© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

"Εγενόμην εν Πάτμω" [13. Στο Αρχοντικό - Μουσείο Σημαντήρη]

Ξαναβρισκόμαστε σήμερα, για 13η εικονική φορά, στη Χώρα της Πάτμου κι επισκεπτόμαστε ένα Αρχοντικό - λαογραφικό Μουσείο μάλλον, όπου οι θωπείες ενός υπέροχου παρελθόντος θέλγουν από την πρώτη στιγμή τον ανύποπτο επισκέπτη. 

Πρόκειται για το Αρχοντικό Σημαντήρη, πλάι ακριβώς στην περιώνυμη Μονή Ζωοδόχου Πηγής. Μάς ξεναγεί η ιδιοκτήτρια του Σπιτιού, η οποία, ακμαία, ωραία και λαλίστατη (παρά την προχωρημένη ηλικία της), ευγενική και πανέξυπνη συνάμα, ξεδιπλώνει τις κρυφές χάρες του γοητευτικού κτηρίου!

Το Αρχοντικό -πληροφορούμαστε- πρωτοοικοδομήθηκε το 1625 από Σμυρνιούς. Εδώ συναντάμε βαριά έπιπλα, αξιοπρόσεκτα και συλλεκτικά μικρότερα ή μεγαλύτερα αντικείμενα, αρκετούς πίνακες ζωγραφικής (π.χ. Γύζη) και ρωσικές εικόνες των 14ου και 15 αιώνα. Ολόκληρο νοικονυριό σε ανάπτυξη και δημόσια θέα!

Είμαστε ήδη εντός! Πάμε από δωμάτιο σε δωμάτιο! Ελάτε μαζί! Έχουμε πολλά να δούμε και να θαυμάσουμε!
Όλα όμορφα εεε; Όπως διαπιστώσατε, όταν μπαίναμε, η είσοδος ήταν ελεύθερη! Στην έξοδο όμως πληρώνουμε!!!

Στην 14η πατινιώτικη επίσκεψη, θα μπούμε σ' ένα άλλο σπίτι - μουσείο: Το Αρχοντικό Νικολαΐδη!

3 σχόλια:

Δέσποινα είπε...

Πραγματικά ενδιαφέρουσες εικόνες από το αρχοντικό-μουσείο!
Το ότι η είσοδος ήταν ελεύθερη αλλά πληρώσατε για την έξοδο πολύ μου άρεσε!!! :)

Χάρης Τορτορέλης είπε...

Καταπληκτικές εικόνες!
Αυτό που μου τράβηξε περισσότερο την προσοχή είναι ο πίνακας με το ζευγάρι που είναι κομμένος στα δύο. Εικόνα για εκατοντάδες ερμηνείες!
Ζηλεύω τις εκδρομές σας!

Unknown είπε...

Αυτο για την εισοδο το αφηνει τελευταιο,αφου αγορασεις κ αλλα πραγματα...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails