© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Γιάννη Μαρκόπουλου - Οδυσσέα Ελύτη: Ήλιος ο Πρώτος


Σήμερα ακούμε το μουσικοποιητικό έργο των Γιάννη Μαρκόπουλου- Οδυσσέα Ελύτη: Ήλιος ο Πρώτος, την κασετίνα του οποίου μάς έδωσε την ευκαιρία ν' ακούσουμε η κυριακάτικη έκδοση της Καθημερινής (21 Αυγούστου 2011).

Πρωτοκυκλοφόρησε στο Λονδίνο το 1969 (σύνθεση 1968), η δε επιλογή των ποιημάτων που μελοποιήθηκαν από τον Γιάννη Μαρκόπουλο, έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Οδυσσέα Ελύτη. Τραγουδούν η Μαρία Δημητριάδη και ο Σταύρος Πασπαράκης, ενώ αφηγείται ο Γιάννης Φέρτης. Το εξώφυλλο κοσμεί μια ζωγραφιά του Νίκου Κούνδουρου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί μια πολύ καλή στιγμή των συναντήσεων Ποίησης και Μουσικής, ιδιαίτερα μάλιστα των συγκεκριμένων σπουδαίων Νεοελλήνων: Ελύτη και Μαρκόπουλου. Προσωπικά δεν είχα ακούσει ολόκληρο το έργο, πλην μερικών πολυακουσμένων, έτσι λοιπόν ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία μέθεξης γνήσιου Έλληνος Λόγου μετά ποιοτικής Μουσικής!
π. Π. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails