© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

"Εδώ σωπαίνουν τα πουλιά σωπαίνουν κι οι καμπάνες σωπαίνει κι ο πικρός Ρωμιός μαζί με τους νεκρούς του" (Ρίτσος) | Εικόνες από τις φονικές φωτιές της Αττικής (23-24.7.2018)

Πηγή φωτογραφιών από την ανείπωτη σημερινή τραγωδία μας: facebook - twitter 









































Θέατρο πολεμικών συγκρούσεων θυμίζει το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και η ευρύτερη περιοχή, την επομένη της φονικής πυρκαγιάς. Οι εικόνες καταστροφής με τα καμένα σπίτια, τα αυτοκίνητα που έχουν μετατραπεί σε άμορφες μάζες, τα καπνισμένα δέντρα και η συντριβή στο βλέμμα των κατοίκων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά, φαντάζουν σαν να προηγήθηκε βομβαρδισμός. Δύο αεροσκάφη τύπου Κανανταίρ και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, που κάνουν συνεχώς υδροληψίες στην θάλασσα της περιοχής και σβήνουν τις τελευταίες εστίες στον Νέο Βουτζά, καθώς και τα πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματά τους που «οργώνουν» την περιοχή, θυμίζουν ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πύρινης λαίλαπας.

Μαζί στη ζωή και στο θάνατο

Οι ανθρώπινες ιστορίες συγκλονίζουν. Ενδεικτικά,στο σπίτι στο Μάτι εγκλωβίστηκαν χθες το απόγευμα ένα ηλικιωμένο ζευγάρι με τα εγγόνια τους που φιλοξενούσαν, μαζί με την νταντά τους. Η τελευταία και τα παιδιά κατάφεραν να διαφύγουν προς τη θάλασσα, ενώ το σπίτι το είχε κυκλώσει η φωτιά. Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συγγενείς και γείτονες, το ηλικιωμένο ζευγάρι ειδοποίησε τηλεφωνικά γύρω στις 18:30 χθες το απόγευμα ότι αδυνατεί να φύγει. Ακολούθησε μπαράζ τηλεφωνημάτων των οικείων προς την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους διασώστες για να σπεύσουν και να τους σώσουν. Η Αστυνομία κατάφερε και μπήκε στο σπίτι γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα και ενημέρωσε αρχικώς ότι δεν είδαν κανέναν. Δυστυχώς, μετά από λεπτομερέστερη αναζήτηση εντόπισαν το ζευγάρι απανθρακωμένο.Όπως όλα δείχνουν, η γυναίκα ενώ είχε τη δυνατότητα να διαφύγει, προτίμησε να ακολουθήσει τον σύντροφο της ζωής της, στον θάνατο.

Γλύτωσε στο παρά...3΄ η Αλέκα Παπαρήγα

Θύμα της πυρκαγιάς λίγο έλειψε να γίνει η βουλευτής και τέως γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία περιόδευσε στα καμένα μαζί με τους βουλευτές Ιωάννη Γκιόκα και Χρήστο Κατσώτη. Η κ. Παπαρήγα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι χθες το απόγευμα κινούνταν με τον οδηγό και έναν συνεργάτη της στη λεωφόρο Μαραθώνος, η οποία ήταν κλειστή λόγω της πυρκαγιάς και της ζητήθηκε από τους αστυνομικούς να συνεχίσουν μέσα από το Μάτι. Το όχημα εγκλωβίστηκε μαζί με άλλα αυτοκίνητα στο ύψος της Αργυράς Ακτής, ενώ στο μεταξύ η φωτιά είχε περάσει τη λεωφόρο και κατευθυνόταν με καταστροφική μανία προ την παραλία. Ευτυχώς, ο οδηγός βρήκε διέξοδο σε παρακείμενο δρόμο και το όχημα απεγκλωβίστηκε. Όπως ανέφερε η ίδια, ειδοποιήθηκε αργότερα ότι η φωτιά έφτασε στη συγκεκριμένη ακτή μετά από 3-4 λεπτά και προκάλεσε τον όλεθρο.

Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν συγκεντρωμένα πολλά αυτοκίνητα καμένα, ενώ γύρω στις 12:30 το μεσημέρι η ατμόσφαιρα εκεί έγινε «βαριά» όταν διασώστες ανέσυραν νεκρό από τη θάλασσα άλλον έναν αγνοούμενο.

«Οι απανθρακωμένοι μοιάζουν με κούκλες»

Διακόσια μέτρα βορειότερα διασώστες αναζητούν στη θάλασσα αλλά και σε κάθε καμένο διαμέρισμα τέσσερις αγνοούμενους, εκ τω οποίων έναν πατέρα με την ανήλικη κόρη του. Ο γιος του εντοπίστηκε νωρίτερα πνιγμένος στη θάλασσα. Πυροσβέστες που έσπευσαν από την επαρχία για να συνδράμουν συγκλονίζουν όταν μας λένε ότι τα απανθρακωμένα πτώματα που εντοπίζουν έχουν συρρικνωθεί τόσο πολύ από τη φωτιά που μοιάζουν με παιδικές κούκλες.

Με μικρές ή καθόλου ζημιές γλύτωσαν από την πύρινη λαίλαπα ορισμένα σπίτια της περιοχής, ενώ άθικτα έμειναν τα ξενοδοχεία επί της Ποσειδώνος όπως το Mati, το eHotel, το Cabo Verde και το Ramada, καθώς και οι θερινοί κινηματογράφοι Ρία και Μαϊάμι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails