© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Έφυγε ο ποιητής και πρωτοπόρος της ελληνικής τηλεόρασης Γιώργος Κάρτερ



Από την Αθήνα ήλθε η δυσάρεστη είδηση ότι απεβίωσε αιφνίδια την Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 ο ποιητής και πρωτοπόρος του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης Γιώργος Κάρτερ (1928). Ο Γιώργος Κάρτερ γεννήθηκε στην Κέρκυρα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από την έναρξη λειτουργίας της ελληνικής τηλεόρασης, το 1965, υπήρξε από τα βασικά της στελέχη. Προηγουμένως είχε εργαστεί στο ραδιόφωνο. Το 1960 συμμετέχει στην παρουσίαση και παραγωγή του προγράμματος του πρώτου ελληνικού σταθμού τηλεόρασης (της ΔΕΗ) στη Θεσσαλονίκη. Το 1955 το μελέτημα του «Το Ραδιόφωνο και η αισθητική του», όπως και το επόμενο «Γνωριμία με την Τηλεόραση» (1962), εγκαινιάζουν την ελληνική βιβλιογραφία των Μ.Μ.Ε.
Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, το 1974, παρουσιάζει στην Τηλεόραση της ΕΡΤ τις «Ειδήσεις», επίκαιρα σχόλια κι άλλες εκπομπές. Διετέλεσε διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ-1 και πρώτος διευθυντής Ραδιοφωνίας- Τηλεόρασης της ΕΡΤ-2. Επίσης, πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου, πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, αντιπρόεδρος του Προσωπικού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Στα Γράμματα εμφανίστηκε με ποίηση το 1945 κι έχουν εκδοθεί περισσότερα από 33 βιβλία του. Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, ιταλικά και ρουμανικά σε βιβλία, καθώς και στα γερμανικά, ουγγρικά, βουλγαρικά, ισπανικά και τουρκικά. Μελοποιημένα ποιήματά του μεταδόθηκαν από το ελληνικό ραδιόφωνο.
Το 1999 και το 2000 ο Δήμος Κερκυραίων και ο Δήμος Αχιλλείων αντίστοιχα τον τίμησαν με το αργυρό μετάλλιο αξιοσύνης, ενώ την ίδια περίοδο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την ποίησή του. Το 1962 ο Δήμος Φλωρεντίας του απένειμε αργυρό μετάλλιο και τον τίτλο του επίτιμου δημότη του. Το 2006 τον βράβευσε η ΕΡΤ-3 για την προσφορά του στο ραδιόφωνο. Το 2009 τιμήθηκε επίσης, από το Δήμο Καλαμαριάς, την Ένωση Σμυρναίων Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος και από το Σύλλογο Κερκυραίων Θεσσαλονίκης.
Είχε τιμηθεί επίσης από την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών. Από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών είχε τιμηθεί στις 2 Απριλίου 2011 με ειδική εκδήλωση, όπου μίλησε για τη ζωή και το έργο του ο Γραμματέας Δημήτρης Κονιδάρης και παρουσιάστηκε από τον Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Θεοδόση Πυλαρινό το βιβλίο: Θεοδόσης Πυλαρινός – Απόστολος Κουρουπάκης, «Η οικογένεια Σαμαρτζή (ο γενάρχης και τα επιφανή μέλη της)», έκδοση στη σειρά των δημοσιευμάτων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, το οποίο αναφέρεται σε προγόνους του Γιώργου Κάρτερ. Ο Γιώργος Κάρτερ είχε απευθύνει το λόγο στο κοινό και διάβασε ποιήματά του.
Ήταν αδελφός του ζωγράφου Ερνέστου Κάρτερ και παντρεμένος με τη γνωστή βιολονίστρια Ισμήνη Χρυσοχόου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails