© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός όλων των Ελλήνων ομογενών από το Σουδάν

«Είμαι πραγματικά υπερήφανος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και για όλα όσα αυτές πρεσβεύουν, όπου και αν χρειαστεί να επιχειρήσουν, όσο αντίξοες και αν είναι οι συνθήκες». Αυτό τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, για τη χθεσινή επιτυχημένη επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν.

«Με μια άκρως επιτυχημένη επιχείρηση των Ενόπλων μας Δυνάμεων φέραμε πίσω στην πατρίδα ασφαλείς από το Σουδάν και τους τελευταίους εγκλωβισμένους Έλληνες συμπολίτες μας», προσέθεσε.

«Με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο βρεθήκαμε χθες στην αίθουσα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και παρακολουθήσαμε λεπτό προς λεπτό την επιτυχημένη και άριστη σε σχεδίαση, οργάνωση και υλοποίηση επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης Ελλήνων και ξένων υπηκόων στην αεροπορική βάση Wadi Seidna βόρεια του Χαρτούμ στο Σουδάν από τα στελέχη της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε:

«Αργά το βράδυ με τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά υποδεχθήκαμε στην αεροπορική βάση Ελευσίνας το C-130 που μετέφερε στην πατρίδα ασφαλείς τους τελευταίους 20 Έλληνες συμπολίτες μας και 19 πολίτες ξένων κρατών (1 από Γερμανία, 4 από Ισπανία, 5 από Ολλανδία, 1 από Σερβία, 8 από Φιλιππίνες).

Εκεί είχε την ευκαιρία να τους υποδεχθεί, να συνομιλήσει μαζί τους και να τους καλωσορίσει πίσω στην Ελλάδα και ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος για μία ακόμη φορά εξήρε το δύσκολο έργο των Ενόπλων μας Δυνάμεων και συνεχάρη τα στελέχη μας για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής τους».

«Θέλω ειλικρινά να συγχαρώ και εγώ μέσα από την καρδιά μου όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη δύσκολη και σύνθετη επιχείρηση», κατέληξε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Οι παραστρατιωτικές ΔΤΥ έπληξαν τουρκικό αεροσκάφος που θα απομάκρυνε πολίτες από το Σουδάν

Το πρωί της Παρασκευής οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) έπληξαν τουρκικό αεροσκάφος το οποίο προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο Ουάντι Σεγίντνα, κοντά στο Χαρτούμ, για να απομακρύνει πολίτες από το Σουδάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα μέλος του πληρώματος και να προκληθεί ζημιά στην παροχή καυσίμων, ανακοίνωσε ο σουδανικός στρατός.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια και επισκευάζεται, πρόσθεσε ο στρατός στην ανακοίνωσή του.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το περιστατικό, όμως πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.

Οι ΔΤΥ από την πλευρά τους διέψευσαν ότι έπληξαν το αεροσκάφος και κατήγγειλαν ότι ο στρατός «διαδίδει ψέματα».

«Οι δυνάμεις μας παραμένουν αυστηρά δεσμευμένες στην ανθρωπιστική εκεχειρία που αποφασίστηκε τα μεσάνυκτα και δεν είναι αλήθεια ότι στοχοθετήσαμε οποιοδήποτε αεροσκάφος στο Ουάντι Σεγίντνα στην Ομντουρμάν», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Οι ΔΤΥ και ο στρατός του Σουδάν συμφώνησαν αργά την Πέμπτη να παρατείνουν την κατάπαυση του πυρός κατά 72 ώρες προκειμένου να μπορέσει να φτάσει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα σε περιοχές του Χαρτούμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails