© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Αναγόρευση του Σταύρου Ξαρχάκου σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών


Επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής αναγόρευσε το Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) τον συνθέτη και μαέστρο, Σταύρο Ξαρχάκο, τιμώντας την πολύχρονη και σημαντική προσφορά του στην ελληνική μουσική, τόσο με τις κοσμαγάπητες συνθέσεις του, όσο και με την αναγνώρισή του σε διεθνές επίπεδο.


Κατά την προσφώνησή του ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Ξαρχάκος «μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες που, στη δεκαετία του 1960, δημιούργησαν και καθιέρωσαν το "έντεχνο λαϊκό" τραγούδι. Παράλληλα, συνέθεσε λόγια-κλασική μουσική για το αρχαίο δράμα, το θέατρο, τον κινηματογράφο, καθώς και όπερα και μουσική μπαλέτου με διεθνή παρουσία και αναγνώριση».

Η δισκογραφική παραγωγή του Σταύρου Ξαρχάκου περιλαμβάνει περισσότερους από 45 δίσκους, μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ θεωρείται από τους σημαντικότερους ενορχηστρωτές στον χώρο της ελληνικής δισκογραφίας. Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι τα εξής: Να με θυμάσαι (στίχοι Βαγγέλης Γκούφας, ερμηνεία Μ. Μερκούρη), Τί έχει και κλαίει το παιδί (στίχοι Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ερμηνεία Μελίνα Μερκούρη), 'Απονη ζωή (στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος, ερμηνεία Γρηγόρης Μπιθικώτσης), Στα χέρια σου μεγάλωσαν (Φτωχολογιά) (στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος, ερμηνεία Γρηγόρης Μπιθικώτσης), Τα δάκρυά μου είναι καυτά (στίχοι Βαγγέλης Γκούφας, ερμηνεία Ζωή Φυτούση), Όνειρο δεμένο (στίχοι Βαγγέλης Γκούφας, ερμηνεία Πάνος Γαβαλάς), Υπομονή (στίχοι Αλέκος Σακκελάριος, ερμηνεία Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Αλίκη Βουγιουκλάκη), Ένα πρωινό (Αναμπέλ) (στίχοι Γιώργος Παπαστεφάνου, ερμηνεία Μαρία Δημητριάδη), Μάτια βουρκωμένα (στίχοι Νίκος Γκάτσος, ερμηνεία Γρηγόρης Μπιθικώτσης), 'Ασπρη μέρα και για μας (στίχοι Νίκος Γκάτσος, ερμηνεία Γρηγόρης Μπιθικώτσης), Αυτόν τον κόσμο τον καλό (στίχοι Βασίλης Ανδρεόπουλος, ερμηνεία Νίκος Ξυλούρης), Ήτανε μια φορά (στίχοι Κώστας Φέρρης, ερμηνεία Νίκος Ξυλούρης), Γεια σου χαρά σου Βενετιά (στίχοι Νίκος Γκάτσος, ερμηνεία Νίκος Ξυλούρης), Νυν και Αεί (στίχοι Νίκος Γκάτσος, ερμηνεία Βίκυ Μοσχολιού), Μάτια μπλε (στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος, ερμηνεία Γιάννης Πάριος), Το δίχτυ (στίχοι Νίκος Γκάτσος, ερμηνεία Τάκης Μπίνης, Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Πάριος), Μάνα μου Ελλάς (στίχοι Νίκος Γκάτσος, ερμηνεία Νίκος Δημητράτος), Στου Θωμά (στίχοι Κώστας Φέρρης, ερμηνεία Κώστας Τσίγγος & χορωδία), Καίγομαι καίγομαι (στίχοι Νίκος Γκάτσος, ερμηνεία Σωτηρία Λεονάρδου).

Από το 1995 ο Σταύρος Ξαρχάκος οραματίστηκε και ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της «Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής» (KOEM), με στόχο την ποιοτική παρουσίαση και διάδοση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό του ελληνικού τραγουδιού.

Μετά την προσφώνηση του πρύτανη, ακολούθησε η παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Λάμπρο Λιάβα. Η αναγόρευση του τιμωμένου περιελάμβανε την ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, αναπλ. καθηγήτρια Αναστασία Π. Γεωργάκη, και την περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Αχιλλέα Χαλδαιάκη. Ακολούθησε σε κλίμα συγκίνησης η ομιλία του τιμωμένου κυρίου Σταύρου Ξαρχάκου. Η τελετή ολοκληρώθηκε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα με την Ηρώ Σαΐα στο τραγούδι και τον Νεοκλή Νεοφυτίδη πιάνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails