© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

"Διασώζοντας την Ψυχή του Πλανήτη". Διάλεξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Brookings Institution στην Washington

Πριν λίγες ώρες (πρωί, ώρα Washington) στο Brookings Institution ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθύνθηκε στον πνευματικό κόσμο της αμερικανικής αυτής μεγαλούπολης, με το επίκαιρο και άκρως ευαίσθητο θέμα: "Saving the soul of planet".

Η σωτηρία του Πλανήτη μας από τις περιβαλλοντικές κακουχίες αποτελεί -ως γνωστόν- μια από τις πρώτες προτεραιότητες του Πρώτου της Ορθοδοξίας. Ο επονομαζόμενος "Πράσινος Πατριάρχης" έχει από εικοσαετίας αποδείξει στην πράξη, ότι η ευαισθητοποίησή του υπέρ του φυσικού μας περιβάλλοντος δεν αποτελεί μια περιστασιακή ασχολία ανάμεσα στις πολλές άλλες και για το θεαθήναι τοις έθνεσιν, αλλά στεντόρεια έκφραση αγωνίας για το δέον γενέσθαι ενώπιον του κοινού κινδύνου της Γης μας.

Άπαντες οι παρευρισκόμενοι άκουσαν με ιδιαίτατη προσοχή τον πατριαρχικό λόγο περί της αναγκαιότητας της συνένωσης των υγιών δυνάμεων έναντι των διογκούμενων ολοένα οικολογικών προβλημάτων. Κατέδειξε ο Βαρθολομαίος τον Πλανήτη μας ως απόρροια της Αγάπης του Θεού-Δημιουργού, αναφέρθηκε στο πώς και στο γιατί της οικολογικής κρίσης και κατέληξε με την παρότρυνση ότι δεν υπάρχει χρόνος καθυστέρησης ή αμέλειας πλέον: "Τώρα είναι ο καιρός να σωθεί η Ψυχή του Πλανήτη. Δεν υπάρχει άλλη μέρα από τη σημερινή, άλλη ώρα, άλλη στιγμή. Ας κάνουμε την αρχή τώρα".

Ολόκληρη την ομιλία αναρτήσαμε ήδη στα
παραΘέματα λόγου
εδώ και στο NaturaZante, εδώ. Μπορείτε όμως να την παρακολουθήσετε και στο παρακάτω βίντεο:


2 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

"η ψυχή του Πλανήτη" είναι αλήθεια οτι πεθαίνει εκτός εάν ξυπνήσουμε!
Ο Πατριαρχης με ξαφνιάζει πολύ ευχάριστα με τις σημαντικές πρωτοβουλίες του και τις ανησυχίες του. Θα τον ακούσουν-ουμε;

Και τί χρόνο έχουμε να κάνουμε κάτι πριν αυτοκαταστραφουμε;
Όχι μόνον τι κάνουν οι μεγάλοι γιατον πλανήτη, αλλα τι κάνει ο καθένας απο μας..
Η ευθύνη είναι προσωπική και μοιρασμένη και η συμπεριφορά του καθενός μας έχει βάρος.
Όλα είναι εκπαίδευση. Τί μαθαίνω στο παιδί μου όταν είναι μικρό, για την ακρίβεια,όχι τί λέω αλλά τί με βλέπει να κάνω. Και απο αυτό το μικρό διαμορφώνεται συνείδηση και αλλάζει ο κόσμος!

Ανώνυμος είπε...

από το στώμα του και στων αρχηγών το αυτί

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails