Μια διαδραστική παράσταση - περφόρμανς, χορού, μουσικής και ονείρων, που αντλεί την έμπνευση της από τη μυθολογία, την ιστορία και τη φιλοσοφία, ανασύροντας μνήμες της διαδρομής της ανθρώπινης ύπαρξης, σχεδίασε η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη για τη Δήλο.
Με τίτλο «Anamnesis», η παράσταση που θα δοθεί με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο ιερό νησί της Δήλου, από τις έξι το απόγευμα έως και τις έντεκα και μισή το βράδυ, έρχεται ως εξέλιξη του «From Darkness to Light», που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2018 στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, υφαίνοντας τον ιστό του κύκλου παραστάσεων «Ύπνου και Ονείρων» που θα οδηγήσουν στους Δελφούς το 2020.
«Πρόκειται για μία τριλογία αφιερωμένη στον Απόλλωνα που θα κορυφωθεί την επόμενη χρονιά στους Δελφούς. Η παράσταση δεν είναι η ίδια.. Κάθε φορά προσεγγίζουμε με διαφορετικό τρόπο τα όνειρα και τον ύπνο. Έχει τον ίδιο στόχο, αλλά ούτε η χορογραφία, ούτε η μουσική είναι η ίδια γιατί κάθε φορά η δομή της εξαρτάται από τον αρχαιολογικό χώρο που πραγματοποιείται. Στη Δήλο η παράσταση είναι περιπατητική, συμμετοχική με το κοινό κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος της και απλώνεται σε πολλά μέρη του αρχαιολογικού χώρου», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αποστολία Παπαδαμάκη, γνωστή για την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, για την πρώτη υποβρύχια παράσταση χορού στον κόσμο «Drops of Breath» στο Σούνιο κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα και για την πρόσφατη σκηνοθεσία της όπερας «Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι» στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Η μυθοπλασία της «Anamnesis» ξεκινάει καθώς το πλοίο προσεγγίζει τις ακτές της Δήλου. Κατά την περιήγησή τους, οι θεατές ανακαλύπτουν τους ερμηνευτές ανάμεσα σε αρχαίους ναούς και μνημεία, αποφασίζουν οι ίδιοι τον τρόπο που κινούνται στο χώρο και στον χρόνο, δημιουργώντας έτσι την «ψυχο-γεωγραφία» της παράστασης. Στη συνέχεια καλούνται προαιρετικά να γίνουν μέρος ενός κυκλικού αρχετυπικού χορού, εμπνευσμένου από την πολυπολιτισμική ιστορία της Δήλου που αποτελεί το προοίμιο της «ουράνιας» χορογραφίας της Πανσελήνου, συνοδευόμενη από την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του βραβευμένου Τρύφωνα Κουτσουρέλη. Η παράσταση ολοκληρώνεται με όνειρα, ποιήματα και ύμνους, ενθυμήσεις που αντηχούν τη γνώση της αρχαίας πέτρας.
«Θα δούμε όλοι μαζί την πανσέληνο να ανατέλλει και αμέσως μετά θα κάτσουμε στο χώμα και θα διαβάσω τυχαία ανώνυμα όνειρα που θα φέρουν οι θεατές μαζί τους, σε συνδυασμό με ύμνους και κείμενα. Φέτος, ζητήσαμε τα όνειρα που θα φέρει το κοινό μαζί του να μην είναι προσωπικά, αλλά να είναι το όνειρο που έχει ο καθένας τους για την ανθρωπότητα, για έναν καλύτερο κόσμο, για το κλίμα που αλλάζει, για τις κυβερνήσεις μας... Στην ουσία, ζητάμε ένα όνειρο-ευχή για το πως μπορούμε να παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές έναν καλύτερο πλανήτη. Έμπνευση γι' αυτό στάθηκε το γεγονός ότι η Δήλος ήταν ένας τόπος αρμονικής συνύπαρξης πάρα πολλών λαών για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο είναι ίσως και ένα ουτοπικό όνειρο για τη σημερινή εποχή» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημιουργός της «Anamnesis».
Η προετοιμασία της καλλιτεχνικής ομάδας και των συνεργατών για την παράσταση διήρκεσε ένα χρόνο. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 300 θεατές απ' όλες τις γωνιές του κόσμου - ενδεικτικά αναφέρουμε από την Μεγάλη Βρετανία, Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία, Νέα Υόρκη, Κόστα Ρίκα, Σικάγο, Μαϊάμι και από πολλές ελληνικές πόλεις και νησιά όπως Σαντορίνη, Σύρο, Νάξο, Πάρο, Τήνο, Κέρκυρα, Αθήνα, Σπάρτη, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και αλλού - έχουν δηλώσει συμμετοχή για την παρακολουθήσουν.
«Η κινητήριος δύναμη της 'Anamnesis' είναι η αντίληψη του Πλάτωνα, 'το σώμα είναι ο ναός της ψυχής' και, σε συνδυασμό με την πλατωνική έννοια της ανάμνησης, κάθε γνώση έρχεται από τις ιδέες που βρίσκονται σε έναν υπερουράνιο τόπο, οι οποίες στον γήινο κόσμο αποτυπώνονται μέσω της 'ενθύμησης' και απεικονίζονται σε αρχετυπικές κινήσεις, ήχους και λέξεις», εξηγεί η Αποστολία Παπαδαμάκη προσθέτοντας: «Η 'Anamnesis', που συνδυάζει πολλαπλά εκφραστικά μέσα, στοχεύει στο να ενεργοποιήσει διαφορετικά πεδία αντίληψης και αναφέρεται στην μυθολογία και την ιστορία έτσι ώστε να εξερευνήσει την ανθρώπινη ύπαρξη, να αυξήσει τη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης δυναμικότητας και να αμφισβητήσει τους αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς της ίδιας της φύσης των ιδεών, των σκέψεων και της ύπαρξής μας. Χρησιμοποιώντας την ιδιαιτερότητα του πολυδιάστατου αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, η κίνηση εμπνέεται από τη φιλοσοφία και τη γλυπτική, η μουσική από τα μαθηματικά και την αρχιτεκτονική κι ο λόγος συνδυάζει την πραγματικότητα με τη μη πραγματικότητα των ονείρων. Αναφερόμαστε ταυτόχρονα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για να διερευνήσουμε τις καταστάσεις αρμονίας και δόμησης της συλλογικής μνήμης».
Η παράσταση έχει λάβει την ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Ελλάδας, επιχορηγείται από το τμήμα Θεάτρου και Χορού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και υλοποιείται σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου