© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Στην Παναγία την Πλατανιώτισσα των Καλαβρύτων


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η Πλατανιώτισσα είναι ορεινό χωριό της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας που αποτελεί σήμερα Τοπική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Καλαβρύτων του καλλικρατικού Δήμου Καλαβρύτων. Προ της εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης «Καποδίστριας» αποτελούσε την Κοινότητα Πλατανιώτισσας, ενώ στη συνέχεια αποτέλεσε δημοτικό διαμέρισμα του καποδιστριακού Δήμου Καλαβρύτων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 769 μέτρων, βορειοδυτικά των Καλαβρύτων. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 109 κάτοικοι, αλλά πλέον ξεπερνούν τους 250 λόγω της ανάπτυξης του χωριού.

Μέχρι το 1915 ονομαζόταν Κλαπατσούνα. Στην ομώνυμη τοπική κοινότητα υπάγονται και οι οικισμοί Δίγελα και Σπαρτινού.


Το Προσκύνημα της Παναγίας της Πλατανιώτισσας

Το ιερό Προσκύνημα της «Παναγίας της Πλατανιώτισσας» βρίσκεται στον οδικό άξονα Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης, σε απόσταση 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.

Σε μια καταπράσινη τοποθεσία της κοιλάδας του Κερυνίτη, με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της «Παναγίας της Πλατανιώτισσας» που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης.

Το ιστορικό αυτό πλατάνι έχει ύψος 25 μ. περίπου, περίμετρο στη βάση του 16 μ. και στο μέσο του 12,65 μ. και έχει χωρητικότητα 20 ατόμων. Υπάρχει ένα μικρό τέμπλο με δυο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη.

Η εικόνα της Παναγίας της «Βρεφοκρατούσας» είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος. Κατά την παράδοση η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της «Βρεφοκρατούσας», τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο και έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι ονομάστηκε «Παναγία η Πλατανιώτισσα», όνομα που πήρε αργότερα και το ίδιο το χωριό.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο χωριό και να γευθεί υπέροχο παραδοσιακό φαγητό με θέα το ποτάμι, στις τρεις ταβέρνες που λειτουργούν όλο τον χρόνο.
[Στοιχεία από τη Βικιπαίδεια]













Κοντάκιον τῆς Πλατανιωτίσσης.
Ἦχος πλ. δ´. Τῇ ὑπερμάχῳ.

τῶν πλατάνων ἀπειρόκαλη μονάζουσα,
ὡς τῶν θηρίων ὡμοιώθη ἡ Βασίλισσα,
ἐν κρύπτῃ δένδρων διεβίωσεν ὡς τοῦ τέλους.
Ἀπηρνήθη τὰ τοῦ θρόνου δικαιώματα
καὶ ἐνεδύθη τοῦ χειμῶνος τὴν λευκότητα.
Αὐτῇ κραυγάζομεν· χαῖρε Πλατανιώτισσα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails