© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Διεθνείς αντιδράσεις για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος


Σοκαρισμένη είναι η διεθνής κοινότητας και ο διεθνής Τύπος από την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία, ένα σύμβολο παγκόσμιας πολυπολιτισμικής κληρονομιάς, σε τζαμί



«Oι αλλαγές είναι δομικά συμβολικές. Ήταν ο Κεμάλ Αττατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, ο οποίος με διάταγμα του μετέτρεψε την Αγιά Σοφία σε μουσείο. Τώρα ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει άλλο ένα βήμα. Αποσυνθέτει την κληρονομιά του κοσμικού κράτους του Ατατούρκ και ωθεί την Τουρκία προς την πραγματοποίηση του δικού του οράματος» ανέφερε το BBC σε ανταπόκρισή του.

Την απογοήτευση των ΗΠΑ για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Η Γαλλία θλίβεται για την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να τροποποιηθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και το διάταγμα του προέδρου [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν με το οποίο υπήχθη στη δικαιοδοσία της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων. Οι αποφάσεις αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση μια από τις πιο συμβολικές ενέργειες της σύγχρονης και λαϊκής Τουρκίας» τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Την λύπη του για την επικείμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας για θρησκευτικά ζητήματα Μάρκους Γκρούμπελ (CDU), επισημαίνοντας την ιστορική σημασία του μνημείου.

Κριτική για την απόφαση της Άγκυρας άσκησε επίσης η Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας, αλλά και στελέχη κομμάτων.

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε  πως πρόκειται για το σύμβολο μιας πόλης, η οποία από μόνη της συμβολίζει τις αξίες που θα θέλαμε να επικρατούν στον σημερινό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails