© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Ο Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί


Με την υπογραφή του σε μία απόφαση λίγων γραμμών, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε πράξη το προαναγγελθέν σχέδιο του για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Χωρίς να χάσει καθόλου χρόνου, αγνοώντας τις διεθνείς, πολιτικές και θρησκευτικές αντιδράσεις, ο Ερντογάν πήρε στα χέρια του την ετυμηγορία της τουρκικής δικαιοσύνης και προχώρησε ένα ακόμη βήμα στο ξήλωμα του κεμαλικού κράτους. Εδώ και ώρα έξω από την Αγία Σοφία συγκεντρώνονται Τούρκοι που πανηγυρίζουν για την απόφαση.


Ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε την υπογραφή του για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της απόφαση του Τούρκων δικαστών.

Με μια απόφαση μόλις πέντε γραμμών ο Τούρκος Πρόεδρος, αναθέτει τη διοίκηση του εμβληματικού μνημείου στη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων αναφέροντας πλέον την Αγία Σοφία ως τζαμί.

Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος ανήρτησε πανηγυρικά στο twitter την απόφασή του γράφοντας «Με το καλό». Με αυτή του την απόφαση και την υπογραφή του να φιγουράρει φαρδιά πλατιά κάτω από την απόφαση για μετατροπή σε τζαμί ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τις απειλές του από το 2019.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, Τούρκοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Αγία Σοφία άρχισαν να πανηγυρίζουν για την απόφαση.

Μια γυναίκα τυλιγμένη με την τουρκική σημαία προσεύχεται κοιτώντας τον πάλαι ποτέ χριστιανικό ναό.

Τα τουρκικά ΜΜΕ με ζωντανές συνδέσεις έξω από την Αγία Σοφία μετέδωσαν την είδηση αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις.

Οι Τούρκοι δικαστές επιβεβαίωσαν το χειρότερο σενάριο και αποφάσισαν πως ο Ατατούρκ κακώς αποφάσισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο και ουσιαστικά βάζει στα χέρια του Ερντογάν την τύχη του εμβληματικού βυζαντινού μνημείου.

Λίγη ώρα πριν την ετυμηγορία των Τούρκων δικαστών, ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με ανάρτησή του στο Τwitter προανήγγειλε την απόφαση χρησιμοποιώντας έναν στίχο Τούρκου ποιητή, που αναφέρει: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγία Σοφία θα ανοίξει».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάνοντας τον ανήξερο για το τι θα επακολουθούσε, δήλωνε πως δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της τουρκικής Δικαιοσύνης, αλλά εξέφραζε την ελπίδα η Αγία Σοφία να μετατραπεί σε τέμενος.

Η πρώτη αντίδραση από ελληνικής πλευράς, ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο Τwitter ανέφερε: «Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για την πρόκληση που συνιστά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για την UNESCO , η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας διά της μετατροπής της σε Μουσείο».

Το Πατριαρχείο Μόσχας, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση με τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Κύριλλου να δηλώνει: «Η εν λόγω απόφαση, δυστυχώς, δεν στοχεύει στην ειρήνευση των υπαρχουσών αντιθέσεων, αλλά, αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διαιρέσεις».

Στις 9 το βράδυ ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον τουρκικό λαό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails