© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Ουκρανία: Ζημιές σε 248 πολιτιστικά μνημεία – Καταστροφές ύψους 2,4 δισ. ευρώ στην πολιτιστική κληρονομιά

Καταστροφές ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην πολιτιστική κληρονομιά και στον πολιτιστικό τομέα της Ουκρανίας, έχουν προκληθεί μετά από τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η UNESCO. Η χώρα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, έχει απωλέσει έσοδα ύψους 13,9 δισεκατομμύρια ευρώ στους τομείς της ψυχαγωγίας, των τεχνών και του τουρισμού.

Αναλυτικότερα, η UNESCO, την ημέρα που επισκεπτόταν την Ουκρανία η γενική διευθύντρια του Οργανισμού, κ. Audrey Azoulay, ανακοίνωσε ότι 248 μνημεία της χώρας έχουν υποστεί ζημιές και κάποια εξ αυτών έχουν καταστραφεί εντελώς, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της.

Η ρωσική εισβολή οδήγησε, επίσης, σε κατάρρευση τομείς της ουκρανικής οικονομίας που συνδέονται με τον πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, των τεχνών, των αθλημάτων, της ψυχαγωγίας και της πολιτιστικής βιομηχανίας.

«Θα στηρίξουμε τις ουκρανικές Αρχές στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανοικοδόμησης του πολιτιστικού τομέα», ανακοίνωσε η κ. Azoulay, η οποία εκτιμά τις συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του τομέα αυτού στα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επτά πολιτιστικά μνημεία και ένα μνημείο φυσικής κληρονομιάς στην Ουκρανία ανήκουν στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μεταξύ των οποίων το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, το οποίο εντάχθηκε στη σχετική λίστα φέτος.

Δεκαέξι άλλες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων η πόλη Τσερνίχιβ, που υπέστη καταστροφές κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, εμφανίζονται στην «ενδεικτική» λίστα της UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails