© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

75η επέτειος μνήμης των Ελλήνων πεσόντων στην μάχη του Rimini 1944-2019


Τελετή Μνήμης πραγματοποιήθηκε  την 22-9-2019 στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Riccione στην μνήμη των Ελλήνων πεσόντων στην μάχη του Rimini.

Η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία έγραψε μια ακόμη σελίδα δόξας στην πλούσια ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι και παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιταλίας Γεννάδιος. Στην τελετή μνήμης παρόντες από τους επιζώντες που πήραν μέρος στην καθοριστική στρατιωτική αναμέτρηση. μέλη της 3ης Ορεινής Ελληνικής Ταξιαρχίας, οι κ.κ. Γιάννης Νικολόπουλος, Μιχάλης Ματζακος, Γιώργος Περήφανος, Πλάτωνας Συναδινός και ο Ζάχος Χατζηφωτίου. 

Τον πανηγυρικό λόγο, εκφώνησε ο διοικητής της 3ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας «Ρίμινι», ταξίαρχος Γρηγόριος Μπουντλιάκης. 

Την ιταλική πλευρά εκπροσώπησαν η περιφερειακή σύμβουλος Emma Petitti και οι δημοτικοί σύμβουλοι Gloria Lisi και Luigi Santi ως εκπρόσωποι των Δήμων Rimini και Riccione, ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών.

Στην τελετή παραστάθηκε και εκπροσώπησε τους Έφεδρους Αξιωματικούς, ο αντιπρόεδρος της Ανώτατης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, κ. Μιχαήλ Φιλιππίδης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, πραγματοποιήθηκε στο Palazzo del Turismo του Riccione, ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, για την ιστορία της «Ταξιαρχίας του Ρίμινι». Στη συνέχεια προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό ιστορικών αναφορών για τη μάχη του Rimini που προήλθε από το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

«Στις 20 Σεπτεμβρίου 1944, έπειτα από πάλη χωρίς ελπίδα, εκκαθαρίσθηκε το Σαν Φορτουνάτο και, κατά την διάρκεια της νύχτας, οι Έλληνες, υπό τη Διοίκηση της 1ης Καναδικής Μεραρχίας, εισήλθαν στο Ρίμινι. Ήμουν ευτυχής, γιατί η επιτυχία αυτή είχε τόσο έγκαιρα λαμπρύνει το πεπρωμένο της Ηρωικής αυτής Χώρας, που ήταν η μόνη μαχόμενη Σύμμαχος στο πλευρό μας σε στιγμές ζοφερές. Αλλά και γιατί μια νέα νίκη στην Ιταλία είχε προστεθεί στην δόξα που αποκτήθηκε στα βουνά της Αλβανίας». 
Στρατάρχης Χάρολντ Αλεξάντερ, Διοικητής των Συμμαχικών Στρατευμάτων στην Ιταλία
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails