© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Το Κέντρο Λεξικολογίας προτείνει ποίηση π. Παναγιώτη Καποδίστρια


Ευχαριστώ θερμά το Κέντρο Λεξικολογία (απ' όπου εκδίδονται όλα τα Λεξικά του καθηγητή Μπαμπινιώτη), ότι σήμερα (11.9.2020) προτείνει στους αναγνώστες και θιασώτες του, αποσπάσματα του ποιήματός μου "Της αγάπης μέγας χορηγός (Κανών ωφελιμότατος"), το οποίο είναι γραμμένο κατά μίμησιν του Κανόνος του Μεγάλου Σαββάτου "Κύματι θαλάσσης...".

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:


🌹🌿 «Τη Χαρά να φοράτε μη λυπάσθε» 🌹🌿

ΔΥΟ ωδές (Ζ & Η) από τη συλλογή «Της αγάπης μέγας χορηγός (Κανών ωφελιμώτατος)» του π. Παν. Καποδίστρια, γραμμένη σε μορφή βυζαντινού κανόνα πάνω στο μέτρο του κανόνος της Μεγάλης Παρασκευής «Κύματι θαλάσσης».

❦ Σημείωση: Στη ρυθμοτονική ποίηση του Βυζαντίου το μέτρο (ουσιαστικά το μέλος) καθορίζεται από ένα πρότυπο τροπάριο-ύμνο. Το μέτρο είναι στην πράξη μια μετρική αντιστοιχία. Παραθέτουμε τη μετρική αντιστοιχία των εφυμνίων προς αυτά του πρωτότυπου κανόνα.

Ωδή Ζ

Τη Χαρά «Λυτρωτά,
να φοράτε μη λυπάσθε. ὁ Θεὸς εὐλογητὸς εἶ»

Ωδή Η

Mα όσο θα μπορείτε «ὃν Παῖδες εὐλογεῖτε,
τις πνοές να οσφρανθείτε Ἱερεῖς ἀνυμνεῖτε,
ενώ θ’ ασθμαίνουν όλα λαὸς ὑπερυψοῦτε
στο Κάλλος αφεθείτε. εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας»

____________________________
(πηγή: http://www.parathemata.com/2008/03/blog-post_08.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails