© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Γιορτή Οικολογίας 2015 η 1η εκδήλωση του 5ου κύκλου δράσεων του Κέντρου Λόγου Μπανάτου «Αληθώς»

















































































Το Κέντρο Λόγου της Ενορίας Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ» ήδη εισήλθε αισίως στο 5ο έτος της ζωής του, ετοιμάζοντας και κατά το αρχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2015-16 νέες μορφωτικές – πολιτισμικές δράσεις.

Έτσι, η πρώτη σύναξη για φέτος (όπως η κάθε πρώτη όλων των προηγούμενων ετών) επιχείρησε να είναι μια ανοικτή Γιορτή Οικολογίας, αποβλέποντας στην οικολογική ευαισθητοποίηση των φίλων και θιασωτών του Κέντρου. Η Γιορτή πραγματοποιήθηκε ξανά στον ολάνθιστο κήπο και προαύλιο χώρο του ενοριακού Παρεκκλησίου της Παλαιάς Βλαχέραινας Μπανάτου, το δειλινό της Δευτέρας, 31ης Αυγούστου 2015, ημέρα κατά την οποίαν εόρταζε το εν λόγω παρεκκλήσιο την Κατάθεση της Αγίας Ζώνης της Παναγίας.

Η εκδήλωση κρίθηκε από όλους ιδιαίτερα επιτυχής, σημειώθηκε μάλιστα αθρόα προσέλευση λαού και ορισμένων κληρικών, με πρωτοστατούντες τους Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομο και Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄. Ο οικείος Μητροπολίτης κ. Διονύσιος τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό επί τη ενάρξει των μορφωτικών συνάξεων. Ειδικά για τον Αγιασμό, ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης, Καθηγούμενος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, έφερε προς ευλόγηση όλων το Τίμιο Χέρι του Αγίου Διονυσίου.

Μαζί με τον Αγιασμό εψάλη ειδική Δέηση υπέρ του Φυσικού Περιβάλλοντος, η οποία έχει ποιηθεί με την ευκαιρία της Εκκλησιαστικής Ημέρας Περιβάλλοντος κάθε 1η Σεπτεμβρίου, που από 25ετίας έχει καθιερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εσχάτως μάλιστα υιοθέτησε και ο Πάπας Φραγκίσκος για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Στη συνέχεια της βραδιάς, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος ανέπτυξε συνοπτικά το ενδιαφέρον θέμα: «Το φυσικό περιβάλλον μες από τις διδαχές του νέου οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου». Μεταξύ άλλων ο Σεβ. Ομιλητής, αφού ευχήθηκε στο «Αληθώς» για τον νέο κύκλο δράσεών του, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:
          «Ο ηγιασμένος Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης προέτρεπε τους προσκυνητές να αγαπούν και να σέβονται το φυσικό περιβάλλον. Συμβούλευε τους γονείς να πηγαίνουν με τα παιδιά τους στη φύση, για την οποία έλεγε ότι επιδρά με μοναδικό τρόπο ευεργετικά στην ψυχοσύνθεση και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών. Επέμενε να μην παραμελείται και εγκαταλείπεται η καλλιέργεια της γης, η οποία προσφέρει τον άρτον τον επιούσιον και με τους καρπούς και τα προϊόντα της θα σώσει ζωές σε καιρούς δίσεκτους. Πρόσεχε και προστάτευε τα δένδρα και τάιζε τα πουλάκια και άλλα ζώα του δάσους. Επειδή βίωνε από τον κόσμο αυτόν έντονα την προπτωτική κατάσταση και η ειρήνη του νου της καρδιάς και της ψυχής του, αγκάλιαζε όλη την πλάση, γι’ αυτό και τα ζωντανά του δάσους τον εμπιστεύονταν και τον συντρόφευαν.
          [...] η αμέριμνη ζωή του Αγίου Παϊσίου μέσα στη φύση μάς διδάσκει ότι Οικολογία σημαίνει προσέγγιση της φύσεως με αγάπη, σεβασμό και ταπείνωση, διότι και ο ίδιος ο Θεός είναι η Άκρα Ταπείνωση. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να την προστατεύσουμε!».

Ο υπεύθυνος του «Αληθώς», Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες, τους Ιερείς και τον Λαό για την παρουσία τους στην εναρκτήρια αυτήν εκδήλωση του Κέντρου Λόγου, ευελπιστώντας σε μια καλή και ποιοτική συνέχεια στο νέο έτος!

Στο τέλος της εορταστικής σύναξης δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο για την προσκύνηση του ιερού Λειψάνου της Χειρός του Αγίου της Ζακύνθου, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε πλούσιο κέρασμα για όλους με γλυκίσματα και αναψυκτικά, τα οποία ετοίμασαν Κυρίες της Ενορίας.

[Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails