© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Τιμή στον Νίκια Λούντζη από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών


Με τέσσερις ομιλητές θα τιμηθεί στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας), την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 και ώρα 20.00, ένας σπουδαίος Ζακυνθινός συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής, ο Νίκιας Λούντζης. Για τον Νίκια Λούντζη, παρόντος του ιδίου, θα μιλήσουν οι:
Νάσος Μαρτίνος: «Ο Θεός σαν πειρασμός του συγγραφέα»,
Περικλής Παγκράτης: «Ο Νίκιας Λούντζης, ο Σολωμός και η ωραία  και σχεδόν μόνη Ζάκυνθος»,
Θεοδόσης Πυλαρινός: «“Στο Ιόνιο Λιμπερτά”: ένα πολυσύνθετο ρομάντσο» και
Αναστασία Σιώψη: «Ο Νίκιας Λούντζης και η συμβολή του στην Επτανησιακή μουσική»

Ο Νίκιας Λούντζης σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγχρόνως ασχολήθηκε με τη γαλλική και την ιταλική λογοτεχνία. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, ειδικευόμενος στο Ναυτικό Δίκαιο, και παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πνεύματος. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1967, έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στον διεθνή ναυτιλιακό χώρο. Παράλληλα, με κίνητρο τον υλικό αφανισμό της ιδιαίτερης πατρίδας του από σεισμούς και πυρκαγιά το 1953, άρχισε να δραστηριοποιείται στην έρευνα και την προβολή της επτανησιακής ιστορικής και πολιτισμικής περιπέτειας.

Το 1987 ίδρυσε, με ομοϊδεάτες συντοπίτες, το σωματείο «Οι φίλοι του Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων». Δραστηριοποιήθηκε επίσης ως ραδιοφωνικός παραγωγός, με αντικείμενο την επτανησιακή μουσική αλλά και την ιστορία της λυρικής τέχνης στην Ελλάδα. Συνεργάστηκε, παρουσιάζοντας ενότητες εκπομπών, με τους σταθμούς ΕΡΑ/Β («Παύλος Καρρέρ», 1986), ΕΡΑ/Γ («Η Επτανησιακή Σχολή και η γέννηση της Εθνικής Σχολής», 1986), Ελεύθερη Ραδιοφωνία Ζακύνθου («Φιλώ το χέρι σας μαντάμ·, 1986-1992)», Seven X («Το δεύτερο πρόσωπο του Ιανού», 1993), ΕΡΑ/Γ («Εκατό χρόνια Νεοελληνικής Μουσικής», 1994) και ΕΡΑ/Γ («Έλληνες Λυρικοί Τραγουδιστές», 1994-2004).


Μερικοί από τους τίτλους των βιβλίων του Νίκια Λούντζη: «Φανερωμένης της Ζακύνθου προφήτες και ζωγράφοι», Περίπλους, «Μια ανθελληνική συνωμοσία στη Γενεύη το 1827», Περίπλους, «Στο Ιόνιο Λιμπερτά», Περίπλους, «Μετασεισμός και μικροντόνες», Περίπλους, «Η Ζάκυνθος μετά μουσικής...», Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, Φιλοσοφικοί πειρασμοί», Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails