© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

"Αληθώς", το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου της Ενορίας Μπανάτου στη Ζάκυνθο

Ξέχωρα από την λειτουργική / λατρευτική διακονία της κάθε Ενορίας, η μορφωτική διάσταση αποτελεί θεμελιακή παράμετρο για την πνευματική ολοκληρία όσων εμπιστεύονται το εκκλησιαστικό γεγονός στην καθημερινότητά τους. 

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η ίδρυση του Κέντρου Λόγου της Ενορίας Μπανάτου, υπό την επωνυμία «ΑΛΗΘΩΣ», με την έγκριση κι ενθάρρυνση του οικείου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου Β΄. Στην επωνυμία «Αληθώς» δίδεται διττή ερμηνεία: α) η διακονία της Αλήθειας σε κάθε περίπτωση και β) παραπέμπει στην αναστάσιμη εμπειρία, την οποίαν -ούτως ή άλλως- αναπαράγουμε ως κύτταρο του εκκλησιαστικού Σώματος. 

Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται, το «Αληθώς» να ενεργοποιηθεί κατά το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2011-12, με σειρά επιμορφωτικών ομιλιών – διαλέξεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν, ελλείψει άλλου χώρου, εντός των ναών της Ενορίας ή -κατά περίπτωσιν- αλλού και θα στοχεύουν στην εκλαΐκευση επιστημονικών θεμάτων (θεολογικών, ιατρικών, κοινωνιολογικών, εικαστικών, λογοτεχνικών κ. ά.) από ειδικούς επιστήμονες, εντοπίους ή προσκεκλημένους

Η πρώτη παρουσία του Κέντρου «Αληθώς» θα γίνει το απόγευμα της 31ης Αυγούστου 2011 (εορτή Αγίας Ζώνης), στον προαύλιο χώρο του μικρού ναϋδρίου της παλαιάς Βλαχέραινας Μπανάτου, πίσω από το Κοιμητήριο, στις 7.30 το απόγευμα, ως σύναξη οικολογικής ευαισθητοποίησης, δεδομένου ότι η 1η Σεπτεμβρίου έχει από ετών καθιερωθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Ημέρα Προσευχής υπέρ του Περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση θα αρχίσει στις 7.30 μ.μ. με Μικρή Παράκληση προς την Παναγία, θα ακολουθήσει Αγιασμός για την έναρξη εργασιών τού «Αληθώς» με Ευχή υπέρ του Περιβάλλοντος και, τέλος, ο Εφημέριος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας θα ομιλήσει, με θέμα:

«Η συνέργεια της Θεοτόκου στην χριστοποίηση της υλικότητας της Κτίσης».

Σημειωτέον ότι το λογότυπο του Μορφωτικού Κέντρου φιλοτέχνησε ο Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails