© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2017 στη Ζάκυνθο



Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Ξενοπουλείου Παιδικής Βιβλιοθήκης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος - Ν.Ε. Ζακύνθου, συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ», με τις ακόλουθες δράσεις που φέρουν το γενικό τίτλο: «Η κληρονομιά και το μέλλον της μικρής ευρωπαϊκής πόλης».

Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 09:00 – 14:00, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση για μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού από την αρχαιολόγο της ΕΦ.Α. Ζακύνθου Δήμητρα Νικολιά και την εκπαιδευτικό Παναγιώτα Ακτύπη, υπό τον τίτλο «Χαμένα μνημεία της πόλης μας στο Μουσείο Ζακύνθου». Η δράση περιλαμβάνει ξενάγηση σε επιλεγμένα έργα της συλλογής του Μουσείου και επίσκεψη στους χώρους προέλευσής τους στο κέντρο της πόλης μας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ώρα 18:00, στην Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση από την αρχιτέκτονα Γεωργία Πλατυπόδη και την εκπαιδευτικό Άννα Ψωμαδάκη για παιδιά από 6 ετών με τίτλο: «Εργαστήρι αρχιτεκτονικής της φανταστικής μας πόλης». Η δράση περιλαμβάνει παρουσίαση κτιρίων και μνημείων ευρωπαϊκών χωρών, ανάγνωση παραμυθιού και δημιουργία από τα παιδιά μακέτας με τη δική τους φανταστική πόλη.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 19:00, στην αίθουσα Η της Επτανησιακής Σχολής του Μουσείου Μεταβυζαντινής Τέχνης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, ανοικτή για το κοινό, με τίτλο: «Η κληρονομιά και το μέλλον της μικρής ευρωπαϊκής πόλης».

Η προστασία και ανάδειξη της κληρονομιάς των μικρών ευρωπαϊκών πόλεων έφερε στο προσκήνιο το παρελθόν τους ως πρωτεύουσα αξία, η οποία συνέβαλε στην τουριστική τους ανάπτυξη. Ο τρόπος με τον οποίο η πολιτιστική κληρονομιά θα αποτελέσει γόνιμο έδαφος για τον σχεδιασμό του μέλλοντος αυτών των πόλεων συνιστά ένα κρίσιμο ερώτημα. Με αυτό το πνεύμα, η Ζάκυνθος μπορεί να μας δείξει τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισε το απόθεμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της σε δύσκολες στιγμές και να στοχαστεί ταυτόχρονα το μέλλον του αστικού της περιβάλλοντος με όρους που θα εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνικών συντελεστών της.

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας θα είναι ο κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς κ.κ. Χριστίνα Βούτου με θέμα: «Διαμορφώνοντας τον τόπο μας: φαντασία και πραγματικότητα στη διαδικασία του σχεδιασμού», Νίκο Βουτσινά με θέμα: «Zacintho città “riparata” ή η πόλη της Ζακύνθου πίσω από τα ρεπάρα» και Γεωργία Πλατυπόδη με θέμα: «Αρχιτεκτονικά αποτυπώματα της ζακυνθινής υπαίθρου».

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με συζήτηση για το μέλλον και τη μεταμορφωτική πορεία των πόλεων μέσα στο σύγχρονο κόσμο.

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Ζακύνθου και το ξενοδοχείο ΦΟΙΝΙΞ για την στήριξη της εκδήλωσης.

Υπενθυμίζεται πως κατά το τριήμερο των ΕΗΠΚ (22-24 Σεπτεμβρίου 2017) η πρόσβαση στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails