© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Αφιέρωμα στην 598η "Ιστορία Εικονογραφημένη"

Σημείωμα σύνταξης: ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

Στις 18 Μαΐου 1965 δημοσιεύθηκε στην προσκείμενη στην ΕΡΕ εφημερίδα της Λάρισας Ημερήσιος Κήρυξ ένα άρθρο για συνωμοσία στον στρατό. Ήταν η αρχή  της πολύκροτης υπόθεσης ΑΣΠΙΔΑ (Αξιωματικοί Σώζουν Πατρίδα Ιδανικά Δημοκρατία Αξιοκρατία). Η εφημερίδα έγραφε ότι είχε επισημανθεί η συγκρότηση μυστικής οργανώσεως στο στράτευμα με στόχο την ανατροπή του πολιτεύματος. Για τη δημιουργία της  θα εγκαλούσαν ως υπεύθυνη την κυβέρνηση του Κέντρου. 

Σύντομα οι κατηγορίες άρχισαν να προσωποποιούνται, καθώς τα δημοσιεύματα έδειχναν τον Ανδρέα Παπανδρέου, μέλος της κυβερνήσεως. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου διέταξε άμεση έρευνα, η οποία ανατέθηκε σε αντιστράτηγο της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Ύστερα από εξέταση μαρτύρων σε Ελλάδα και Κύπρο, το πόρισμα υποστήριξε ότι όντως η οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ υπήρξε και ότι επρόκειτο για ομάδα μωροφιλόδοξων αξιωματικών με ιδιοτελείς σκοπούς. Μόνο δύο εκ των μαρτύρων δήλωσαν με θάρρος ότι ο θόρυβος για ένα ήσσονος σημασίας γεγονός αποσκοπούσε στο να καλυφθεί η δράση του «νέου» ΙΔΕΑ, του οποίου η κυριαρχία απειλούνταν μετά την άνοδο της Ενώσεως Κέντρου στην εξουσία.
Καθώς πλησιάζουμε στα μέσα του 1965, είναι φανερό ότι επίκειται οξύτατη πολιτική κρίση. Η ιστορία περιπλέκεται, καθώς οι πολιτικές φιλοδοξίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που βλέπει να χάνει τη διαδοχή στην Ένωση Κέντρου, συνδέονται με τις αρχηγικές κινήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, που έχει το πλεονέκτημα να είναι γιος του αρχηγού... Η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ θα λειτουργήσει ως καταλύτης των εξελίξεων. Παράγοντες της Δεξιάς και φίλοι του Μητσοτάκη θα δείχνουν συνεχώς τον Α. Παπανδρέου ως αρχηγό του ΑΣΠΙΔΑ και θα προκαλούν την κινητοποίηση των Ανακτόρων, που αναζητούν τον εχθρό στον ΑΣΠΙΔΑ αδιαφορώντας για τις πληροφορίες περί συνωμοσίας της ομάδας του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου. 
Η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ αποτέλεσε το πρόσχημα ώστε το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο να αντεπιτεθεί και να ανακόψει τις δημοκρατικές αλλαγές που υποσχόταν η θριαμβευτική επικράτηση της Ένωσης Κέντρου στις εκλογές του 1964. Το μετεμφυλιακό καθεστώς εκμεταλλεύτηκε την εμπλοκή και την ενοχοποίηση του Ανδρέα Παπανδρέου για να διαλύσει τη δημοκρατική συμπαράταξη της Ένωσης Κέντρου και να ανοίξει τον δρόμο στη δικτατορία των συνταγματαρχών. 
Η δίκη του ΑΣΠΙΔΑ ξεκίνησε στο στρατοδικείο κεκλεισμένων των θυρών στις 30 Ιανουαρίου 1967. Κύριος συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων αξιωματικών ήταν ο Νικηφόρος Μανδηλαράς, ο θάνατος του οποίου μόλις λίγους μήνες αργότερα, στις 17 Μαΐου 1967, έμελλε να αποτελέσει μία από τις πλέον μυστηριώδεις υποθέσεις της ταραγμένης εκείνης περιόδου. Συμπερασματικά, η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ προκάλεσε αναταράξεις δυσανάλογες του μεγέθους της και της δράσης της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails