© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Ανθολόγιο καίριων κειμένων για την "Ελληνορθόδοξη Πορεία"

Αυτές τις μέρες έφτασε στα χέρια μου ένας καλοτυπωμένος τόμος με κείμενα διαφόρων κορυφαίων διανοητών. Πρόκειται δηλαδή για "Ανθολόγιο κειμένων", όπως μαρτυράει ο υπότιτλός του, ενώ τιτλοφορείται "Ελληνορθόδοξη Πορεία", Αθήνα 2008, σελίδες 584.
Την πολύ καλή επιλογή σημαντικών απόψεων για το μεγάλο και πολυσυζητημένο αυτό θέμα έκαμε ο Κωνσταντίνος Ι. Χολέβας, ενώ ο χορηγός της έκδοσης είναι το Σούπερ Μάρκετ Δούκας. Αξιοσημείωτη ετούτη η χορηγία, ασυνήθιστη, επαινετή κατά πάντα και αξιομίμητη! Διότι, όχι μόνον πλήρωσε την έκδοση, αλλά ο ιδιοκτήτης του Καταστήματος διανέμει δωρεάν τον Τόμο στους ενδιαφερόμενους.

Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο "ζωγράφος των αγγέλων" Βλάσιος Τσοτσώνης. Στο έργο προτάσσεται Πρόλογος του Χορηγού κ. Κωνσταντίνου Δούκα και ακολουθεί Εισαγωγικό Σημείωμα του επιμελητή κ. Χολέβα, ο οποίος εξηγεί τον σκοπό της έκδοσης:

"Σκοπός του Ανθολογίου είναι να παρουσιάσει την Ελληνορθόδοξη πρόταση ενώπιον των προκλήσεων της εποχής μας, όπως είναι η Ενωμένη (;) Ευρώπη, η παγκοσμιοποίηση, η πολυπολιτισμικότητα, η κρίση των θεσμών και των αξιών. Γι' αυτό απευθύνεται και αφιερώνεται κυρίως στους νέους μας, αλλά και σε όλους όσοι διδάσκουν και στηρίζουν τους νέους. Ευχή των συντελεστών του βιβλίου αυτού είναι να συνεχισθεί η Ελληνορθόδοξη Πορεία με την δύναμη και την αλκή που θα τής προσδώσουν οι νεώτερες και οι επόμενες γενιές. Εμείς οφείλουμε να τούς θυμίσουμε τις διαχρονικές και δοκιμασμένες αξίες, οι οποίες κράτησαν όρθιο επί αιώνες το πολύπαθο Γένος μας. Να τους διδάξουμε ότι Ορθοδοξία και Ελληνισμός είναι δυνάμεις άρρηκτα συνδεδεμένες και μόνο αυτές μπορούν να δώσουν ένα μέλλον στο παρελθόν μας. Αρκεί να μείνουμε μακριά από τα άκρα: Αφ' ενός μεν από τον εθνοφυλετισμό και την εθνική αλαζονεία, αφ' ετέρου δε από την ηττοπάθεια, την ξενομανία και την εθνική μειονεξία. Η πορεία μας προς το μέλλον ας είναι Ορθόδοξη και ελληνική. Άρα εκ των πραγμάτων αισιόδοξη και Οικουμενική!"

Τα κείμενα χωρίζονται στις παρακάτω πέντε Ενότητες. Και ποιοί είναι οι συγγραφείς που ανθολογούνται; Ακολουθούν τα ονόματα, κατά σειράν της δημοσίευσης:

Α. Φώτα πορείας

Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης, Κωστής Παλαμάς, Φώτης Κόντογλου, Αθανάσιος Καραθανάσης, (+) Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιος, Δρ. Χαραλάμπης Μπούσιας, Παντελής Πάσχος, Βασίλης Σκολαρίκος, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, π. Δημήτριος Κωνσταντέλλος, Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, Σερ Στήβεν Ράνσιμαν, Κωνσταντίνος Χολέβας, Γιώργος Σεφέρης, Γεώργιος Φραντζής.

Β. Καθ' οδόν

Κύριλλος Λούκαρις, Κώστας Ζουράρις, Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Κούκης, π. Γεώργιος Μεταλληνός, Κωστής Χατζηαντωνίου, Μίκος Ματσούκας, π. Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης, Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Φώτης Κόντογλου, Μανόλης Βαρβούνης, Δημήτριος Αινιάν, Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

Γ. Στο σταυροδρόμι παρελθόντος και μέλλοντος

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης, Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης, Στέλιος Παπαθεμελής, Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Καλίρη Αγγελίδου, Γεώργιος Πουκαμισάς, Μερόπη Σπυροπούλου, Μάριος Μπέγζος, Γεώργιος Παύλος, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Φώτης Κόντογλου.

Δ. Προσανατολισμός στην ελπίδα

Ευάγγελος Κρουσταλάκης, Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος, Χρήστος Γιανναράς, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος, Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, Ηλίας Λιαμής, Γέρων Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης.

Ε. Κείμενα οδοδείκτες

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β΄, Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μέγας Φώτιος.

3 σχόλια:

Anastasios είπε...

Φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση. Παρελαύνει εδώ το "βαρύ πυροβολικό" της διαχρονικής Ελληνορθοδοξίας.

Αξιοσημείωτη η παρουσία Ελληνο-Κυπρίων, όπως του Μητροπ. Πάφου Γεωργίου, τον οποίο είχα την χαρά να φιλοξενήσω εις τα ίδια προχθές.

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

ενδιαφέρον το όλο κόνσεπτ του έργου. τολμηρή δουλειά.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Εκείνο που μου κάνει φοβερή εντύπωση δεν είναι η συλλογή τόσο σπουδαίων ονομάτων αλλά ο χορηγός!
Πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος ο κος Δούκας και μπράβο του.
Είδατε ποτέ καμιά μεγάλη αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ να χρηματοδοτεί την ποιότητα? Κάτι τέλος πάντων που δεν αποσκοπεί στο κέρδος?

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails