© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

"Παρθένω Σικινίω Οδυσσέας Ελύτης ανέθηκε" - Σήμερα τα Θυρανοίξια της Παντοχαράς

  Γράφει ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος από τη Σίκινο 


Α Π Ο Λ Υ Τ Ι Κ Ι Ο Ν

Παντοχαράς του Ελύτη
εις νήσον Σίκινον

ποιηθέν υπό π. Παναγιώτου Καποδίστρια

Ήχος α΄. Του λίθου σφραγισθέντος.

Της χάριτος γαστέρα,
χαράς πάντων μητέρα,
την τον ποθεινόν εν τω κόσμω
ποιητήν αναβλύζουσαν,
πανδήμως τιμώμεν και ημείς
σχεδίαν τω κλύδωνι σωστικήν,
ουρανίσασαν ανθρώπων το χοϊκόν
τη γη το θείον δεικνύσα.
Χαίροις, γλυκυτάτη Παντοχαρά
χαίροις, εσχάτων πρόναος
χαίροις, ωραιότης έλλογος, θεοπερίχυτη.

[Ζάκυνθος, 27 Ιουλίου 2011]


Εδώ στη Σίκινο τελέστηκαν σήμερα το πρωί τα Θυρανοίξια της Παντοχαράς του Ελύτη, δηλ. του εξωκκλησιού που ήταν επιθυμία του ποιητή να γίνει στη Σίκινο, την οποία δεν επισκέφτηκε ποτέ!
Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου εκπλήρωσε το τάμα του ποιητή κατά τον καλύτερο τρόπο. Τοποθεσία, σύλληψη και εκτέλεση του έργου, λιτότης, αρχοντιά, ευλάβεια αληθινή.


Δημοσιεύουμε τις πρώτες φωτογραφίες και θα επανέλθουμε.
Είναι γεγονός ότι ο ποιητής ήθελε την Παναγία την Παντοχαρά γιατί του είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η σπουδαία εικόνα της Παναγίας με την επιγραφή Η Πάντων Χαρά, που βρισκόταν στα Στροφάδια και σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Ι. Μονής του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο.
Στην ανάλυση της εικόνας θα επανέλθουμε λεπτομερώς.
Ευχαριστώ θερμά τον φίλο ποιητή π. Παναγιώτη Καποδίστρια από τη Ζάκυνθο, εραστή της ποίησης του Ελύτη, για το απολυτίκιο που συνέθεσε ειδικά για την Παντοχαρά του Ελύτη, και ψάλλοντάς το σήμερα μπήκαμε στην εκκλησία.












3 σχόλια:

Μαρία Σ είπε...

Τι υπέροχα που ειναι ολα αυτά!
Ενθουσιάστηκα .
Και Παντοχαρά και το απολυτίκιο της σύγχρονο γραμμένο από εσάς.
Διπλή περηφάνεια για την Ζάκυνθο.
Μόνο που το αγνοεί παντελώς!!

Γιώτα Αργυροπούλου είπε...

Ωραία είδηση. προ ολίγων ετών που βρέθηκα στη Σίκινο με την υπέροχη αρχιτεκτονική στον οικισμό της -η κεντρική εκκλησία με την πλατεία της είναι απίστευτης ομορφιάς και σε κάνει να νιώθεις τι ξέμαθαν δια των σπουδών να χτίζουν οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες -είδα και τον τόπο που προοριζόταν για το εκκλησάκι της Παναγίας της Παντοχαράς και ειχα αναρωτηθεί αν θα ολοκληρωνόταν ποτέ η ανέγερσή της.

Σπύρος Λογοθέτης είπε...

Χαίροις, γλυκυτάτη Παντοχαρά χαίροις, εσχάτων πρόναος χαίροις, ωραιότης έλλογος, θεοπερίχυτη. (χαιροις γλωσσα ποιητικη ,χαιροις παραμυθια της ψυχης,αδελφε μου ποιητη ,της χαριτος χρησθεις....αντι αλλου σχολιου ,ευχαριστω σοι!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails