© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ν. Παπαχρυσοστόμου: Η καταπάτηση του δικαιώματος της ελευθερίας δεν πρέπει να αφήνει κανένα αδιάφορο


Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου άφησε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στο χρηματοοικονομικό τομέα, αρχικά για να γνωρίσει τον κόσμο, και στη συνέχεια για να συμμετέχει σε επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες. Έπειτα από 2.520 ημέρες ταξιδιών ως περιηγητής, με στόχο «να τολμήσει να ζήσει - να ερευνήσει, να αποκτήσει εμπειρίες, να μάθει, να κατανοήσει και να συμβάλει» και άλλες εννιά αποστολές με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» σε ανθρωπιστικές κρίσεις όλου του πλανήτη, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εμπειρίες του.

Αφορμή για τη συνομιλία μας αποτέλεσε το ντοκιμαντέρ των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» με τίτλο «Ημερολόγια Αποστολής», στο επίκεντρο του οποίου είναι οι αφηγήσεις του Νικόλα Παπαχρυσοστόμου. Στα 27 λεπτά της διάρκειάς του και έχοντας ως φόντο την ανθρωπιστική κρίση των Ροχίνγκια στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον κεντρικό του ήρωα στο ρόλο του ως επικεφαλής της επείγουσας παρέμβασης των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Με άξονα τις προσωπικές του σκέψεις, όπως ο ίδιος τις καταγράφει και τις αφηγείται μέσα από τα ημερολόγιά του, ο κ. Παπαχρυσοστόμου επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις προσωπικές επιλογές που τον οδήγησαν από τον κόσμο των πολυεθνικών εταιριών στην επείγουσα ανθρωπιστική δράση με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περιγράφει την απόφασή του να πραγματοποιήσει «μια ριζική αλλαγή πλεύσης» και να αφήσει το χρηματοοικονομικό τομέα για να ακολουθήσει το όνειρό του: να κάνει το γύρο του κόσμου σε επτά χρόνια, συγκεκριμένα σε 2.520 ημέρες. «Η ρότα αρχικά διαμορφώθηκε από τις κοινωνικές επιταγές του συνόλου που μας περιβάλλει και για αυτό προέκυψε η κατεύθυνση του χρηματοοικονομικού τομέα. Η αλήθεια όμως είναι ότι πάντα ήξερα ότι ο χώρος αυτός δεν ήταν δικός μου. Με συνόδευε, υποσυνείδητα ίσως, αυτό το αίσθημα που νιώθει κανείς όταν δεν ανήκει στο χώρο που βρίσκεται», παραδέχεται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails