© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Πανίερες πνοές αιώνων περιϊπτάμενες στη Μονή της Χώρας Κωνσταντινουπόλεως [photos]


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Δυστυχώς και η περιώνυμη Μονή της Χώρας ακολουθεί την κακή μοίρα της Αγίας Σοφία. Σήμερα (21.8.2020) μετατρέπεται επίσημα σε τζαμί. 

Εμείς επιχειρούμε μια φωτο-επιστροφή στο χριστιανικό αυτό μνημείο, μες από μια προσκυνηματική επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε με το "Νυχθημερόν"στις 29 Νοεμβρίου 2011, αποτυπώνοντας εικόνες δέους κάτω από τους θόλους της.




Στην Μονή της Χώρας εάν βρισκόσουν, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί (τουρκ. Kariye Camii ή Kariye Müzesi), ένοιωθες τις πνοές των Αιώνων να περιΐπτανται ανάμεσα στις αγιογραμμένες μορφές των ιερών προσώπων! 


Εδώ (όπως και σε όλες τις πάνσεπτες ιερές στέγες της Βασιλίδος των Πόλεων) συμπυκνώνεται η Ιστορία και η Τέχνη τής καθ' ημάς Ανατολής μ' έναν τρόπο μοναδικά ανεπανάληπτο. Γνώριμα παγκοσμίως τα ψηφιδωτά της δεύτερης Παλαιολόγειας Αναγέννησης, αλλά, όποιος έχει μάτια μπορεί να διακρίνει πίσω από την ωραιότητα της Τέχνης, κινήματα ψυχών, μη τετελεσμένες λειτουργίες, δρώμενα ήσκιων και σκιών, σιωπηλή Μαρία την Δούκαινα, θλιμμένο Ισαάκιο τον Κομνηνό, περίλυπο Θεόδωρο τον Μετοχίτη... 





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails