© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Διακοπές, αναζητώντας τον Μινώταυρο του Tουρισμού

Γράφει και φωτογραφίζει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΗΜΕΛΛΑΣ


Άρμεξε τις κατσίκες, από νωρίς σηκωμένος τακτοποίησε τα ζώα, τις 200 μάνες που ανατρέφει και τον τρέφουν. Μπήκε στο χωράφι και βιαστικά τρύγησε τα κηπευτικά.
Κτηνοτρόφος, αγρότης, σ’ ένα νησί που δεν έχει σφαγείο, μα δεν περιγράφεται η μπανανία, που χορεύουμε όλοι μαζί. Στην Κάρπαθο, μα όπως και σε όλη την χώρα, το μοναδικό που δείχνει να στέκει ανέπαφο είναι η ιστορία, η λαογραφία, που αναπνέει μέσα σε κάθε σπίτι, μα και τα θεϊκά δώρα της φύσης. Παραλίες, ήλιος, θάλασσα. Μοιραία σπρώχνουν τον νησιώτη να παλέψει για το τουριστικό προϊόν. Ο κτηνοτρόφος της ιστορίας μας, ο Βασίλης, ξεκίνησε με τον αγροτουρισμό το 2009. Δεν πρόκειται για κάτι μεγάλο, εννέα επιπλωμένα διαμερισματάκια πάνω στο κύμα. Φιλότιμος και άσχετος στην αρχή περίμενε τα κυκλώματα να τον αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια. Τελικά τους έκαμε πέρα, με κανέναν πράκτορα δεν έχει συνεργασία ότι κάνει μόνος του.
Στην τελευταία έκθεση του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου της χώρας μας και για το πρώτο πεντάμηνο του 2012 όλα  φελλοπλέουν.
Τα συμπεράσματα είναι δραματικά, τα ποσοστά όπως και να τα πιάσεις δείχνουν το πάτωμα.
Ο χειμώνας στους τόπους ψηλής ζήτησης είχε πτώση 20%, ενώ ο Απριλομάης φτάνει μεσοσταθμικά το 35% και μιλάμε για περιοχές, που οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές. Μέχρι το τέλος του Μαΐου οι προκρατήσεις μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου έδειχναν μειούμενες κατά 32,5%, αφού εκλογές και ασταθές νόμισμα κάνουν τον ταξιδιώτη να γυρνά πλάτη. Άλλωστε ένα πιο ελαφρύ νόμισμα θα ήταν για τον τουρίστα τις τελευταίας στιγμής πολύ πιο συμφέρον. Οι εκτιμήσεις Ξ.Ε.Ε. δείχνουν πως η χρονιά θα κλείσει με σημαντική πτώση (περίπου 10%), παρότι την επομένη των εκλογών η ανάκαμψη ήταν αισθητή.
Κόντρα μελέτες δείχνουν την πτώση όχι τόσο στον ξένο τουρίστα μα στο έλληνα που ήταν και περισσότερο large, έκανε διακοπές και δεν υπολόγιζε. Τώρα δυσκολεύεται ακόμη και να ονειρευτεί.
Ο πρόεδρος του Ξεν. Επιμελητηρίου κος Γ. Τσακίρης απογοητευμένος, μα δεν αφήνει την προσπάθεια, δείχνει να παλεύει σταθερά, δημιουργεί μια σχέση ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες του ταξιδιώτη, του τουρίστα, με τον τόπο διαμονής, το ξενοδοχείο και όλα αυτά να δείχνουν μοναχά Ελλάδα. Μιλά με ζέση για το ελληνικό πρωινό. Η πολιτεία, αλήθεια, ακούει;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails