© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

"Ο στοχασμός των δημιουργών": Ένα Συνέδριο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών


Την ερχόμενη Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 (απόγευμα) και το Σάββατο 7 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του ανακαινισμένου Μουσείου Σολωμού (Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών) το επιστημονικό συνέδριο «Ο στοχασμός των δημιουργών». Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών διοργανώνει το Συνέδριο αυτό με στόχο να διερευνηθεί ένα ευρύτερο επίπεδο θεωρίας, που συνδέεται με τη «διαχείριση» και με κάποιους από τους στόχους της καλλιτεχνικής και της συγγραφικής δημιουργίας, καθώς συχνά οι δημιουργοί εκφράζουν τις σκέψεις τους για την προσωπική τους και για την ευρύτερη δημιουργία με ποικίλους τρόπους (π.χ. με παρενθετικά κείμενα –χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Στοχασμοί του Σολωμού– στην αλληλογραφία τους, με απομνημονεύματα, με στοχασμούς κ.ά.

Στην εναρκτήρια συνεδρία (17.30) θα μιλήσουν, ο Περικλής Παγκράτης (εισαγωγική ομιλία) και ο Αντώνης Ζήβας: (Ο ρόλος της διανόησης στη διαδικασία παραγωγής της φωτογραφικής εικόνας: κάποιες σκέψεις).

Στη βραδινή συνεδρία της ιδίας μέρας (18.40), με γενικό θέμα «Εκκίνηση από τη μουσική», με προεδρία της Ζωής Διονυσίου και με γραμματεία της Χρύσης Παγκράτη, θα μιλήσουν, ο Νάσος Μαρτίνος (Το έργο του Μότσαρτ μέσα από την αλληλογραφία του), ο Κώστας Καρδάμης (Η Φιλοσοφία της Μουσικής του Τζιουζέπε Ματσίνι), ο Νίκιας Λούντζης (Η ιδέα της Ελληνικής Μουσικής στα Απομνημονεύματα του Παύλου Καρρέρ και του Διονυσίου Λαυράγκα) και η Έλλη Γλαρού (Η Φιλοσοφία της Μουσικής του Γάλλου συνθέτη και οργανίστα Μαρσέλ Ντυπρέ).

Την επόμενη μέρα (7 Νοεμβρίου, Σάββατο πρωί, 09.30), με γενικό θέμα «Η νεοελληνική λογοτεχνική παράδοση», με προεδρία του Σωτήρη Τριβιζά και με γραμματεία της Μαγδαληνής Μανωλοπούλου, θα μιλήσουν, ο Νίκος Κοσκινάς: (Διονυσίου Σολωμού στοχασμοί: τα βασικά στοιχεία της σολωμικής ποιητικής), ο Νίκος Κουρκουμέλης: (Μια υπόθεση εργασίας: τα χαρακτικά ως πηγή έμπνευσης του Ανδρέα Κάλβου), ο Δημήτρης Φίλιας: (Η ποιητική του Παλαμά), ο Νίκος Παπαδημητρίου: (Ο Άγγελος Σικελιανός και το μαρτύριο του «πρωτότοκου εκ νεκρών» του Ποιητή), ο Χανς Σλουμ: (Μπρεχτ – Καβάφης: ένας ποιητικός διάλογος), ο Βασίλης Λέτσιος: (Στοχασμοί του Σεφέρη για το Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ΄), ο Γιώργος Κεντρωτής: (Στο ποιητικό εργαστήρι του Νίκου Εγγονόπουλου) και ο Θεοτόκης Ζερβός (Στοχασμοί του Μανόλη Αναγνωστάκη για την Ποίηση σε Επιμύθια ποιημάτων του).

Στην απογευματινή συνεδρία της 7ης Νοεμβρίου (17.30), με γενικό, θέμα «Μια αναδρομή», με προεδρία του Σπύρου Ασωνίτη και γραμματεία της Νικολαΐδας Πέννα, θα μιλήσουν, η Ανδρομάχη Μπάτζιου: (Ο Ρόλος του Αγάθωνος στο έργο του Αριστοφάνη), ο Θεόδωρος Παππάς: (Η πολιτική στην κωμωδία του Αριστοφάνη) και ο Ερωτόκριτος Μωραΐτης: (Ο πολιτικός στοχασμός του Δάντη: από το De Monarchia στη Θεία Κωμωδία).

Ακολούθως θα διενεργηθεί Στρογγυλή Τράπεζα, με θέμα «Οι Δημιουργοί και η ποιητική τους», στην οποία θα συζητήσουν οι, Πάνος Βλαγκόπουλος, Γιώργος Κεντρωτής και Χάρης Ξανθουδάκης, με συντονιστή τον Νίκια Λούντζη.

Την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν οι, Πρόεδρος: Περικλής Παγκράτης, Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Κονιδάρης, Γραμματέας: Κώστας Καρδάμης, Ταμίας: Λουκιανός Ζαμίτ, Μέλη: Κώστας Λιντοβόης, Νίκος Κοσκινάς και Βέρα Κονιδάρη. Το έργο του εξωφύλλου του Προγράμματος είναι του ζωγράφου Σπύρου Αλαμάνου (βλ. και 1η φωτό εδώ).
Η είσοδος είναι ελεύθερη.


1 σχόλιο:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Υποπτεύομαι οτι κάτι θα κάνει η ..ανταποκρίτρια!
Κάποιος εθελοντής να πάει να υποδεχθεί την Κυπριακή διεύθυνση ψυχικής υγείας την Παρασκευή απόγευμα στο ΚΨΥ, και κυρίως, κάποιος εθελοντής με θάρρος, να μου κάνει τις δουλειές του Σάββατου;

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails