© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία. Οι προσδοκίες της Ελλάδας από το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ


Στο μεγάλο ζήτημα των ημερών που δεν είναι άλλο από τις εξελίξεις για την Αγία Σοφία αλλά και την ευρύτερη αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, η Αθήνα ελπίζει στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να καταγραφεί μια σαφής τάση που να καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.



Το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στις Βρυξέλλες Σαράντη Μιχαλόπουλο, οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα αναμένεται να καθορίσουν σε ένα βαθμό τις ευρωτουρκικές σχέσεις για το επόμενο διάστημα. 

Πρωταρχικός στόχος του Ύπατου Εκπρόσωπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είναι να λάβει από τα κράτη μέλη ξεκάθαρη εντολή να ξεκινήσει διάλογο με την Άγκυρα.

Για τις Βρυξέλλες, κύριο ζήτημα είναι οι παράνομες γεωτρήσεις στην αν. Μεσόγειο. Θεωρούν ότι η λύση αυτού του θέματος μπορεί να ξεμπλοκάρει και άλλα όπως αυτό της Λιβύης.

Στο μεταξύ γάλλος διπλωμάτης δήλωσε στο MEGA ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει στις τουρκικές προκλήσεις.

Την ίδια ώρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο με άρθρο γνώμης στο Politico.

Διπλωματικός μαραθώνιος - Προκλητικές δηλώσεις Καλίν 

Με τους διπλωματικούς διαύλους πλήρως ενεργοποιημένους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά να εντείνει τις τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες, την ώρα που το δεξί χέρι του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν συνεχίζει τις προκλήσεις. Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι είναι παγκόσμιο μνημείο και για τον λόγο αυτό αξιώνει παρέμβαση από τα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO.

Μια ηχηρή απάντηση από την ΕΕ στην απόφαση του Ερντογάν να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί αναζητά η Ελλάδα σήμερα στις Βρυξέλλες, πέρα από το θέμα των τουρκικών προκλήσεων οι οποίες συνεχίστηκαν από το δεξί χέρι του τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν.

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως το θέμα είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και όχι διμερές, για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση και παρέμβαση από τα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO, ανεξάρτητα από το πώς θα τοποθετηθεί πλέον η ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα.

Το πρόβλημα δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά επεσήμανε ο διεθνολόγος Γιώργος Φίλης.

Το θέμα της πρόκλησης σε βάρος του χριστιανισμού έθεσε και ο Μουφτής της Κομοτηνής.

Η τρέχουσα εβδομάδα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς εκτός της συνεδρίασης σήμερα, του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 17 και 18 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την παρέμβαση για την Αγία Σοφία, που πραγματοποίησε σε πολύ υψηλούς τόνους, έχει ξεκινήσει γύρο επαφών, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής, βάζοντας στο τραπέζι το θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός η Σύνοδος θα γίνει με φυσική παρουσία των ηγετών, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει τετ α τετ με ευρωπαίους ομολόγους του.

Στο θέμα κυρώσεων κατά της Αγκυρας, η ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνει συναντίληψη με τη Γαλλία, που πλέον απαιτεί δράσεις που θα ανακόψουν τους νεοθωμανικούς σχεδιασμούς του Ερντογάν.

«Διαβεβαιώσεις» Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Τουρκία Ανδρέα Ρομπόπουλο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου σπεύδει να διαβεβαιώσει την UNESCO πως ο τρόπος που θα χειριστεί το μνημείο ως τζαμί θα είναι συμβατός με τις υποχρεώσεις που έχει.

Η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει κανονικά ως τζαμί με πέντε λειτουργίες την ημέρα και μόνο στα κενά θα είναι ανοιχτή για τους τουρίστες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails