© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου για μαθητές από Σύδνεϋ και Μελβούρνη

Μαθητές όλων των ηλικιών από τη Μελβούρνη και το Σύδνεϋ ξεκίνησαν και φέτος μαθήματα ποντιακής διαλέκτου «μπαίνοντας» στην ψηφιακή τάξη της φιλόλογου Γιώτας Ιωακειμίδου από τη Θεσσαλονίκη.

«Μέσω των διαδικτυακών θρανίων, θα μάθουν οι ομογενείς μας ορθογραφία, γραμματική αλλά και τη σημασία των λέξεων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γιώτα Ιωακειμίδου, φιλόλογος εκπαιδευτικός, ερευνήτρια και συγγραφέας, υπενθυμίζοντας ότι «η ποντιακή διάλεκτος ήταν μια προφορική γλώσσα που σωζόταν στο διάβα χιλιάδων χρόνων, ενώ καταγράφτηκε και συνειδητοποιήθηκε μετά τον διωγμό των Ελλήνων του Πόντου, αρχές του 20 αιώνα».

Η Γιώτα Ιωακειμίδου δίδασκε για πολλά χρόνια, εθελοντικά, την ποντιακή διάλεκτο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), ενώ για τέταρτη χρόνια φέτος τη διδάσκει διαδικτυακά στους Έλληνες της Διασποράς. «Εμείς, η τρίτη γενιά, είμαστε ίσως η τελευταία γενιά βιωματικής γνώσης της ποντιακής διαλέκτου. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουμε να υπάρξουν νέοι ομιλητές», ανέφερε η κ. Ιωακειμίδου.

Από την Αυστραλία, η Ρόμα Σιάχος, πρώην γραμματέας της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας και πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών  Αυστραλίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει τη μεγάλη προσφορά της κ. Ιωακειμίδου στην εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου, που χάνεται ειδικά μεταξύ των νέων μελών σε οικογένειες Ποντίων.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν με 20 διδασκόμενους. Κάποιοι από τους μαθητευόμενους δεν γνωρίζουν ούτε μία λέξη στα ποντιακά. Τα μαθήματα που γίνονται κάθε Τρίτη, στις 7μ.μ. ώρα Μελβούρνης και 10π.μ. ώρα Ελλάδας, είναι δωρεάν και ανοικτά σε όλους όσοι επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους ή ακόμα να μάθουν από την αρχή.

«Η εκπαιδευτική περίοδος», σημειώνει η κ. Ιωακειμίδου, θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου. Στην ίδια  διαδικτυακή τάξη μπορούν να βρεθούν επίσης συμμαθητές από άλλες χώρες εκτός Αυστραλίας, και από την Ελλάδα. Όλοι όσοι έχουν αγάπη για τον ποντιακό πολιτισμό και δίψα για μάθηση».

Διαδικτυακή διεύθυνση μαθημάτων:  https://us04web.zoom.us/j/8249359005


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails