© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

"Η θυσία του Φωτός" του Διονύση Ραυτόπουλου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗ-ΚΟΝΤΟΝΗ

Πριν από λίγο καιρό έλαβα ένα απρόσμενο δώρο από τον φίλο και συνάδελφο Διονύση Ραυτόπουλο. Ήταν ένα βιβλίο, έργο ζωής όπως το αποκάλεσε ο ίδιος! Κυριολεκτικά συγκινήθηκα!!!
    Πάντοτε έλεγα και συνεχίζω να λέω ότι μπορεί να γκρινιάζουμε σαν Ζακυνθινοί και να μιλάμε  μόνο για την δόξα του παρελθόντος, αλλά ναι!!! Υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας που διαπρέπουν στις επιστήμες και τις τέχνες σήμερα, αλλά δεν τους γνωρίζουμε.
    Δεν κάθισε κανείς μας να καταγράψει αυτό το έμψυχο υλικό που διαθέτει σήμερα το νησί μας. Και αν όχι τίποτα άλλο,  να τους κάνει γνωστούς στην κοινωνία μας που τόσο τους έχει ανάγκη, να βρει επιτέλους και αυτή τα πρότυπά της, όχι τα ανούσια είδωλα που της προσφέρονται αφειδώς σήμερα!
    Ένας από αυτούς τους επιστήμονες, για τον οποίον πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι, είναι ο Διονύσης Ραυτόπουλος, γέννημα και θρέμμα του νησιού μας, ο οποίος έβρισκε πάντα ουσιαστικό χρόνο μέσα στην καθημερινότητά του και στον αγώνα του για τα προς ζην, να ασχολείται με την μεγάλη του αγάπη, την Θεωρητική Φυσική.
  Γνώριζα την δουλειά του Διονύση από τότε που δημοσίευε στο Δελτίο του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων και πάντα εντυπωσιαζόμουν πως συνδύαζε τους μαθηματικούς τύπους με την φιλοσοφία και την τυπολογία της θρησκείας μας.
  Και πόσες συζητήσεις είχαν γίνει για την τροχιά του φωτός, που γράφει σπείρα. Και «ο εν ύδασιν την γην κρεμάσας»...
   ... Εγώ ειμί  το φως... Φως εκ φωτός... Όλα είναι φως!
   Και τώρα κρατώ στα χέρια μου το καλαίσθητο αυτό βιβλίο, Η θυσία του Φωτός και θέλω τόσο πολύ να το μοιραστώ μαζί σας, διότι η γνώση ζει μόνον όταν μοιράζεται!
   Στο έργο αυτό, με την μυθιστορηματική δομή,  εκτίθεται διαλεκτικά μια νέα κοσμοαντίληψη, εντελώς αντίθετη προς την καθιερωμένη περιγραφή του φυσικού γίγνεσθαι, η οποία είναι προσιτή στον κοινό νου και δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις.
   Εμπνευσμένο από τον αρχαίο ελληνικό τρόπο θεμελίωσης της γνώσης, υποστηρίζει την Κοινή Λογική και την εμπειρική προσέγγιση της Επιστήμης, η οποία είναι απολύτως σύμφωνη προς την ανάγκη διαψευσιμότητάς της, όπως την απαίτησε ο Karl Popper.
   Το βιβλίο αυτό, στο σύνολό του, συνιστά έναν ύμνο προς το Φως (εν όψει και του έτους 2015 ορισθέντος ως το “Παγκόσμιο Έτος Φωτός” από τον Ο.Η.Ε.), όπως και προς τον ανθρώπινο Λόγο και καθιερώνει εκείνη τη φυσική περιγραφή του Κόσμου, η οποία προϋποθέτει τη ύπαρξη του Ανθρώπου-Παρατηρητή.
  Και φυσικά δεν λείπουν οι αναφορές του , για την ωραία και μόνη  και για το έργο του δικού μας του Διονυσίου Σολωμού που και αυτός ανέκραξε «Φως που πατεί χαρούμενα τον Άδη και το Χάρο».
   Ολοκληρώνοντας, εύχομαι να θελήσουν, όσο το δυνατόν περισσότεροι, να διαβάσουν αυτό το βιβλίο, για να προσεγγίσουν δύσκολες επιστημονικές απόψεις, μέσα από την απλότητά του! 

Βιογραφικό Διονύση Ραυτόπουλου 

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο τον Μάιο του 1948. Αποφοίτησε από τη Σχολή των Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. το 1971. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, από το 1974, εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας κατασκευαστής ιδιωτικών και δημοσίων τεχνικών έργων μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2008. Από το έτος 1983 και σχεδόν επί μια εικοσαετία εργάστηκε, κυρίως, στη Ζάκυνθο. Από αγάπη και μόνο προς τη θεωρητική φυσική ασχολείται τέσσερις, περίπου, δεκαετίες με αυτό το ερευνητικό αντικείμενο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails