Βράδυ Κυριακής, 1ης Ιουνίου 2014
Υψηλού επιπέδου ήταν η βραδιά προς τιμήν του Ιταλού Καλλιτέχνη Giorgio De Chirico (1888-1978), την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014, στο ναό της Παναγούλας Μπανάτου, όπου έλαβε χώραν η 9η σύναξη του γ΄ κύκλου του Κέντρου Λόγου «Αληθώς», η τελευταία για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2013-14.
Παρέστησαν ευάριθμοι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών της Ζακύνθου, καθώς επίσης εικοσιπέντε φοιτητές από τα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπό τον Δρ Γιώργο Ανδρειωμένο – Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας και Αναπληρωτή Πρύτανη Διοίκησης και Προσωπικού του ανωτέρω Πανεπιστημίου.
Τον απουσιάζοντα Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης – Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, ενώ από πλευράς πολιτικών Αρχόντων παραβρέθηκαν ο νέος Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Παύλος Κολοκοτσάς, ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Λευτέρης Νιοτόπουλος και ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Ζακύνθου κ. Βαγγέλης Βανταράκης. Και οι τρεις ανωτέρω πολιτικοί χαιρέτησαν τη σύναξη, επισημαίνοντας με έμφαση ότι δίδουν μεγάλη σημασία στην παραγωγή ποιοτικού πολιτισμού, στο νησί του πολιτισμού και μάλιστα όταν αυτός απορρέει από δράσεις της τοπικής Εκκλησίας, αφορώντας εντέλει στην επιμόρφωση των φτωχών ανθρώπων της σύγχρονης κοινωνίας. Παρόντες, εξάλλου, ήταν ο τωρινός Πρόεδρος Μπανάτου κ. Χαράλαμπος Δ. Κοντονής και ο μόλις εκλεγείς κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, όπως και νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε η κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς κ. Annamaria Troia-Kalofonos, Ιταλίδα φιλόλογος, η οποία ανέπτυξε με γλαφυρότητα και επιτυχία το πολυαπαιτητικό θέμα: «Giorgio De Chirico: “Η τέχνη είναι ιερή”». Η ομιλήτρια κατόπτευσε τον ελληνογεννημένο Ιταλό Καλλιτέχνη, τον θεωρούμενο ως «Καλλιτέχνη της Μεταφυσικής Ζωγραφικής» (Pittura Metafisica), από τα πρώτα βήματά του ως σπουδαστού στην Ελλάδα των τελών του 19ου αιώνα έως τη θαυμαστή ανέλιξή του ως ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ού αιώνα, επισημαίνοντας πώς από τις πρώτες αμφισβητήσεις του ως την θεωρία της ζωγραφικής έφθασε να υποστηρίζει ο ίδιος την μεταφυσική ιερότητα εν γένει της Τέχνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μ’ έναν τρόπο ο De Chirico ήταν παρών σε αυτή την προς τιμήν του βραδιά, δεδομένου ότι ήταν εκτεθειμένη, σε περίοπτη θέση, μια αυθεντική λιθογραφία του έργου του «Οι Μούσες της Μουσικής» (του 1973), που προερχόταν από ιδιωτική συλλογή μιας οικογένειας του Μπανάτου, δανεισμένη ειδικά για την εκδήλωση.
Στο δεύτερο μέρος της σύναξης, το μουσικό σχήμα “Magnifique”, αποτελούμενο από τέσσερις νέους μουσικούς της Ζακύνθου, απέδωσαν γνωστά ορχηστρικά ακούσματα. Πιο συγκεκριμένα έπαιξαν θαυμάσια: ο Νίκος Μυλωνάς (τρομπέτα), ο Γιάννης Μαρούλης (κόρνο), ο Σπύρος Δρογγίτης (μπάσο/τούμπα) και ο Νίκος Σούλης (κλαρίνο), καταχειροκροτούμενοι από το κοινό.
Επιλογικά τον λόγο έλαβε ο Δρ Γιώργος Ανδρειωμένος, ο οποίος, διερμηνεύοντας μάλιστα τα αισθήματα και των φοιτητών του, εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και τον ενθουσιασμό του ότι η Ζάκυνθος συνεχίζει να επιμένει πολιτισμικά, η δε τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου πρωτοστατεί σε μορφωτικές δραστηριότητες κύρους και αξιώσεων, όπως αυτές του Κέντρου Λόγου «Αληθώς», κάτι αδιανόητο σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Τέλος, ο υπεύθυνος του «Αληθώς», Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε όλους για την διαρκή στήριξη των μορφωτικών προσπαθειών του Κέντρου Λόγου, προσκαλώντας τον λαό Ζακύνθου να συμμετάσχει και στον επόμενο δ΄ κύκλο των δράσεών του, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου