© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Για το πότε και από πού ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, η νέα "Ιστορία Εικονογραφημένη" (τευχ. 561)

Μας πληροφορεί σχετικά ο συνεργάτης μας ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ (Διευθυντής Έκδοσης-Σύνταξης της «Ι.Ε.») μες από το ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ τού νέου τεύχους

Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε από τα σημαντικότερα γεγονότα του 19ου αιώνα. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη Δυτική Ευρώπη, προκάλεσε τη διάλυση της Ιεράς Συμμαχίας, ενέπνευσε διανοουμένους και καλλιτέχνες της Δύσης και γέννησε το κίνημα του φιλελληνισμού.
Το οθωνικό διάταγμα με το οποίο ορίστηκε αυθαίρετα η έναρξη της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου το συμπλήρωσαν αρκετά χρόνια αργότερα τόσο η κληρική παράδοση όσο και η λόγια παράδοση των προκρίτων. Αυτές τοποθέτησαν την Επανάσταση στη μονή της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων και επέλεξαν τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη μονή αυτή, στις 25 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα ιστορικό ψέμα, που εντέλει έγινε θρύλος. Ο ίδιος ο Παλαιός Πατρών Γερμανός  στα απομνημονεύματά του δεν αναφέρει τίποτα.
Από τους Έλληνες αγωνιστές μόνο ο Κανέλλος Δεληγιάννης αναφέρει στα απομνημονεύματά του ότι από την Αγία Λαύρα ξεκίνησε η Επανάσταση, στις 23 Μαρτίου. Ο Γάλλος ιστορικός Πουκεβίλ, περιγράφει με εντελώς φανταστικές λεπτομέρειες τη δοξολογία που τελέστηκε στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου, τον λόγο που εκφώνησε ο Π. Π. Γερμανός κ.ά.
Ο θρύλος αυτός διαδόθηκε ευρύτατα σε ολόκληρη την Ελλάδα και έτυχε καθολικής αποδοχής καθώς συνέδεε δύο μεγάλα ιδανικά, της ελευθερίας του έθνους και της Ορθοδοξίας. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Π. Π. Γερμανός στις 25 Μαρτίου όρκισε τους αγωνιστές στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα και όχι στην Αγία Λαύρα. Το λάβαρο της μονής χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα ως επαναστατική σημαία από τους Καλαβρυτινούς αγωνιστές στις 21 Μαρτίου.
Όπως αναφέρει ο Ιωάννης Φιλήμων στα προλεγόμενα των απομνημονευμάτων του Π. Π. Γερμανού: «Αληθές είναι ότι η Επανάσταση έλαβε χαρακτήρα γενικότερο απ’ τις 25, αλλά η πρώτη αρχή της υπάρχει κυρίως από τις 21, διότι αι σημαίαι ανυψώθηκαν, τα εθνόσημα διανεμήθησαν και οι Τούρκοι στα φρούρια κλείσθηκαν…».
Ο θρύλος πάντως που δημιουργήθηκε ίσως οφείλεται σε ένα βαθμό και στον γνωστό πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη, που απεικονίζει τον Π. Π. Γερμανό να ευλογεί τα όπλα και να ορκίζει τους αγωνιστές. Πρόκειται όμως για τη συγκέντρωση της Πάτρας και όχι για την Αγία Λαύρα.
Μερικοί ιστορικοί, στην «αναζήτηση» της ιστορικής αλήθειας, αποσιώπησαν ή παραποίησαν τις υπάρχουσες ιστορικές πηγές, που διαψεύδουν το θρύλο της Αγίας Λαύρας, και τον παρουσίασαν σε σχολικά βιβλία, σε ιστορίες, εγκυκλοπαίδειες και άρθρα τους, ως αλήθεια ιστορική. Εντούτοις η προσήλωση στην ιστορική αλήθεια είναι όρος απαραίτητος για την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης, της ορθής αντίληψης για την κοινωνική πραγματικότητα και της ορθής κρίσης για τα πολιτικά πράγματα που συμβαίνουν και εξελίσσονται γύρω μας και τα οποία βιώνουμε· η αμερόληπτη προσέγγιση του παρελθόντος είναι προϋπόθεση προκειμένου να διαμορφώσουμε σωστά τις πολιτικές μας και κοινωνικές μας πεποιθήσεις, για την ωφέλεια όλου του λαού και του έθνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails