© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ για τους Σεισμούς του 1953

Σαν σήμερα, στις 12 Αυγούστου, το 1953, οι μεγάλοι Σεισμοί ισοπέδωσαν τα νησιά του νοτίου Ιονίου (Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη). Έκτοτε προσπαθούμε ακόμη ν' αναθαρρέψουμε σε όλα τα επίπεδα, δίχως -φευ!-να το έχουμε καταφέρει, όπως θα ήταν αναμενόμενο... Σε κάθε περίπτωση, όλα στα Ιόνια Νησιά μετρούν προσεισμικά και μετασεισμικά.

Καθώς λοιπόν αναθυμόμαστε αυτή την αποφράδα ημέρα του μοιραίου εκείνου Αυγούστου, πρόσφατα το Ιστορικό - Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ έδωσε στην δημοσιότητα μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα αφενός μεν από τα ερειπωμένα νησιά μας, αφετέρου δε από τις προσπάθειες για την αποκατάστασή τους, πέντε χρόνια μετά.

Από το πλουσιότατο αυτό Αρχείο - θησαυρό, μεταφέρουμε εδώ το σχετικό πεντάλεπτο βιντεάκι με τα σχετικά πλάνα, έτσι ως ταπεινό μνημόσυνο των οριστικά και αμετάκλητα χαμένων μεγαλείων μας!...


Α. ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 1953 ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

1. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1953. Ερείπια σπιτιών, πεσμένα καμπαναριά, σωροί από μπάζα στους δρόμους έπειτα από τους καταστροφικούς σεισμούς σε ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΖΑΚΥΝΘΟ και ΙΘΑΚΗ. Πλάνα των κατεστραμμένων πόλεων της ΙΘΑΚΗΣ και του ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ.

2. Άνδρες του Ελληνικού στρατού εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών στις πόλεις. Καθαρίζουν τους δρόμους από τα ερείπια και προχωρούν στην κατασκευή νέων σπιτιών.


Β. ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ (1958)

1. ΙΘΑΚΗ. Ουδέτερα πλάνα της πόλης. 2500 νέα σπίτια χτίστηκαν στη θέση 2000 σπιτιών που είχαν καταρρεύσει. Πλάνα του νεόκτιστου Οικοτροφείου και Γυμνασίου ΙΘΑΚΗΣ. Μαθητές στον προαύλιο χώρο. Πλάνα του Διοικητηρίου, του Υγειονομικού Σταθμού και της εκκλησιάς του Αγίου ΝΙΚΟΛΑΟΥ μετά την ανοικοδόμηση. Το νέο λιμάνι της ΙΘΑΚΗΣ.

2. ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Πανοραμικό πλάνο της πόλης. Ανοικοδόμηση κτιρίων. Στη θέση 11.000 κατεστραμμένων κατοικιών ανεγέρθηκαν 10.500 νέες κατοικίες. Τα νέα κτήρια του Διοικητηρίου, του Δικαστικού Μεγάρου, της Πινακοθήκης, του Μεγάρου, του Δημαρχείου, της Αρχιεπισκοπής και του Φρουραρχείου. Η εκκλησία του Αγίου ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ και η πλατεία ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ.

2 σχόλια:

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Ας ευχηθούμε να μην υπάρξει άλλη τέτοια μέρα στις ζωές μας, ούτε στη ζωή άλλων λαών.
Η τραγικότητα και η ανθρώπινη ανημπόρια σ όλο της το μεγαλείο!
Την αγάπη μου πάντα

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Είθε να μη βιώσουμε τέτοιες καταστροφές

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ!!!

Να χαίρεστε τη Δέσποινα!!!

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails