© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

"Μαρτυρίες ξεσηκωμού - 5η Οκτώβρη 1944". Μια ταινία τεκμηρίωσης του Μανώλη Δημελλά

Παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Λάβαμε σήμερα και αμέσως προβάλαμε και με προσοχή παρακολουθήσαμε τη νέα, πρόσφατη (2011), δουλειά του πιστού συνεργάτη μας Μανώλη Δημελλά και του Συλλόγου των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου! Πρόκειται για τις "Μαρτυρίες ξεσηκωμού", ένα 45λεπτο ντοκιμαντέρ, το οποίο πραγματεύεται τον ξεσηκωμό της 5ης Οκτώβρη 1944 στην Κάρπαθο, στο χωριό Μενετές.

Όπως ο ίδιος ο δημιουργός της ταινίας δηλώνει, "Είναι αλήθεια πως οι μικρές προσωπικές ιστορίες μας δεν αγγίζουν εύκολα τους συνανθρώπους μας. Ο πανδαμάτωρ χρόνος (αν και ακούγεται ξεπερασμένο είναι τόσο αληθινό) όλα τα σκεπάζει. Έρχονται μετά άλλες γενιές σαν στρώσεις από χώμα και καλύπτουν την μικρή μας ιστορία. Σε μια εποχή όμως, που όλα είναι σε διαπραγμάτευση και όλα αμφισβητούνται, εμείς οι Μενετιάτες της Καρπάθου δεν θέλουμε να διαγράψουμε από την μνήμη μας το παρελθόν μας. Το ντοκιμαντέρ μας, πέρα και έξω από όποια καλλιτεχνική αξία, κρατά ζωντανό ένα κομμάτι απο τον δικό μας κόσμο. Με συνεντεύξεις, μαρτυρίες από εκείνους που έζησαν τα γεγονότα προσπαθούμε να ρίξουμε φως στις μέρες που το νησί πήρε τα όπλα, ύψωσε την ελληνική σημαία με δικές του δυνάμεις. Μάλιστα φιλοξένησε ακόμη και νησιώτες, πρόσφυγες, πρώτο σε ολόκληρη την Δωδεκάνησο. Ίσως άλλοι τόποι να δείχνουν, να είναι πιο σπουδαίοι. Άλλες πράξεις να είναι πολύ πιο σημαντικές, μα δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε και τον πιο μικρό συλλογικό αγώνα του δικού μας τόπου".

Εμείς από τη θέση αυτή συγχαίρουμε από καρδιάς τον αγαπητό φίλο Μανώλη, περισσότερο διότι συμβάλλει στην ιστορική μνήμη του γενέθλιου τόπου του κατά πολύ! Μακάρι ο καθένας μας, στο μέτρο που τού αναλογεί, να προσφέραμε στην μη Λήθη (τουτέστιν στην Α-λήθεια) του χωροχρόνου μας! Τίποτε δεν θα χανόταν, δεδομένου ότι η Μνήμη είναι η πραγματική πατρίδα μας!!!

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (4-9 Οκτωβρίου 2011) συμπεριέλαβε την ταινία στο πρόγραμμά του. ΄Ετσι, η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκίδα! Καλοτάξιδη λοιπόν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails