© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

"Ν’ ακούς αγάλματα πέτρινα". Διάλεξη της Ιουλίτας Ηλιοπούλου


[«Ο Κούρος». Κολάζ του Οδυσσέα Ελύτη (1978). Μέρος της σύνθεσης αποτελεί ο Κροίσος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου]

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Αρχαιολογία και Ποίηση», που πλαισιώνει την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες», με τη διάλεξη της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου για το έργο του Οδυσσέα Ελύτη και τη σχέση του με την αρχαιότητα. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, και ώρα 18:00, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου.

Πολύ μακριά από την αρχαιολατρία ή την αρχαιοπρέπεια, συστηματικά αποφεύγοντας τα δοσμένα σύμβολα του μύθου και της τραγικής παράδοσης, ο Ελύτης αναπτύσσει μία δυναμική σχέση με τον αρχαίο κόσμο, άλλοτε εντάσσοντας χωρία αρχαίων κειμένων στην ποίησή του, άλλοτε αναφερόμενος σε αρχαία μνημεία ή έργα γλυπτικής, με τρόπο που να αποτελούν όχι μόνο πρότυπα αισθητικής, αλλά και διαχρονικές οντότητες με φυσικές και μεταφυσικές προεκτάσεις. Ο διάλογος του Οδυσσέα Ελύτη με γνωστές αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως ο Κροίσος ή η κόρη Φρασίκλεια, θα ζωντανέψει μέσα από αναγνώσεις και ερμηνευτικές προσεγγίσεις του έργου του στο αμφιθέατρο του Μουσείου, αλλά και στους εκθεσιακούς του χώρους σε έναν περίπατο αναζήτησης της ποιητικής έμπνευσης του κορυφαίου Έλληνα ποιητή.

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έχει εκδώσει επτά ποιητικά βιβλία και παραμύθια από τις εκδόσεις ύψιλον και έχει γράψει ποιητικά κείμενα και στίχους για έργα γνωστών συνθετών. Παράλληλα, μελετά και επιμελείται το έργο του Οδυσσέα Ελύτη. Πρόσφατα έργα της αποτελούν το δοκίμιο «Αναζητώντας τη Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά, δοκίμια για τον Οδυσσέα Ελύτη» (ύψιλον, 2015) και η επιμέλεια του τόμου «Ο Κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» με μουσική του Γιώργου Κουρουπού (Ίκαρος 2016).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails