Στο ευρύχωρο πλάτωμα της Παναγούλας Μπανάτου Ζακύνθου και με φόντο τον αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής περικαλλή Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά το γλυκό φθινοπωρινό δειλινό της Κυριακής, 27ης Σεπτεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε επιτυχέστατα η β΄ σύναξη του 5ου κύκλου δράσεων του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου “Αληθώς”. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν αυτή τη φορά αφιερωμένη στην ιστορική Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου, η οποία, μετά από δύο αιώνων ζωής και παρουσίας της (σημειωτέον, ιδρύθηκε το 1816), πασχίζει να παραμείνει δυνατή και δυναμική σε καιρό και τόπο Κρίσης σε όλα τα επίπεδα του κοινοτικού βίου.
Στην αφιερωματική βραδιά παρέστησαν πλήθος Ζακυνθινών, πάμπολλοι άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τόσο την πρώτη Φιλαρμονική τους, όσο και την πολιτισμική προσπάθεια του Κέντρου “Αληθώς”. Ο υπεύθυνος μάλιστα του Κέντρου, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε εκ των προτέρων όλους όσοι συμπαραστέκονται στην κοινή αυτή μορφωτική προσπάθεια της τοπικής Εκκλησίας, μετέφερε στο κοινό τις ευχές και ευλογίες του απουσιάζοντος Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και προανάγγειλε τις επόμενες δράσεις του “Αληθώς” μέχρι και τα Χριστούγεννα. Εκ προσώπου μάλιστα του Σεβ. Μητροπολίτου παρέστη ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης, Ιεροκήρυκας Ι. Μ. Ζ. και από πλευράς του Δήμου ο τοπικός Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Κόκλας.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο έγκριτος συγγραφέας κ. Στέλιος Τζερμπίνος, παρουσίασε συνοπτικά και εμπεριστατωμένα το θέμα: «Φιλαρμονική Ζακύνθου: Ένας Θεσμός, μια Ιστορία, ένα Θεώρημα».
Ανάμεσα στα πολλά σημαντικά, τα οποία εξέθεσε ο έμπειρος ομιλητής, ανέφερε χαρακτηριστικά: «[...] Έχει επικρατήσει η άποψη ότι η “Φιλαρμονική Ζακύνθου” ανάγει την ίδρυσή της στα 1816. Αυτό δεν είναι υπερβολή. Με μιαν, ωστόσο διευκρίνιση: Αν ως φιλαρμονική ορχήστρα πρέπει να θεωρήσουμε ένα σύνολο πνευστών οργάνων με τους αντίστοιχους μουσικούς εκτελεστές, τότε θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι μια τέτοια ορχήστρα υπήρχε στη Ζάκυνθο τουλάχιστον από το 1756».
Σε άλλο σημείο τόνισε: «[...] ο τοπικός αυτός μουσικός ιστός, παρά τις όποιες, κατά καιρούς, ονομαστικές μεταλλαγές του ή και τις, πρόσκαιρες πάντα, ανανηπτικές διακοπές του, κατορθώνει να επιβιώνει, διατηρώντας ακέραια την ιστορική συνέχεια του πολιτισμικού του DNA, ώστε σήμερα να διεκδικεί την τιμή της εκπροσώπησης ενός μουσικού σχήματος, που με τη διαχρονική παρουσία του γνώρισε διακρίσεις και επιτυχίες αλλά και την ιστορική του συμμετοχή στην πανηγυρική συναυλία του Παναθηναϊκού Σταδίου, κατά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896».
Στο δεύτερο μέρος ακολούθησε Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακύνθου, υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Διονύση Μαλλιά. Αποδόθηκαν αξιάκουστα έργα σημαντικών Ζακυνθίων Συνθετών, δηλαδή των Π. Καρρέρ, Ι. Πήλικα, Δ. Βισβάρδη, Κ. Σαμσαρέλου, Δ. Σιδηροκαστρίτη, Δ. Λάγιου και Τ. Αρβανιτάκη, ενθουσιάζοντας το πλήθος, το οποίο καταχειροκρότησε τους μουσικούς, οι οποίοι κατά κύριο λόγο ήταν παιδιά, αλλά και δύο ιερείς.
Οι υπεύθυνοι του «Αληθώς» ευχαριστούν και από αυτή τη θέση τόσο τον ελλογιμότατο ομιλητή, όσο και την πρώτη Δημοτική Φιλαρμονική της Ζακύνθου για την ευγενική συμμετοχή τους στα μορφωτικά δρώμενα του Κέντρου Λόγου!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου