© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Η κρίση της Ανατολικής Ρωμυλίας (1885) στη νέα "Ιστορία Εικονογραφημένη"

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ 

Η Ανατολική Ρωμυλία ή Βόρεια Θράκη είναι το θρακικό τμήμα που περιλαμβάνεται μεταξύ των οροσειρών του Αίμου βόρεια και της Ροδόπης νότια. Ανατολικά τα όριά της φτάνουν    ώς το όρος Μικρός Αίμος (Στράντζα), ενώ στη Δύση τη χωρίζει από τη Μακεδονία το όρος Όρβηλος. Ανάμεσα στα βουνά σχηματίζεται μια μεγάλη καταπράσινη κοιλάδα. Ο Έβρος, ο Άρδας και ο Τούνζας ποτίζουν τη μεγάλη θρακική κεντρική πεδιάδα πριν ενωθούν έξω από την Αδριανούπολη. 

Η κρίση του Ανατολικού Ζητήματος κατά την περίοδο 1875-1878 και το εδαφικό καθεστώς που προέκυψε από το Συνέδριο του Βερολίνου (1878) αποτέλεσαν την πρώτη, ταυτόχρονη δικαίωση της «αρχής των εθνοτήτων» σε πολλές περιοχές των Βαλκανίων. Η πληρέστερη εγγραφή της αρχής αυτής στη γεωπολιτική πραγματικότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προϋπέθετε τη διάδραση των τοπικών εθνικισμών και των σχετικών γεωπολιτικών επιδιώξεων των Μεγάλων Δυνάμεων. Το πρώτο μετά το Συνέδριο του Βερολίνου επεισόδιο της μακράς αυτής διαδικασίας ήταν η κρίση που ακολούθησε την πραξικοπηματική προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας στην ηγεμονία της Βουλγαρίας τον Σεπτέμβριο του 1885. Από τότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Ελληνισμό της Ανατολικής Ρωμυλίας. Οι Βούλγαροι μεθοδευμένα άρχισαν να εξοντώνουν το ελληνικό στοιχείο. Η ελληνική ήττα στον πόλεμο του 1897 ενέτεινε τις βουλγαρικές ενέργειες. Τα τραγικά γεγονότα του 1906 σε Φιλιππούπολη και η πυρπόληση της Αγχιάλου τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου έδωσαν την χαριστική βολή στους Έλληνες, που αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, ιδρύοντας οικισμούς που μόνο τα ονόματα τους θύμιζαν όσα άφησαν πίσω τους.

Το πραξικόπημα της Ανατολικής Ρωμυλίας υπήρξε το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της Μεγάλης Βουλγαρίας και άνοιξε τον δρόμο για την προβολή βουλγαρικών διεκδικήσεων και στη Μακεδονία. Το 1906 οι Έλληνες της περιοχής χρησιμοποιήθηκαν ως εξιλαστήρια θύματα των βουλγαρικών αποτυχιών στον Μακεδονικό Αγώνα. Οι ανθελληνικοί διωγμοί εκείνου του έτους κορυφώθηκαν με το ολοκαύτωμα της Αγχιάλου (30 Ιουλίου) που οδήγησε στην εξορία πολλούς Έλληνες της βόρειας Θράκης, οι οποίοι προστέθηκαν σε εκείνους των προηγούμενων ετών. Η εκδίωξη του ελληνισμού από αυτή την ιστορική κοιτίδα του ολοκληρώθηκε το 1919 με τη Συνθήκη του Νεϊγύ, οπότε ακόμη 48.000  Έλληνες της Βουλγαρίας εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, η πραξικοπηματική προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας στη Βουλγαρία δεν έχει αναγνωριστεί σε καμία επίσημη διεθνή πράξη έως σήμερα. Εξάλλου, παραμένουν έως σήμερα στα βουλγαρικά παράλια του Ευξείνου Πόντου και στα βουνά της Βουλγαρίας μερικές χιλιάδες ελληνόφωνων Σαρακατσάνων, καθώς και απογόνων του άλλοτε ακμαίου ελληνικού στοιχείου της Βόρειας Θράκης. 

Σταδιακά οι Έλληνες στη Βουλγαρία έχασαν τη δύναμή τους. Ο πλήρης εκβουλγαρισμός της παιδείας, οι αφόρητες πιέσεις για ένταξη στην Εξαρχία, και μια σειρά από νέους νόμους, στερούσαν ακόμα και τα λιγοστά δικαιώματα που είχαν ως ξεχωριστή εθνότητα. Οι Έλληνες ήταν πλέον ανήμποροι, και απομονωμένοι από το ελληνικό κράτος. Όσοι παρέμειναν σε βουλγαρικό έδαφος, απλώς αφομοιώθηκαν σιωπηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails