© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Με κείμενα για τον Χίτλερ, το τεύχος Αυγούστου 2011 του Περιοδικού "Ιστορία Εικονογραφημένη"

Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες το νέο τεύχος (Νο 518 - Αυγούστου 2011), του Περιοδικού ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ. Ο Διευθυντής του εν λόγω Περιοδικού και καλός συνεργάτης μας ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ, μες από το Σημείωμα της Σύνταξης, μάς πληροφορεί σχετικά.


O Αδόλφος Χίτλερ, νόθο παιδί ενός κατώτερου τελωνειακού υπαλλήλου και μιας ανιψιάς του, γεννήθηκε το 1889 στο Μπράουναου της Αυστρίας. Οι μαθητικές επιδόσεις του στην αρχή ήταν καλές. Τα προβλήματα παρουσιάστηκαν μετά το δημοτικό. Φιλάσθενος, ακοινώνητος, έμεινε στην ίδια τάξη το 1900-1901, και σύντομα αναγκάστηκε να εγκατείλειψει τη μέση εκπαίδευση. Όμως και τα όνειρά του να γίνει ζωγράφος διαλύθηκαν, καθώς δεν έγινε δεκτός στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βιέννης.

Το 1913 εγκαταστάθηκε στο Μόναχο και με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατετάγη εθελοντής στον γερμανικό στρατό. Οι ιδέες που ήδη πρέσβευε, ακραία αντιδραστικές, υπερεθνικιστικές και αντισημιτικές, εδραιώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την ήττα στον πόλεμο, την οποία απέδωσε στους κομμουνιστές και στους Εβραίους.

Το 1919 με τη δολοφονία του Κουρτ Άισνερ στη Βαυαρία επικρατεί χάος. Ο Χίτλερ εντάσσεται στο υπερεθνικιστικό Κόμμα Γερμανών Εργατών, όπου σύντομα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο. Το 1920 το κόμμα μετονομάζεται σε Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών, και το 1921 ο Χίτλερ αναδεικνύεται πρόεδρός του.

Μέχρι το 1929 η ανάπτυξη του ναζιστικού κόμματος υπήρξε βραδεία. Η Γερμανία μαστιζόταν από υπερπληθωρισμό, ανεργία και πολιτικό χάος, το οποίο η Δημοκρατία της Βαϊμάρης αδυνατούσε να βάλει σε τάξη. Ο Χίτλερ με τη βίαιη αντικομμουνιστική και αντεργατική προπαγάνδα του κέρδισε την υποστήριξη των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Στις προεδρικές εκλογές του 1932 ηττήθηκε από τον Χίντεμπουργκ, αλλά το κόμμα του συνέχιζε να αυξάνει τη δύναμή του. Μέσα στη γενικότερη πολιτική κρίση ο Χίντεμπουργκ το 1933 τον διόρισε καγκελάριο, και πολύ σύντομα ο Χίτλερ, εξοντώνοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους, μετέτρεψε το δημοκρατικό καθεστώς της χώρας του σε προσωπική του δικτατορία. Μετά τον θάνατο του Χίντεμπουργκ οι τίτλοι του προέδρου και του καγκελάριου ενώθηκαν στο πρόσωπό του, στον τίτλο του Φύρερ, του Αρχηγού. Η πολιτική που θα αρχίσει να προωθεί βασίζεται στον αντισημιτισμό και στον ριζοσπαστικό κοινωνικό δαρβινισμό.

Τον Ιανουάριο του 1938 αναλαμβάνει την αρχηγία της Βέρμαχτ. Εν τω μεταξύ, παραβιάζοντας τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, άρχισε να οικοδομεί μια τρομερή πολεμική μηχανή. Με την ανοχή της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας προσαρτά την Αυστρία και καταλαμβάνει σταδιακά την Τσεχοσλοβακία, ενώ η Σοβιετική Ένωση, φοβούμενη τη συνεργασία της Δύσης μαζί του και εναντίον της, σπεύδει να τον προσεταιριστεί υπογράφοντας σύμφωνο μη επιθέσεως. Αυτό του δίνει την ευκαιρία να επιτεθεί στην Πολωνία• η Αγγλία και η Γαλλία κηρύττουν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε αρχίσει, και γενικεύτηκε ακόμη περισσότερο με την εισβολή στην ΕΣΣΔ τον Ιούνιο του 1941. Ύστερα από τέσσερα χρόνια, από ένα παγκόσμιο λουτρό αίματος και τη διάλυση του γερμανικού Ράιχ, στις 30 Απριλίου 1945 ο Χίτλερ αυτοκτονεί μαζί με τη σύντροφό του Εύα Μπράουν, την οποία είχε νυμφευθεί μία ημέρα πριν.

Ο Χίτλερ, μια από τις σκοτεινότερες φυσιογνωμίες της νεότερης ιστορίας άφησε έναν κόσμο κατεστραμμένο. Τα εγκλήματα και οι καταστροφές που διέπραξε ο γερμανικός στρατός σε όλη την Ευρώπη ίσως δεν έχουν το ανάλογό τους σε καμιά άλλη περίοδο της ιστορίας. Η κληρονομιά του είναι η ανάμνηση της πλέον αιμοσταγούς τυραννίας της παγκόσμιας ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails