© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

«Κωνσταντίνος Καβάφης, ο παγκόσμιος». Μια συλλεκτική έκδοση με την «Καθημερινή»


Μια ξεχωριστή έκδοση, για έναν παγκόσμιο και πάντα επίκαιρο Έλληνα, δωρήθηκε στις 23.4.23, με την «Καθημερινή της Κυριακής». 

Με αφορμή τα 160 χρόνια από τη γέννηση και τα 90 χρόνια από τον θάνατό του, η «Καθημερινή» προσέφερε στους αναγνώστες της έναν συλλεκτικό τόμο για τον βίο και το έργο του Κ.Π. Καβάφη. Μια ανθολογία με τα πιο γνωστά ποιήματά του, πλαισιωμένη από μια αναλυτική εισαγωγή για τη ζωή, το έργο και τη σημασία του, αλλά και από κείμενα μελετητών του Καβάφη που φωτίζουν διαφορετικά σημεία της ποίησής του προσφέροντας μια πιο διεισδυτική ματιά. Επιπλέον, περιλαμβάνει χειρόγραφα του ποιητή, γράμματα που έλαβε και έστειλε, καθώς και φωτογραφίες του και σκίτσα -ντοκουμέντα που σώζονται χάρη στη δουλειά του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο Κ.Π. Καβάφης μπορεί να πέθανε το 1933, όμως «Θα είναι πάντα επίκαιρος επειδή τα θέματά του θα είναι πάντα επίκαιρα», όπως μας λέει ο μεταφραστής του στα Αγγλικά Ντάνιελ Μέντελσον. «Ο πόνος της επιθυμίας, τόσο της παρελθούσας όσο και της παρούσας· η ειρωνεία της ανθρώπινης φιλοδοξίας· ο τραγικός θαυμασμός μας για ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό και παρ’ όλα αυτά καταλήγουν να ηττηθούν από την ιστορία. […] Είναι δύσκολο να φανταστώ μια εποχή που αυτά τα πράγματα δεν θα είναι σημαντικά».

«Κωνσταντίνος Καβάφης, ο παγκόσμιος». Ένα ξεχωριστό έργο, για έναν ξεχωριστό Έλληνα. Ευκαιρία για μια ακόμα ανάγνωση, για μια καινούργια επαφή, για μια νέα γνωριμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails