξης εξετάζεται το θέμα που απασχόλησε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1914 το πανελλήνιο και τον κόσμο: ο λόφος Καστά (Αμφίπολη):
«[…]  Ασφαλώς πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο προς διερεύνηση, στα όρια του μαζικού παραληρήματος, αλλά και της εθνικής συνοχής.
»Τι προσπαθούμε, εντέλει, να κατανοήσουμε από την αρχαιότητα; Ποιοι είναι οι κληρονόμοι των αρχαίων; Σε ποια χέρια μπορεί να καταλήξει ό,τι απομένει από το παρελθόν; Και ας μη μιλήσουμε για μνήμη και ιστορία, γιατί θα βρεθούμε στη σύγκρουση των σύγχρονων συναισθημάτων με τα αρχαία γεγονότα. Και ας μην καλούμε τη φαντασία να καλύψει τα κενά των ευρημάτων. Παρακολουθούμε τις αρχαιολογικές εκπλήξεις και ζητάμε με ερωτήματα τα τεκμήρια […]».

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

«Το βίωμα ως λογοτεχνία και το αντίστροφο» στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών




Την Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015 και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Το βίωμα ως λογοτεχνία και το αντίστροφο», με αφορμή το βιβλίο του κ. Λουκιανού Ζαμίτ «Στην Κορέα και την Ιαπωνία», που κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Εισηγούνται οι: Νικολαΐς Πέννα, Κώστας Λιντοβόης και Δημήτρης Κονιδάρης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λουκιανός Ζαμίτ είχε μεταβεί στην Κορέα κατά τον κορεατικό πόλεμο ως στρατεύσιμος σμηνίτης με το 13ο Σμήνος Μεταφορών, ενώ είχε επισκεφτεί για λίγες μέρες και τη Χιροσίμα, την πόλη που πριν από 7 χρόνια από την επίσκεψη εκείνη είχε υποστεί τον πυρηνικό αφανισμό. Ο συγγραφέας θα αφηγηθεί, θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του και θα συνομιλήσει με τους ακροατές, προβάλλοντας φωτογραφικό υλικό της εποχής.

Ο π. Κων. Ν. Καλλιανός για τα "Ανακαλυπτήρια" του π. Παν. Καποδίστρια

ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΟΥ ΟΙ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΙ… 
(Μὲ ὁδηγὸ τὴν ποιητικὴ συνδρομὴ τοῦ π. Παναγιώτη Καποδίστρια)

Θεωρώντας τὶς βιβλιοπαρουσιάσεις γιὰ τὸ ἀκριβὸ καὶ τιμημένο ποιητικὸ πρόσφορο τοῦ π. Παναγιώτη, «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ», τὶς ὁποῖες παρουσίασαν ἔγκριτοι λόγιοι γιὰ τὴ νέα αὐτὴ ποιητικὴ συλλογὴ νὰ μέ καλύπτουν ἀπόλυτα, περίμενα νὰ ἔλθουν οἱ προεόρτιες αὐτὲς ἡμέρες, ποὺ μᾶς προετοιμάζουν γιὰ τὰ εἰσόδια τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδας, γιὰ νὰ καταθέσω τὸ πενιχρό μου δίλεπτο.
Καθώς, λοιπόν, βηματίζουμε πρὸς τὴ Μεγαλοβδομάδα καὶ  προευτρεπίζοντας τὰ πάντερπνα καὶ θεοκατάνυκτα αὐτὰ εἰσόδια  μὲ ἄνθη εὐλαβείας, θεώρησα σωστὸ νὰ προτείνω στὸν ἀναγνώστη μου νὰ ἀναγνώσουμε προσεκτικὰ τὴν ποιητικὴ ἑνότητα «Ἡ Μεγάλη Ἑβδομάδα τῶν ἐλαχίστων», ἡ ὁποία καὶ συμπεριλαμβάνεται στὰ «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ» τοῦ π. Παναγιώτη (σ. 21-25).
Γραμμένα τὰ ποιήματα αὐτὰ στὶς Μεγαλοβδομάδες τῶν ἐτῶν 2010, 11 καὶ 12, ἀνοίγουν στὴν ψυχὴ δρόμους φωτεινοὺς ποὺ καταλύουν τὴν ἀπελπισία:
«Ἄκαρπο εἶμαι μὰ ποθῶ νὰ δῶ κι ἐγὼ τὸν Ἐρχόμενο»( 21), τὸν πρὸς τὸ Πάθος ἐρχόμενο Κύριο, στὸν Ὁποῖον ἄλλωστε ἐπενδύουμε ὅλη μας τὴν ἀπελπισία, γιὰ νὰ μεταποιηθεῖ σὲ ἀνθισμένο κλωνάρι πασχαλιᾶς, ποὺ θὰ εὐωδιάσει τὶς κλειστὲς κι ἀνήλιαγες καρδιές. 
Ἐπιχειρεῖς τότε, καθὼς ψαύεις τῆς Μ. Τρίτης τὸν Νυμφώνα, νὰ κατανοήσεις πῶς ἐκεῖ χωρᾶς «ἐσὺ χωρὶς ἐσένα»( 21), μὲ θρυμματισμένο ἐγὼ καὶ μὲ τ᾿  ἀγκάθια σου-ἁμαρτίες ( 22) προσφορὰ στὸν Ἐρχόμενο.
Ἔξοδο κι αὐτὸ μὲ τὸ μῦρο! (πρβλ. Λκ. 7, 47 ). «Νόημα ξυλωμένο» (22), ἀνέξοδα ὡστόσο καὶ πολυτιμότερα τὰ δάκρυα τῆς πόρνης, τὰ ὁποῖα καὶ «στεροῦνται χρειωδῶν συστατικῶν» (22), ἀφοῦ ἡ χημεία εἶναι ἄγνωστη σ᾿ αὐτά. Βλέπεις στὴ μετάνοια δὲν εἰσχωρεῖ καμία ἐργαστηριακὴ ἀνάλυση. Εἶναι ὅπως ἡ ἀνόθευτη ἡ γύρη...
«Στὸ Δεῖπνο ἤμουν. Μ᾿ ἐλέησε νὰ γλείψω ὅ,τι ἔπεφτε»( 23). Οἱ μαργαρίτες τῆς Ἀθανάτου Τραπέζης περιμένουν τὸν καθένα ποὺ ἐπιμένει νὰ μετάσχει -ἔστω κι ἄν ἐξοργιστεῖ μὲ τὴν ἀπέραντη καλωσύνη καὶ θεία στοργή ἤ ἀηδιάσει μὲ τὰ ρυπαρὰ τὰ πόδια καὶ τὸ «πῦον τῆς ἀχαριστίας» (23). Μαθήματα εἶναι μέγιστα καὶ ἀληθινά, δίχως τὴν ὑποχρέωση νὰ τὰ παρακολουθήσεις... Βλέπεις εἶναι καὶ τὸ κρασὶ τὸ θεόγλυκο τοῦ Δείπνου, ποὺ, ἄν τὸ θές, τὸ δοκιμάζεις...
«Καὶ πρὶν ἀλέκτορα φωνῆσαι τρὶς ἀπαρνήση με...» (Μτθ. 26, 34). Μόνο ποὺ ὁ πετεινὸς σήμερα ἔπαψε νὰ λαλεῖ, γιὰ νὰ μὴ φανερώνει τὶς τύψεις μας καὶ τὸ Πάσχα ἀπόμεινε ἀόριστη γιορτὴ χωρὶς τὴν παρουσία Του. Παρουσία Θεοῦ μελιζόμενου καὶ μηδέποτε δαπανώμενου, ποὺ σκορπᾶ μὲ τὰ ἄνθη τῆς ἄνοιξης τὰ περιστέρια τοῦ ἐλέους (24).
Ἄνθη τῆς ἄνοιξης, τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς τὰ ἄνθη ραντισμένα δάκρυα.
Μ. Σάββατο. «Σήμερον ὁ Ἅδης στένων βοᾶ...», καθὼς ἀπὸ τὰ ἔγκατα, τὰ σπλάχνα του ἀνεβαίνει ὁ Ἐρχόμενος.  Κ’ εἶναι ἀλήθεια ὅτι «Σεισμός, Ἀχός, Ἅδης πατιέται» (24), ἐνῶ τὰ ξηρὰ ὀστᾶ (πρβλ. Ἰεζ. 37, 1 ἑξ.) καὶ οἱ ξερὲς μορφὲς «ἀναλαμβάνουν βλέμμα» καὶ ὑπόσταση (24). Καὶ σιμά τους,
ἡ «Λαμπρὴ Κυριακή» (25), μὲ τὶς δάφνες καὶ τὶς παπαροῦνες νὰ σκορποῦν τὸ «Ἀνέστη», νὰ ἐξοντώνουν τὰ ζωύφια τοῦ μυαλοῦ, νὰ ἐξαφανίζουν τὰ καρφιά, νὰ ἀνάβουν μὲ Ἅγιο φῶς, τὴ λαμπάδα τῆς Ἐλπίδας.
Ναί, ἡμῶν τῶν ἐλαχίστων αὐτὴ ᾿ναι ἡ Μεγαλοβδομάδα...

Σκόπελος, Μ. Σαρακοστὴ 2015 π.κ.ν.κ 

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Η τελευταία για φέτος σοδειά από κουρκουτζέλια και οβρύες

Φωτο-αποτυπώνει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας










Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Πάντα στην Κέρκυρα την ερασμία

Φωτογραφίες: π. Παναγιώτης Καποδίστριας | Ιούλιος 2011










Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails